SHUTTERSTOCK
prirodna ljekarna

Uz jaja, kokosovo i maslinovo ulje konačno oporavite suhu i beživotnu kosu

Ulje kokosa može pomoći kod izrazito suhe kose, jer snažno hidratizira, lako se upija duboko u vlas i smanjuje lomljenje.

Kad mislite da za vašu kosu više nema spasa, možda je vrijeme da posegnete za kućnim pomagačima. U kuhinji imamo namirnice koje mogu znatno pomoći u oporavljanju vlasi i vlasišta.


Bjelanjci ili žumanjci

Jaja su puna proteina, minerala i vitamina B-skupine, svi ti sastojci pomažu u obnovi oštećene kose, a korisni su i u redovnoj njezi. Koji ćete dio jajeta koristiti kao masku za kosu ovisi o tipu kose i onome što želite postići. Bjelanjci su bogatiji proteinima i mineralima koji mogu potaknuti rast kose. Poželjni su i kod osoba s masnom kosom jer kontroliraju proizvodnju masnoće te istodobno hrane kosu. Žumanjci nemaju toliko proteina, ali imaju, primjerice, masnoće (lecitin), koje hrane kosu, kao i sumpor, koji daje kosi mekoću, što ih čini pogodnima za dubinski regeneracijski tretman za suhu kosu. Korištenje cijelog jajeta u maski preporučuje se za normalnu ili mješovitu kosu.


Za vrlo suhu kosu

Ulje kokosa može pomoći kod izrazito suhe kose, jer snažno hidratizira, lako se upija duboko u vlas i smanjuje lomljenje. Ovisno o tome koliko je kosa suha, može se koristiti jedan do tri puta tjedno. Nanosi se na kosu prije pranja te ostavi 15 do 30 minuta prije pranja kose, a može se upotrebljavati i nakon pranja za sprečavanje oštećenja. Prije nanošenja otopite ga na laganoj temperaturi, ali pazite da nije vruće kad ga nanosite.


Popularni kućni lijek

Jedan od najboljih kućnih lijekova za suhu kosu je maslinovo ulje. Lako prodire u vlasi, zadržava u njima vlagu te može ojačati kosu i dati joj mekoću. Najbolje ga je umasirati izravno u kosu i vlasište nježnim pokretima nekoliko minuta. Zatim bi kosu trebalo umotati u ručnik ili pokriti kapom za tuširanje barem na petnaest minuta kako bi upila ulje. Slijedi pranje s dva šamponiranja i temeljitim ispiranjem.

Linker
10. listopad 2024 16:01