Kad se govori o visokom udjelu vode u namirnicama, najčešće se za primjer uzima krastavac; sa svojih 90 posto vode odlično hidratizira tijelo, a ujedno je odličan diuretik koji učinkovito uklanja nakupljene toksine iz organizma. Velika količina vode nije jedina blagodat koju možemo dobiti od krastavaca, oni sadrže i doista širok spektar minerala i vitamina, vlakana i tvari koje djeluju kao antioksidansi (beta-karoten, lutein, zeaksantin), ali u nešto manjim količinama. Krastavac je izvor kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, cinka, mangana, bakra i selena, a od vitamina sadrži vitamin C, većinu vitamina B i vitamin K. Od navedenih minerala krastavci su najbogatiji kalijem, koji je važan za fleksibilnost mišića i regulaciju krvnog tlaka.
Imamo super recept kako ga iskoristiti.
Brzo varivo s krastavcima
Za 4 osobe
Sastojci:
- 2 svježa krastavca
- 2 krumpira
- 2 češnja češnjaka
- 1,5 dl vrhnja za kuhanje
- 1,5 dl vode
- kopar
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
- Naribajte krastavce pa ih kratko popržite na maslinovu ulju.
- Dodajte sitno narezan krumpir, promiješajte i propirjajte na jačoj vatri.
- Dodajte i češnjak narezan na tanke listiće te sol i papar.
- Zalijte vodom i kuhajte.
- Kad je krumpir pri kraju, dodajte jelu vrhnje za kuhanje i pustite da prokuha još nekoliko minuta.
- Na kraju dodajte sitno nasjeckan kopar.
- S ovim se varivom odlično slažu kosani odresci.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....