SHUTTERSTOCK
Odličan trik

TikTok doktor otkriva odličnu metodu za san koja oduševljava mnoge. Puno je zabavnija od brojanja ovaca

Nedostatak sna može dovesti do smanjene koncentracije, lošijeg raspoloženja i do raznih zdravstvenih problema

Spavanje je prirodan proces u kojem naše tijelo i mozak ulaze u stanje mirovanja i regeneracije. San tijelu pruža mogućnost oporavka, jača imunitet, regulira hormone i općenito važan je za naše zdravlje, pa ipak, mnogi imaju problem s postizanjem optimalnog odmora. Poznato je kako nedostatak sna može dovesti do smanjenja koncentracije, lošijeg raspoloženja i povećanog rizika od raznih zdravstvenih problema, poput srčanih bolesti i dijabetesa. Baš zato, mnogi nastoje pružiti odgovore kako što bolje i kvalitetno pružiti svom tijelu adekvatan odmor - među ostalim, neki od korisnih savjeta su izbjegavanje gledanja u ekrane barem dva sata prije odlaska u krevet, zatim čitanje knjige prije spavanja, opuštajuća kupka uz šalicu toplog čaja od primjerice kamilice.

image
SHUTTERSTOCK

Igra riječima

No, jedan od posljednjih trendova kada su u pitanju društvene mreže, dolazi od doktora Scott Waltera. Video u kojem je podijelio trik kako brže zaspati pregledan je više od osam milijuna puta, a u kojem liječnik koristi jednostavnu mentalnu vježbu, nazivajući je takozvanom kognitivnom premetaljkom. Ova tehnika, opisuje, može pomoći u odvraćanju uma s tjeskobnih ili opterećujućih misli na nešto sasvim zabavno.

Kako funkcionira?

Postoje razne prakse kognitivne premetaljke, a sljedeće su najčešće:

  • Odaberite nasumično riječi i izgovorite je u glavi. Na primjer, upotrijebite riječ ‘sendvič‘. Zatim, nabrojte nekoliko riječi koje počinju sa slovom s (soba, san, stablo...)
  • Odaberite jedno slovo abecede, zatim počnite brojati svoje otkucaje srca i pri svakom osmom otkucaju u sebi izgovorite riječ koja započinje s odabranim slovom

- Kognitivno premetanje oponaša ono što se prirodno događa u mozgu dok tonete u san, um se mijenja kroz nasumične misli, često bez vaše potpune svijesti - objašnjava Ellen Wermter iz Restorative Sleep Medicine organizacije.

Ipak, možda ova metoda nije primjenjiva za svakoga. Prema specijalistici za spavanje, dr. Aliciji Roth, osobe s disleksijom bi posebno mogle imati problema pri kognitivnoj premetaljci te umjesto tonuća u san, ova metoda može napraviti suprotan efekt.

Što još možete napraviti?

Osim već spomenutih savjeta, korisno je prozračiti prostor u kojem ćete spavati i zatamniti ga, a možete pokušati i sa sljedećim:

  • Izbjegavajte kofein navečer
  • Idite u krevet i budite se u isto vrijeme
  • Izbjegavajte nikotin i alkohol u večernjim satima
  • Vježbajte ranije tijekom dana

Dok se snalazite sa svojom rutinom spavanja, imajte na umu jedno – budite blagi prema sebi i nemojte si stvarati preveliki pritisak da sve obavite savršeno.

Linker
08. listopad 2024 08:46