Bundeva je vrlo ukusna, nutritivno bogata, lako probavljiva, uz to niskokalorična - jedna šalica narezane bundeve ima samo 80 kalorija. Sastojak je mnogih vrhunskih jela; od bundeve se pripremaju juhe, variva, rižota, pirei, složenci i kolači...
Mi vam donosimo rceept za pravi jesenski rižoto.
SASTOJCI:
- 800 g butternut bundeve
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca,
- 1 luk,
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 300 g riže
- 150 ml bijelog vina
- 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 30 g svježe naribanog parmezana
- sol i svježe mljeveni papar, prstohvat muškatnog oraščića, svježi bosiljak, timijan, vlasac i peršin
PRIPREMA:
- Pećnicu zagrijte na 180°C. Lim obložite papirom za pečenje. Bundevu prepolovite, uklonite sjemenke i ogulite je. Narežite meso bundeve na kockice i u jednom sloju rasporedite na lim. Posolite, popaprite i prelijte maslinovim uljem. Pecite dok ne omekša.
- Luk i češnjak nasjeckajte, mrkvu narežite na tanke štapiće.
- Na žlici maslaca kratko propirjajte luk i češnjak pa im dodajte mrkvu. Dodajte i rižu. Kratko pirjajte, zalijte vinom. Posolite i popaprite po ukusu te pirjajte miješajući dok riža ne upije vino. Potom malo-pomalo dodajte temeljac uz često miješanje.
- Tijekom kuhanja riži dodajte sitno sjeckano začinsko bilje, a pri kraju kuhanja svježe mljeveni muškatni oraščić.
- Kad je riža kuhana, maknite je s vatre, dodajte joj bundevu i parmezan te dobro promiješajte.
Kako odabrati kvalitetnu bundevu
Pri kupnji bundeve obratite pozornost na nekoliko detalja: najukusnija je bundeva koja je čvrsta na dodir, teška u ruci u odnosu na svoju veličinu, a boja kore joj je mat, nikako sjajna. Najukusnije bundeve imaju i najvišu prehrambenu vrijednost. Izbjegavajte bundeve koje imaju mekanu koru jer to može biti znak da su vodenaste i neukusne. Dijelovi koji su naočigled vodenasti ili pljesnivi znak su kvarenja. Bundeva se također vrlo lako kvari kad je očišćena.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....