SHUTTERSTOCK
Oprez

Nije uvijek bezazleno. Kada upaljene zanoktice zahtijevaju intervenciju liječnika

Zanoktice mogu rezultirati infekcijom jer je pukotina na koži izravan put za ulazak bakterija

Premda se može činiti da su zanoktice dio nokta kao što i sam riječ sugerira, hrvatski rječnik, ali i sama dermatološka struka ovu riječ povezuje s izdignutim dijelom kože oko ili blizu kutikule nokta. Vjerujemo, neće vam puno trebati da se prisjetite boli i crvenila koju taj dio kože može izazvati. Iza tog osjećaja stoji nalaze se milijuni živčanih završetaka zbog kojih će čak i najmanje povlačenje logično uzrokovati značajnu količinu boli.

Što napraviti

Iako će mnogi imati potrebu otkinuti bolni dio zanoktice drugom rukom, a poneki i zubima, vrijedi imati na umu da je ovaj dio kože sklon infekciji. Najbolji tretman, sugerira Američko društvo za kirurgiju ruke je korištenje grickalice ili škarica za nokte kako biste skinuli viseću kožu izravno na dnu.

- Obavezno sterilizirajte grickalicu ili škare alkoholnom vatom prije procesa obrade zanoktice. Ova viseća koža je obično mrtva i može se odbaciti. Pokušajte ne odrezati dodatnu kožu pri dnu nokta. Nakon tog postupka nanesite topikalnu antibakterijsku mast otprilike pet do sedam dana dok baza zacjeljuje - kažu iz Društva.

Kada otići doktoru

Iako najčešće ova pojava ne zahtijeva posjet liječniku, svakako ga obavijestite ako osjetite sljedeće:

  • Imate dijabetes.
  • Imate zdravstveno stanje koje uzrokuje obilno krvarenje.
  • Kutikula postaje crvena i natečena ili ako iz nje curi bilo kakav gnoj ili tekućina.
  • Nokat ne zacjeljuje sam od sebe u tjedan dana.
  • Infekcija se kreće od nokta prema prstu.
  • Nokat mijenja boju ili postaje slab.

Ponekad zanoktice mogu rezultirati infekcijom jer je pukotina na koži izravan put koji bakterijama dopušta da uđu pod kožu. Stoga, ako se pojavi bilo kakvo od navedenih problema, trebali biste posjetiti svog liječnika ili kirurga kako biste bili sigurni da nema infekcije.

Kako spriječiti nastanak zanoktica

Glavni uzrok nastanka zanoktica je suha koža. Najbolji način da to spriječite je njega kože i noktiju te korištenje hidratantne kreme ili ulja. Ovo je pravilo posebno korisno u suhim i hladnijim geografskim područjima, ali je važno i za one osobe koje su na dnevnoj bazi često u kontaktu s vodom i sapunom.

Linker
27. travanj 2024 08:39