SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Kako alkohol utječe na našu kožu?

Redovita konzumacija alkohola u velikim količinima može ubrzati starenje kože jer remeti naše obrasce spavanja

Retinol, kreme sa SPF faktorom, serumi, proizvodi su to koje koristimo da bismo spriječili starenje kože. Međutim, ako naš način života ne podržava našu želju da izgledamo mladoliko, nikakva krema neće pomoći. Drugim riječima, trebamo paziti što unosimo u svoje tijelo.

Dok voće, povrće, masna riba, čajevi, prirodni sokovi i puno vode mogu usporiti proces starenja, postoje hrana i piće koji ga ubrzavaju. Prema nedavnom istraživanju, za vašu kožu najgori je alkohol. U izvješću objavljenom u časopisu The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology zaključeno je da konzumacija osam ili više alkoholnih pića tjedno može negativno utjecati na izgled vaše kože. To uključuje natečenost ispod očiju, izraženije bore te povećane krvne žile.

Zašto alkohol ima tako negativne učinke?


Dehidrira kožu

Sigurno ste već upoznati s činjenicom da alkohol izaziva dehidraciju. Sjetite se samo nekog mamurluka kojeg ste doživjeli! Nažalost, to je pokazatelj da može i negativno utjecati na prirodnu hidrataciju vaše kože.

- Vaša koža postaje tanja i suša kako starite (intrinzično starenje), a vanjski faktori to mogu ubrzati - rekla je Amy Goodson, registrirana dijetetičarka i autorica knjige The Sports Nutrition Playbook, za Eat This, Not That!.

Dodaje kako jedan od tih vanjskih faktora može biti alkohol koji zbog izazivanja dehidracije može doprinijeti starenju kože. Pogotovo ako se dugo i često konzumira u velikim količinama.


Može utjecati na vaš san

Jeste li primijetili koliko je važno naspavati se kad na nekom događaju želite imati lijepu kožu? Pojam "san za ljepotu" nije nastao bez razloga.

Redovita konzumacija alkohola u velikim količinima može ubrzati starenje kože jer remeti vaše obrasce spavanja. U studiji objavljenoj u časopisu Nature, otkriveno je da muškarci koji često unose velike doze alkohola imaju više problema sa spavanjem. Studija medicinskog centra Case zaključila je da upravo ti problemi mogu dovesti do ubrzanog starenja.

Ova istraživanje je također potvrdilo da uz fizičke znakove starenje, nedostak sna tijekom vremena može smanjiti nečiju sposobnost oporavka od onoga što oni nazivaju "egzogeni stresori". Egzogeni (vanjski) stresori uključuju izlaganje suncu, određene kemikalije u proizvodima za njegu, zagađivače zraka i dim cigareta.

Ne samo to, već jedna do dvije noći poremećenog sna može uzrokovati privremene promjene na koži, kao što su:

  • tamniji kolutovi ispod očiju
  • bljeđa koža
  • tamniji ten
  • više bora



Može pojačati crvenilo

Crvenilo je česta nuspojava konzumiranja alkohola. Alkohol može potaknuti oslobađanje histamina, što može uzrokovati širenje krvnih žila ispod kože. Zbog toga ten osobe može izgledati rumen ili upaljen.

Ljudi istočnoazijskog podrijetla imaju veću vjerojatnost za crvenilo lica uzrokovanog alkoholom. To je zbog manjka enzima koji su uključeni u preradu.


Može pogoršati postojeća stanja kože

Obilna konzumacija alkohola također je povezana s pojačavanjem uobičajenih simptoma kožnih stanja. Studija objavljena u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology zaključila je da su žene koje su pile alkohol imale veći rizik od razvoja rozaceje od žena koje nisu pile. Istraživači su došli do ovih zaključaka nakon analize podataka prikupljenih od 82.737 žena u razdoblju od 14 godina.

Dvije ranije studije također su otkrile vezu između pijenja alkohola i razvoja rozaceje. U jednoj su sudionici bili blizanci. Proučavanje blizanaca može pomoći znanstvenicima da otkriju je li bolest uzrokovana genetikom ili vanjskim faktorima, poput pijenja, pušenja ili provođenja vremena na suncu. U ovoj studiji istraživači su prikupili podatke od 275 parova blizanaca. Nakon proučavanja podataka, istraživači su zaključili da pijenje blago povećava rizik.

Naravno, pijenje umjerenih količina alkohola je sigurno i ne bi trebalo stvarati mnogo zdravstvenih problema kako starite. No važno je redovito pratiti količine i učestalost, jer veća konzumacija alkohola može dovesti do ubrzanog procesa starenja kože.

Linker
25. travanj 2024 21:25