Stiglo je i njihovo vrijeme. Ljetnu varijantu srodnika lubenice, krastavca i tikve zamjenjujemo onom jesenskom, odnosno bundevom. Ovo veličanstveno povrće prepuno vitamina i minerala može poslužiti kao sastojak brojnim jelima. Također, jedno je od najpoznatijih izvora beta-karotena, snažnog antioksidansa koji ovom povrću daje poznate nijanse žuto narančaste boje. Prilikom konzumacije naše tijelo ovaj beta-karoten pretvara u vitamin A i smanjenje rizik od razvoja određenih vrsta raka poput pluća ili prostate, bolesti srca te smanjenje rizik starosne makularne degeneracije poznatije i kao žuta pjega oka. Osim toga, ova jesenska kraljica sadrži vitamine C i E, željezo, folnu kiselinu, omega-3 masne kiseline, cink, selen i magnezij, a svi zajedno čine važnu obranu našeg imunosnog sustava. Može sniziti i krvni tlak. Sjemenke mogu poslužiti kao odlična grickalica. Bogate su kalijem, a neslane pomažu u održavanju dobrog kolesterola i normalnih vrijednosti tlaka.
U 100 grama ove namirnice nalazimo 26 kilokalorije, 6.5 grama ugljikohidrata, 0.1 grama masnoće i 0.5 grama vlakana.
Uronite u jesen sa slatkoćom
Jedan od mnogobrojnih primjera kako iskoristiti dobrobiti bundeve su nezaobilazni muffini. Napravite svoje i podignite notu uz omiljene jesenske začine:
Sastojci:
- 65 g šećera (ili 30 g meda)
- 90 g integralnog pšeničnog brašna
- 90 g glatkog brašna
- 3 g soli
- 2 g muškatnog oraščića
- 2 g cimeta
- 60 g grožđica
- 6 g soda bikarbone
- 450 g pirea od bundeve*
- 2 jaja
- 45 ml ulja (repičinog)
- 75 ml mlaćenice (stepka)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obložite papirom ili namastite kalup za muffine.
2. Pomiješajte brašno, sol, šećer, začine, sodu bikarbonu u zdjeli.
3. U velikoj zdjeli pomiješajte pire od bundeve, jaja, ulje repičinog ulja i mlaćenicu. Mutite ručnim mikserom dok se smjesa ne ujednači.
4. Dodajte suhu smjesu u mokru smjesu i miješajte dok se sve ne sjedini.
5. Žlicom stavljajte tijesto u pripremljene kalupe za muffine. Pecite 25-30 minuta.
* Pire od bundeve možete napraviti tako da bundevu prerežete na pola, izdubite i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pecite oko 20 minuta dok bundeva ne omekša. Potom, bundevu blendajte štapnim mikserom ili u blenderu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....