Svi mi imamo neke svoje navike držanja stvari na određenim mjestima u našim domovima pa tako većina ljudi lijekove drži u kupaonskom ormariću, četkicu za zube na umivaoniku, cipele odlaže u ormaru u spavaćoj sobi, a voće i povrće pere u sudoperu.
No, koliko god se nama takav raspored činio logičnim i praktičnim, stručnjaci nas upozoravaju da su mnoge od tih naših uvriježenih navika odlaganja stvari u našim domovima zapravo loše, ili u prijevodu potencijalno štetne za naše zdravlje.
Znanstvenici iz različitih područja, od mikrobiologa do infektologa i bakteriologa, u različitim su istraživanjima proučavali zagađenost pojedinih dijelova kućanstva, a rezultati njihovih istraživanja mnoge će iznenaditi budući da se pokazalo da su mnoga od mjesta na koja smo navikli odlagati neke predmete zapravo vrlo loš izbor - odnosno prava legla različitih bakterija i drugih štetnih mikroorganizama.
Četkica za zube
Najlošije mjesto: na umivaoniku u kupaonici
Umivaonik sam po sebi ne bi bio tako loše mjesto da u većini stanova kupaonica i zahod nisu u istoj prostoriji. Zašto je to važno? Chuck Gerba, stručnjak za mikroorganizme i profesor mikrobiologije na Sveučilištu u Arizoni upozorava da se u prosječno urednoj kućnoj zahodskoj školjci nalazi oko 3,2 milijuna mikroba po kvadratnom metru površine, a kad pustimo vodu, čestice vode iz školjke se raspršuju na udaljenost od gotovo 2 metra te padaju na pod, kadu, umivaonik i, naravno, na vašu četkicu za zube.
Bolje rješenje: Osim ako niste ludi za pranjem zubiju četkicom koja je oplahnuta vodom iz zahodske školjke, četkicu za zube držite u zatvorenom kupaonskom ormariću ili u čašici s poklopcem.
Tenisice, cipele, japanke...
Najlošije mjesto: ormar u spavaćoj sobi
Hodanje po stanu u cipelama i tenisicama u kojima ste bili vani idealan je način da u svoj dom unesete vojsku alergena i zagađenih čestica. Jedno istraživanje je pokazalo da su se kemijske zagađene čestice zadržale u prostoru čak tjedan dana nakon što su unesene na obući, i to u najvećoj koncentraciji na putu od ulaznih vrata do mjesta na kojem je obuća bila izuvena. Osim različitih zagađivača i čestica prljavštine, na cipelama možete unijeti pelud i druge alergene.
Bolje rješenje: Izloženost alergenima i zagađenim česticama u vlastitom domu možete smanjiti ako izujete obuću odmah kraj ulaznih vrata i odložite je uz klupicu ili u ormarić za cipele u hodniku.
Ostaci hrane
Najlošije mjesto: hladnjak
Stavljanje lonca s još toplom hranom u hladnjak rezultirat će neravnomjernim hlađenjem jela, što za posljedicu može imati trovanje hranom. Budući da se temperatura u sredini velikog lonca sporije snižava, u tom dijelu se stvara pogodan ambijent za razmnožavanje bakterija.
Bolje rješenje: Najsigurniji način čuvanja hrane preostale od prethodnog obroka jest da lonac ostavite na štednjaku još najmanje sat vremena nakon kuhanja i tek tada ga spremite u hladnjak. Drugi način koji jamči sigurnost od bakterija i mogućeg trovanja hranom jest da ostatak jela razdijelite u male posudice koje onda odmah možete spremiti u hladnjak.
Torba
Najlošije mjesto: šank, radna ploha ili kuhinjski stol
Vaša torbica je možda posljedni krik mode, ali je istovremeno i utočište za desetke tisuća mikroba: istraživanja su pokazala da na vanjskom donjem dijelu ženskih torba u prosjeku ima više od 5.000 bakterija po kvadratnom centimetru, a čak trećina torba koje su bile pregledane za potrebe istraživanja bilo je pozitivno na testu otkrivanja prisustva fekalnih bakterija! Nije ni čudo razmislite li bolje gdje sve odlažemo naše torbe tijekom dana: na pod, na stolice u sredstvima javnog prijevoza, kafićima, police i vješalice u zahodima...
Bolje rješenje: Najsigurnije je da rezervirate posebnu ladicu ili ormarić za torbe i da ih odlažete tamo, no i vješalica ili klupica u hodniku su bolje rješenje od bilo kojeg mjesta u kuhinji, blagavaonici i drugdje gdje se priprema ili konzumira hrana.
Lijekovi
Najlošije mjesto: ormarić za lijekove u kupaonici
Temperatura u kupaonicama nerijetko može doseći više od 37 stupnjeva celzijusa - što je daleko više od prepurečene temperature za čuvanje većine lijekova. Primjerice, temperatura za čuvanje često korištenog lijeka protiv kolesterola Lipitora ne bi smjela prelaziti 25 stupnjeva celzijusa.
Bolje rješenje: Bilo koja suha i hladna prostorija, poput ostave ili eventualno ulaznog hodnika.
Neoprano voće ili salata
Najlošije mjesto: sudoper ili radna površina u kuhinji
Od svih mjesta u domaćinstvu na kojima se obično nakupljaju štetni mikroorganizmi, sudoper je bez premca. Količinom bakterija po kvadratnom centimetru sudoper znatno premašuje čak i zahodsku školjku, upozorava skupina znanstvenika mikrobiologa sa Sveučilišta u Arizoni koji su ispitivali stupanj zagađenosti različitih površina u prosjećnim kućanstvima. Stoga je, tvrde stručnjaci, pranje salate ili voća u sudoperu (a to je ono što svi najčešće činimo) najgore što možemo učiniti želimo li smanjiti rizik od zaraze ili trovanja.
Bolje rješenje: Neoprano voće i salatu držite u posebnoj posudi iz koje ga stavljajte direktno pod mlaz vode i zatim na čisti ubrus ili u drugu, suhu posudu. Možete kupiti i veliko plastično cjedill te ga u njemu staviti pod mlaz vode, a zatim preseliti u zdjelu u kojoj ćete ga poslužiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....