SHUTTERSTOCK
pripazite

Četiri znaka da vam je korijen biljke počeo truliti. Donosimo trikove kako da do toga uopće ne dođe

Kad se jednostavna molba susjeda pretvori u pravu agoniju


Noćna mora mnogih. Dobili ste jednostavnu molbu od susjeda, a ta je zalijevanje njegovih biljaka dok je on na odmoru. To jednostavno ponekad može biti izuzetno komplicirano, posebno ako ni vaše biljke ne surađuju kako ste prvotno zamislili. Posebno u ljetnim mjesecima kad mislite da biljkama treba natprosječna količina vode, a dogodi se suprotno, ona trune. I zato postoji lijek. Donosimo savjete uz pomoć kojih ćete primijetiti trune li korijen vaše biljke i trikove kako da do toga niti ne dođe.

Znakovi da korijen biljke trune

Korijen biljke trune prvenstveno zbog patogena u tlu, a uzrok je često pretjerano vlažno tlo. Da se vaša biljka ne osjeća najbolje primijetit ćete ako:

  • Listovi promijene boju - žuto ili bljedunjavo lišće jasan je znak da biste trebali provjeriti što se događa s korijenom biljke.
  • Stagnacija - pružate joj svu potrebnu njegu, međutim, vaša biljka jednostavno ne raste
  • Smeđe, pljesnivo korijenje - najočitiji je znak truljenja
  • Mokro tlo - natopljeno tlo može uzrokovati rast gljivica koje se mogu zakačiti za korijenje
image
SHUTTERSTOCK

Trikovi kako spriječiti truljenje

Jednostavan način da spriječite truljenje korijena biljaka u posudama je da posuda ima dovoljno velike rupe za odvod vode koje će zadovoljiti potrebe biljke za drenažu. Također, prilikom sadnje ostavite biljci dovoljno prostora kako bi ona disala.

Obavezno čitajte preporuke koje ste dobili prilikom kupnje biljke jer nisu sve iste. Neke će zahtijevati češće zalijevanje, dok će druge rjeđe. Konačno, ako koristite neki od vrtlarskih alata, nemojte ga zaboraviti dezinficirati jer biste u suprotnom mogli prenijeti gljivice s jedne biljke na drugu.

Linker
29. kolovoz 2024 16:12