Voćni i povrtni sokovi odličan su ljetni izbor, oni nas osvježavaju, daju nam potrebnu dozu vitamina i minerala, pridonose čišćenju organizma. U toplim danima nutritivno bogat sok ili smoothie može biti i zamjena za obrok, a prednost mu je i to što se lako probavlja. Za sokove se može reći da su voće i povrće u praktičnom, tekućem obliku, premda to nije sasvim točno.
Vitamini, mineralne i ostale tvari iz voća i povrća u sokovima vrlo brzo oksidiraju pa sok treba biti doista potpuno svjež kako bismo od njega imali zdravstvene dobrobiti. Uza svu praktičnost, sokovi ipak imaju mnogo manje nekih sastojaka kojima voće i povrće obiluje, to su u prvom redu vlakna, kojih je ponajviše upravo u mesu ploda.
U smoothiejima pak vlakna ostaju. Sastojke iz sokova naš organizam lakše apsorbira nego one iz voća i povrća zato što su u njima nutrijenti usitnjeni i u obliku koji tijelo lakše probavlja pa ih počinje iskorištavati već petnaestak minuta nakon pijenja.
KURA ČIŠĆENJA
1. DAN
Prvoga dana tijelo treba pripremiti za predstojeći tjedan. Jednostavan sok za doručak sadrži voće koje čisti od toksina, đumbir i alkalno začinsko bilje za čišćenje crijeva.
Grejp je pun vitamina i vlakana i zajedno s umirujućim đumbirom pomoći će da se probavni sustav pripremi. Začinsko bilje zvijezda je soka za ručak. Uzmite sezonsko bilje, a peršin je uvijek dobar izbor jer je snažan antioksidans.
Bademi i brokula dat će vam energiju. Blag povrtni čaj navečer omogućit će želucu da se odmori od naporna rada. Bit ćete zadovoljni i spremni za ostatak tjedna.
DORUČAK - SOK ZA DOBRO JUTRO
Za prvi dan potreban nam je sok koji će očistiti organizam. Slatkoća crvene jabuke ublažit će gorčinu grejpa, a uz to dodajte sok salatnog povrća za hranjiv početak dana.
RECEPT
Sastojci:
- ½ grejpa
- 1 limun
- 2 stabljike celera listaša
- ½ krastavca
- 3 rotkvice
- 1 crvena jabuka
- 2 cm đumbira
Priprema:
- Ogulite grejp i limun i ostavite malo bijele kožice pod korom jer je bogatija mineralima i vlaknima od voća.
- Iscijedite grejp i limun.
- Pripremite sok od celera.
- Ogulite krastavac te i njega stavite u sokovnik.
- Potom dodajte rotkvice, a ako im je lišće svježe, i njega dodajte soku.
- Jabuku narežite na četvrtine, dodajte ih soku.
- Ogulite đumbir pa i njega stavite u sokovnik.
- Sok dobro promiješajte i ulijte u čašu.
NAPOMENA: Ako vam je ostalo celerova lišća, dodajte ga navečer povrtnom čaju.
RUČAK - ZELENI BILJNI ČISTAČ
Upotrijebite sezonsko bilje koje imate pri ruci. Ovdje je peršin, no dobro će ga zamijeniti bilo koja druga nježnija začinska biljka, primjerice korijandar ili nekoliko listića timijana ili list ili dva kadulje.
RECEPT
Sastojci:
- 3 stabljike celera listaša s lišćem, šaka mladog špinata, mala vezica peršina
- 1 mrkva
- 1 krastavac
- ½ limete
- 1 žličica lanenog, bučinog ili avokadova ulja, za posluživanje
Priprema:
- Celer, špinat i peršin dobro operite.
- Posušite tapkanjem.
- Celer stavite u sokovnik.
- Kada dobijete sok, dodajte mrkvu kojoj ste odrezali krajeve.
- Potom u sokovnik stavite oguljeni krastavac, zatim i špinat.
- Sa stabljike peršina otrgnite listove pa ih zajedno sa stabljikom dodajte soku.
- Sok od svih sastojaka izlijte, dobro promiješajte i dodajte iscijeđen sok limete.
- Poslužite u čaši i prelijte uljem.
VEČERA - POVRTNI ČAJ
Ovaj je napitak hranjiv i pomoći će vam da održavate stalnu razinu energije. Pripremite ga u većoj količini jer ga možete piti tijekom dana umjesto čaja i kave. Kada vam njegovo pripremanje prijeđe u naviku, mijenjajte začine i bilje koje mu dodajete kako biste mijenjali okus. Ovaj osnovni recept bit će temelj za vašu sutrašnju večernju juhu.
RECEPT
Sastojci:
- 2 litre vode
- 3 mrkve
- 1 pastrnjak ili batat
- 4 stabljike celera listaša
- 2 luka
- 1 poriluk
- 2 krumpira
- 3 češnja češnjaka
- 6 zrna crnog papra
- 1 lovorov list
- mala vezica peršina
- morska ili kuhinjska sol, prema ukusu
- maslinovo ulje za posluživanje
Priprema:
- Dok pripremate povrće, pristavite vodu da zakuha.
- Mrkvi odrežite krajeve.
- Mrkvu i pastrnjak ili batat ogulite i krupnije narežite.
- Celer ugrubo nasjeckajte.
- Luk oljuštite i narežite na četvrtine.
