Breskve obiluju betakarotenom, prekursorom vitamina A, koji je nužan za zdravlje očiju i kože. S obzirom na to da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljoj asimilaciji željeza u organizam. Vitamin E koji sadrže učinkovit je u prevenciji nastanka arterijskog plaka i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je koristan za zdravlje očiju i kože. Breskva sadrži i mineralne soli poput fosfora, magnezija i kalija koji je naročito važan za zdravlje srca.
Zbog visokog udjela vlakana breskve pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi i regulaciji krvnog tlaka. Jedan veći plod osigurava pet do devet posto preporučene dnevne količine vlakana za odraslu osobu. I ovdje valja istaknuti da je najbogatija vlaknima kora ploda.
Ukusno i zdravo
I zašto onda ne biste napravili desert upravo s ovim voće. Fitness trenerica Marijana Pašalić, poznatija kao Fit Mary donosi nam recept naziva pijane breskve.
Ogulite i prerežite breskve, izvadite koštice. Napravite premaz od domaće višnjevače, vanilije, pola žlice meda, malo cimeta i zapečenih sjeckanih badema. Umočite breskve u premaz i zapecite ih na 170, 20-ak minuta.
Stavite proteinski puding u škrinju na pola sata te kada se breskve ohlade dodati kuglu pudinga na njih - za fit zdravu verziju, ili sladoled ili šlag za sladokusce.
Ovaj desert sadrži 90-ak ukusnih kalorije. Guštajte bez grižnje savjesti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....