Za poseban gušt, u juhu nadrobite malo kruha :)
 Snimila: Sandra Rončević
O slanom i slatkom: o svemu

Juha koju ćete (za)voljeti

Za 4 tanjura
  • 2 srednje velike tikvice
  • 1 srednje veliki poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice curry praha (blagog)
  • 1 mala čili papričica
  • prstohvat timijana
  • 750 ml vrće vode
  • 200 ml mlijeka (može i rižino)
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Očistite poriluk, operite ga pod mlazom hladne vode i pazite da dobro isperete ostatke zemlje. Narežite ga na tanje kolutiće.
  2. Operite tikvice, posušite ih kuhinjskim ubrusom, prepolovite po dužini pa i njih narežite na ploškice.
  3. U dubljoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte čili papričicu, timijan i režnjeve češnjaka koje ste prerezali po pola pa aromatizirajte ulje uz miješanje. Nakon dvije minute dodajte poriluk pa ga pirjajte jedno 5 minuta. Potom dodajte curry prah, sve dobro izmiješajte i nastavite pirjati još koju minutu.
  4. Dodajte tikvice, izmiješajte pa podlijte s malo vruće vode. Posolite i popaprite. Poklopite i nastavite pirjati na laganoj vatri 10 minuta.
  5. Dodajte ostatak vruće vode i poklopljeno kuhajte dodatnih 15 minuta.
  6. Potom skinite s vatre, izvadite čili papričicu te štapnim mikserom izmiksajte povrće. Dobit ćete gustu kremastu smjesu u koju dodajte mlijeko. Vratite na laganu vatru i pustite da juha još jednom zakuha. Ako vam je juha pregusta, slobodno dodajte još malo vode ili mlijeka. Na samom kraju probajte je li vam juha dovoljno slana te je dosolite ako je potrebno.
  7. Servirajte u dubokim zdjelicama ili tanjurima pokapano maslinovim uljem. (Ili kao ja nadrobite kruha - za poseban gušt.).
Linker
18. studeni 2024 13:30