Schiacciata je tradicionalni talijanski desert, a radi se o vrsti focaccie koja umjesto rajčica ili maslina sadrži crno grožđe i zaslađena je šećerom. Pekarnice u Firenci nude schiacciatu isključivo u vrijeme berbe grožđa krajem rujna. Za pripremu se originalno koristi sorta grožđa koja se koristi i u proizvodnji popularnog vina chianti (canaiolo), a kao zamjena za ovu sortu predlaže se mirišljava sorta izabela ili crni muškat.
Za aktivaciju kvasca
- 100 g glatkog brašna
- 5 g svježeg kvasca
- 50 ml mlijeka
- 1 žličica šećera
- 50 ml vode
Sastojci za tijesto
- 400 g glatkog brašna
- 110 g šećera
- 5 žličica maslinova ulja
- 140 ml vode
- 50 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 500 g grožđa
- 4 žličice šećera
- 3 žličice maslinova ulja
Priprema
- Otopiti kvasac u mlakoj vodi (50 ml).
- U posudu staviti brašno (100 g), mlijeko (50 ml), vodu s razmućenim kvascem i žličicu šećera.
- Sve dobro izmiješati, pokriti prozirnom folijom i pustiti da se diže u ugašenoj pećnici oko jedan sat ili dok ne udvostruči volumen.
- Nakon dizanja, u mikseru za tijesto ili ručno umijesiti tijesto s 400 g brašna, 140 ml vode, 110 g šećera i 50 ml mlijeka. Zatim dodati ulje i sol i mijesiti dok se ne dobije mekano i glatko tijesto.
- Na pobrašnjenoj podlozi tijesto oblikovati u kuglu i staviti u posudu premazanu maslinovim uljem. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se diže četiri sata dok se tijesto ne utrostruči.
- Grožđe dobro oprati i posušiti papirom. Nakon što se tijesto diglo, podijeliti ga na dva jednaka dijela. Prvi dio tijesta razvaljati valjkom ili rukama i prebaciti ga u nauljeni lim za pečenje. Po tijestu rasporediti polovinu grožđa (može i manje).
- Zatim razvaljati drugu polovicu tijesta i staviti preko prvog sloja nježno ga razvlačeći tako da im se rubovi spoje. Na njega staviti preostalo grožđe.
- Staviti slatku focacciu s grožđem u isključenu pećnicu, s loncem kipuće vode koji će osigurati odgovarajuću vlažnost. Ostaviti da se diže jedan sat. Ako želite, možete ostaviti da se diže i do sat i pol do dva.
- Nakon dizanja izvaditi lonac s vodom i uključiti pećnicu na 180 stupnjeva. Površinu focaccie premazati s tri žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja i posuti šećerom.
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 25-30 minuta, dok površina ne dobije zlatnu boju.
Recept Mirje Zupčić - vitamini.hr
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....