SHUTTERSTOCK
Ljepota

Od bakterijskih infekcija do raka kože - rizici gel manikure. Što trebate znati!

Posljednja stvar o kojoj želite razmišljati kada dolazite u salon za manikuru je rizik od moguće infekcije - ipak, one su moguće

Za lijepe i uredno namazane nokte koji će trajati dulje od standardnog laka, mnogi odabiru gel manikuru, u kojoj se gel lak tretira pod ultraljubičastim (UV) svjetlom. Mogu trajati dva tjedna do tri tjedna i za razliku od tradicionalnog laka za nokte, zadržati svoj sjajan izgled cijelo vrijeme. Doista, velika prednost za sve koji vole ljepotu bez da moraju prečesto izdvajati, pretpostavljamo, i ono malo slobodnog vremena u danu. Nažalost, nije sve tako idealno. Iako gel manikura donosi sjajne i izdržljive nokte, istovremeno, pridonosi i nizu zdravstvenih rizika. Evo što trebate znati.

Gljivične i bakterijske infekcije

Posljednja stvar o kojoj želite razmišljati kada dolazite u salon za manikuru je rizik od moguće infekcije, ali nažalost, one su moguće, bez obzira na vrstu manikure.

- Nepravilno očišćeni instrumenti kao i kupke za stopala mogu biti izvor zaraze - napominje doktorica Maral Kibarian Skelsey, direktorica Centra za dermatološku kirurgiju u Chevy Chaseu.

- Druga mogućnost zaraze uključuje rezanje i guranje zanoktica koje ostavljaju prostor za ulazak mikroorganizama, plodno tlo za razvitak bakterijskih infekcija, bradavica i gljivičnih infekcija - kaže doktorica Shari Lipner, izvanredna profesorica kliničke dermatologije i direktorica Odsjeka za nokte na Odsjeku za dermatologiju Weill Cornell u New Yorku.

Dok sve vrste manikure izlažu riziku od infekcije, manikura gelom ima dodatni rizik jer može stvoriti situaciju u kojoj je teže otkriti nešto pogrešno.

- Manikura gelom je dugotrajna, tako da se infekcije na noktu možda neće odmah otkriti budući da su pod lakom. Ostali rizici kao što su tamna pruga na noktu, mogući znak infekcije ili čak melanoma, mogu se otkriti kasno - pojašnjava dr. Lipner.

image

.

SHUTTERSTOCK

Rizici od raka

Kako bi se stvrdnuo gelirani lak za nokte, koristi se UV lampa. Nedavno objavljeno istraživanje u Nature otkrilo je da zračenje ovih lampa može uzrokovati mutacije stanica koje su povezane s rakom kože.

- I melanom, najozbiljniji rak kože i nemelanomski rak kože, kao što su karcinom bazalnih stanica i karcinom skvamoznih stanica, povećavaju se nakon učestalog izlaganja ultraljubičastom svjetlu - kaže dr. Skelsey.

Ipak, neki su rezultate istraživanja o korištenju UV lampa protumačili kao nejasne u pogledu raka i oštećenja kožnih stanica.

Alergije

Jedna od glavnih briga kod ovakvih manikura je rizik od kontakta kože s gelom koji sadrži kemikalije.

- Metakrilati u manikuri, vrsta kemijskog spoja iz porodice akrilnih polimera koji se koriste za stvaranje trajnih noktiju, mogu uzrokovati kontaktnu alergiju na koži. Opetovano izlaganje vlažnog ili nestvrdnutog gela ili prašine rezultira značajnim alergijskim reakcijama koje mogu biti dugotrajne - objasnila je Skelsey.

- Do slabijeg stvrdnjavanja laka može doći ako se nanosi u debelom sloju, budući da UV svjetlo ne može prodrijeti kroz slojeve za potpunu polimerizaciju - dodaje Skelsey.

Metakrilati se mogu koristiti i za stomatološke zahvate, kao i zamjene za koljena i kukove, tako da razvoj alergije može izazvati probleme izvan same manikure.

image
SHUTTERSTOCK

Kako spriječiti rizike, a imati uredne i njegovane nokte

Ako se odlučite na manikuru gelom, važno je biti svjestan rizika i učiniti sve što možete kako biste spriječili oštećenje. Doktorica Skelsey predlaže sljedeće:

  • Kako biste se izbjegli izlaganje UV svjetlu, namažite ruku sredstvom za zaštitu od sunca koje sadrži cink ili titanijev oksid, koje djeluje odmah. Također možete nositi rukavice bez prstiju koje štite od UV zračenja kako biste smanjili svoj rizik.
  • Možete donijeti i vlastiti pribor za obradu noktiju kako biste smanjili izglede za dobivanje infekcije.
  • Iako postoje kompleti za manikiranje kod kuće, sigurnije ih je izbjegavati jer oni koji ih koriste nemaju stručnost profesionalca i mogu se iz neznanja izložiti riziku od razvoja alergija.
  • Iako bi manikura gelom mogla biti praktična, redovite manikure, bez trajnog laka dolaze s manjim rizikom.
  • Uzimanje odmora od nekoliko tjedana također može pomoći noktu prodisati, a vama sigurnost od neželjenih infekcija.
Linker
25. travanj 2024 15:33