SHUTTERSTOCK
Za bezbrižno ljeto

Nemojte da vam naporna i bolna infekcija pokvari godišnji odmor. Posegnite za ovim moćnim saveznicima

Brusnica se pokazala odličnim borcem protiv ovih infekcija


Infekcije mokraćnih puteva učestala su pojava koja pogađa čak 60 posto žena uzrokujući neugodan cistitis. Riječ je o najčešćoj bakterijskoj infekciji stijenke mokraćnog mjehura koja dolazi naglo, bolna je i zbog koje žene imaju čestu potrebu odlazaka na WC. Iako je infekcija moguća i kod muškaraca, ipak je to u znatno manjoj mjeri i to zbog anatomske građe tijela. Naime, kod žena je uretra (završetak urinarnog sustava) duga tri centimetra i u blizini vagine i rektuma, dok je kod muškaraca uretra duga čak 16 centimetra. Gotovo u 95 posto slučajeva za cistitis kod žena su odgovorne Escherichia coli i Candida albicans. Nije neobično da se ovo neugodno stanje pojavi tijekom ljeta i u sezoni godišnjih odmora.

Kronični i akutni cistitis

Istraživanja njemačkih urologa pokazuju da klinički simptomi akutne epizode infekcije mokraćnog sustava traju prosječno šest dana, slabost i klonulost prisutne su dva dana, žena nije sposobna za posao najmanje jedan dan, a barem pola dana leži u krevetu. Kronični cistitis predstavlja najčešći i velik problem osobama koje kada riješe akutnu upalu uz pomoć antibiotika. Ponavljajuće infekcije mogu se javiti kao relapsi. Ako se tijekom šest mjeseci pojave najmanje dvije do tri takve infekcije, riječ je o kroničnom cistitisu.

Simptomi

Važno je prepoznati simptome cistitisa i na vrijeme reagirati. Oni se mogu manifestirati kao:

  • nagli poriv za mokrenjem
  • učestalo i/ili otežano mokrenje
  • peckanje pri mokrenju
  • osjećaj kao da niste završili s mokrenjem (nepotpuno ispražnjen mjehur)
  • bolovi u donjem dijelu trbuha
  • zamućen urin neugodnog mirisa
  • nemogućnost izlučivanja mokraće ili nekontrolirano ispuštanje mokraće
  • opća malaksalost
  • pojava krvi u mokraći

Uzrok cistitisa

Uzrok kroničnog cistitisa je stvaranje bakterijskih kolonija koje se organiziraju u tzv. biofilm, prilijepe se na stijenke mjehura uzrokujući kaskadni proces upala. Naime, kada se bakterija odvoji od biofilma, dolazi do lumena mokraćnog mjehura gdje se lijepi za stijenke, postaje ponovno aktivna i ima snagu da izazove recidiv. Ogroman broj kroničnih, recidivirajućih bakterijskih infekcija ovisi o biofilmu bakterija, koje je jako teško eradicirati konvencionalnom antibiotičkom terapijom. U cilju sprečavanja ponavljajućeg cistitisa, smjernice Europskog udruženja urologa sugeriraju primjenu antibiotika izričito u slučajevima kada drugi načini liječenja ne daju rezultate kako bi se spriječilo stvaranje rezistentnih sojeva. To je omogućilo znanstveni zamah brojnih proizvoda među kojima se ističe brusnica.

Moćna brusnica

Široku primjenu proizvoda koji sadrže brusnicu potaknula je studija iz 1994., objavljena u časopisu JAMA, koja je uključila 153 starije žene s recidivirajućim cistitisom. Uzimale su 300 grama soka od brusnice te je dokazana njegova djelotvornost. Kliničku djelotvornost osiguravaju proantocijanidini (PACS) iz brusnica koji sprečavaju lijepljenje Escherichije coli na epitel mokraćnog mjehura. Osim što smanjuje prianjanje bakterija u mokraćnom traktu, pozitivni učinci brusnice na infekcije mokraćnog sustava očituju se i u djelovanju na upalne kaskade, a antimikrobna aktivnost potiče neenzimatsko djelovanje. Klinički dokazana i učinkovita doza proantocijanidina iz brusnice je 36 mg, koja je potvrđena analitičkom metodom DMAC (unaprijeđena BL-DMAC).

Ekstrakt brusnice s proantocijanidinima različitih duljina lanaca novi je pristup liječenju mokraćnih infekcija. Stoga su proizvodi NoCist najučinkovitija pomoć kod urinarnih infekcija.

NOCIST PREVENT KAPSULE

Odlikuje ih veća prisutnost PAC-a miješanih duljina lanaca, a u 12 dana primjene osiguravaju dugotrajan rezultat. Dodatak prehrani na bazi ekstrakata brusnice i breze te N-acetilcisteina i D-manoze kao aktivnih komponenti utječe na pravilno funkcioniranje urinarnog trakta i oslobađanje viška tekućine iz tijela.

NOCIST INTENSIVE VREĆICE

Veća prisutnost PAC-a kratkih lanaca koji će u sedam dana primjene učinkovito i brzo djelovati kod akutnog cistitisa kao potpora tradicionalnoj terapiji.

NOCIST SAPUN ZA INTIMNU NJEGU

Medicinski proizvod za svakodnevnu intimnu upotrebu. Pomaže u sprečavanju infekcija i smanjuje iritacije. Potiče ravnotežu crijevne i vaginalne flore te uspostavlja fiziološki pH stvarajući nepovoljan ambijent za patogene koji uzrokuju vaginalne infekcije. Preventivno se koristi kod ponavljajućih infekcija.

Još korisnih savjeta:

  • Pijte puno tekućine i to najbolje vodu - otprilike litru i pol do dvije litre vode dnevno. Povećani unos tekućine potiče često mokrenje kojime se iz mjehura ispiru bakterije.
  • Njegujte svoje intimno područje - operite genitalnu regiju prije i nakon spolnog odnosa. To možete učiniti sa spomenutim NOCIST sapunom za intimnu njegu.
  • Ne zadržavajte mokraću - mokrite čim osjetite potrebu i potpuno ispraznite mjehur. Ovo je još jedan način za izbacivanje bakterija.
  • Jedite jednostavne namirnice - one prerađene su često krcate raznim šećerima ujedno i plodnim tlom za gljivice.
  • Izbjegavajte nošenje uske i sintetičke odjeće (posebno ljeti) - nažalost, donje rublje na koje nailazimo u trgovinama je često od neprirodnog materijala stoga, uvijek gledajte sastav i birajte onaj koji je pamučni kako biste izbjegli bakterije. Uske hlače također su naš neprijatelj jer nadražuju mokraćnu cijev.
  • Između tuširanja i kupanja radije odaberite ovo prvo - razni kupke za njegu koje koristimo prilikom kupanja mogu dovesti do stvaranja bakterija.



Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Ro.Ra. Nature

Linker
04. srpanj 2024 10:21