- Donji kraj poriluka odrežite i bacite, zatim poriluk krupnije narežite.
- Krumpir narežite na četvrtine (ne morate ga guliti ako nije star i prljav).
- Kad voda zavrije, dodajte joj povrće, češnjak, papar i lovorov list.
- Lišće peršina nasjeckajte i stavite na stranu, a stabljike ugrubo nasjeckajte i dodajte povrću.
- Poklopite i smanjite vatru te lagano kuhajte 30 minuta.
- Povrće ocijedite, a tekućinu sačuvajte.
- Kada je želite piti, podgrijte je i posolite.
- Poslužite s malo peršinova lišća na vrhu i, prelijte s malo maslinova ulja.
2. DAN
Preživjeli ste prvi dan. Možda se već osjećate poletnije, manje napuhano? Moguće je i da ste malo gladniji nego inače, osobito nakon buđenja. To su dobri znakovi. Vaše tijelo mijenja brzinu. Vrijeme je da ga opet nahranite. Drugi dan posvećen je jačanju sposobnosti tijela da se bori protiv upale i oksidacije hranom koja obiluje vitaminom C, vitaminom punim antioksidansa te čišćenjem krvi i jetre snažnim hranjivim tvarima u cikli.
Kalij, elektrolit prisutan u vodi s kokosom, trebao bi održavati hidratiziranost organizma i dati mu dobru dozu minerala kao i vitamina B skupine za visoku razinu energije. Ako teško izdržavate bez kofeina, u energetski napitak od kokosa, chia sjemenki i bobica stavite zeleni čaj umjesto vode. Zeleni čaj bogat je antioksidansima, ali ima lagano diuretsko djelovanje jer sadrži kofein. Stoga biste danas mogli popiti još jednu šalicu vode ili povrtnog čaja.
DORUČAK - SOK OD GREJPA, LIMUNA I LIMETE
Crveni grejp slađi je od žutog, no jednako dobro osvježava i pun je vitamina C. Sok možete zasladiti s malo meda ili nekoliko listića stevije. U ovom receptu vidjet ćete kako jake napitke razblažiti i produljiti im vijek trajanja.
RECEPT
Sastojci:
- 1 crveni grejp
- 1 limun
- 1 limeta
- 1 žličica meda ili 2 lista stevije, po želji
- 125 ml vode
- 1 stabljika metvice
Priprema:
- Ovaj sok možete pripremiti ručno, cjediljkom za citruse - voće prepolovite i iscijedite.
- Odlučite li se za sokovnik, ogulite grejp, limun i limetu i izvadite koštice.
- Razdijelite ih na kriške i stavite u sokovnik.
- Dodajte med ili steviju (po želji) i dobro izmiksajte.
- Ulijte u čašu i prelijte vodom.
- Otrgnite listiće metvice, stavite ih u zdjelicu ili mužar i gnječite kako bi metvica pustila ulje.
- Dodajte je soku za ukras.
NAPOMENA: Listovi stevije prirodno su slatki i odlična su zamjena za šećer. Želite li slađe napitke, stavite ih u sok i smoothie.
RUČAK - SOK ZA VITALNOST
Cikla čisti krv i oslobađa organizam od toksina - ako je svježa, a to osobito vrijedi za lišće. Vitamin C u naranči daje nam antioksidanse, a đumbir će potaknuti probavni sustav. Imate li orahovo ulje, stavite ga malo jer se osobito dobro slaže s ciklom.
RECEPT
Sastojci:
- 1 naranča
- 1 cikla i 3 lista cikle
- 2 cm đumbira
- 1 žličica orahova, bademova ili maslinova ulja, za posluživanje
Priprema:
- Naranču ogulite i razdijelite na kriške.
- Ciklu ogulite i narežite na polumjesece.
- Pripremite od njih sok u sokovniku.
- Đumbir ogulite pa i njega stavite u sokovnik.
- Dobiveni sok promiješajte i ulijte u čašu.
- Na kraju ulijte ulje.
VEČERA - ALKALNA MANEŠTRA
Budući da ćete u ovoj juhi jesti povrće, morate ga narezati urednije nego za povrtni čaj koji ste kuhali prvoga dana. Ova se juha ne kuha dugo, stoga povrće zadržava hranjive tvari i teksturu.
RECEPT
Sastojci:
- 1 litra povrtnog čaja (kao prvog dana)
- 3 mrkve
- 2 luka
- 2 stabljike celera listaša
- 1 poriluk
- 2 krumpira
- 1 pastrnjak ili batat
- vezica mladog luka
- 150 g svježeg ili zamrznutog graška
- listovi peršina za posluživanje
Priprema:
- Dok pripremate povrće, zakuhajte povrtni čaj.
- Mrkvama odrežite krajeve, ogulite ih i narežite na kockice.
- Oljuštite luk i narežite ga na ploške.
- Narežite celer.
- Poriluku odrežite donji kraj i narežite ga na kolutiće.
- Krumpir i pastrnjak ili batat ogulite i narežite na kockice.
- U povrtni čaj stavite mrkvu, luk, celer, poriluk, krumpir i pastrnjak ili batat i 15 minuta kuhajte na tihoj vatri dok povrće ne omekša.
- Mladom luku odrežite donje krajeve, tanko ga narežite i dodajte u juhu zajedno s graškom.
- Kuhajte još pet minuta.
- Juhu poslužite u zdjeli i prije jela pospite peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....