ŠPIJUNSKO SUĐENJE

‘Policija je agenta MI6 pronašla mrtvog, naguranog u putnu torbu, a MI6 kaže da se radilo o nesretnom slučaju tijekom seksualnih igrica’

Gareth Williams bio je matematički stručnjak tajnih službi. MI6 od samog početka opstruira istragu, policija sumnja na špijunsko ubojstvo, a u Britaniji traje suđenje koje otkriva sve o svijetu špijuna

Britanskog špijuna Garetha Wiliamsa (30) pronašli su mrtvog 23. kolovoza 2010. u stanu u Pimlicu, niti kilometar od sjedišta Tajne obavještajne službe na mostu Vauxhall. Policija je pozvana u 4.40 popodne. Williamsovi roditelji Ian i Ellen bili su na odmoru u Americi. Policija je javila njegovu djedu i ujaku u selu Valley u Walesu.

Valley je mala, zatvorena sredina, poznata samo po RAF-ovoj bazi za helikoptere u kojoj je kratko bio princ William. Nisu mogli vjerovati da je ubijen jedan od njihovih dečki, genijalac, vrsni biciklist i općenito jedan baš pristojan mladić.

Veliki zadatak za MI6

Znali su da se odselio u London zbog nekog tajnovitog posla, ali da je mrtav, ubijen, to nisu mogli pojmiti. Kasnije su iz novina doznali što se sve dogodilo. A posljednji preokret dogodio se ovoga tjedna, u spektakularnom istražnom postupku koji na westminsterskom sudu vodi Fiona Wilcox. Ubojstvo Garetha Williamsa izazvalo je neviđeni interes svjetskih medija, raspalio teorije zavjere, a mogući scenariji koje istražuje policija nadilaze i maštu ozbiljno poremećenih blogera.

Gareth Williams bio je rijedak matematički talent. Otkrili su ga još u osnovnoj školi. Sa 15 godina otišao je studirati matematiku i informatiku, s nepunih 20 već je imao postdiplomske certifikate s Cambridgea. Otamo su ga odveli u vladin stožera za komunikacije, zapravo tajni centar za prisluškivanje u Cheltenhamu. Garethu se posao odmah svidio, potpuno mu se posvetio. Brzo je postao jedan od glavnih stručnjaka za kriptiranje i kodove. Šest mjeseci prije smrti prošao je najteže testove i mogao je ući u supertajne operacije. Tako je početkom 2010. završio na posudbi u MI6. Postao je elita, ušao među vladine hakere koji vode stvarne cyber ratove. I MI6 je bio impresioniran Garethovim sposobnostima, posebno procjenama rizika, marljivošću i diskrecijom. Prebacili su ga na veliki zadatak. Prijateljima je rekao da je presretan. Ali nakon nekoliko mjeseci zamolio je da ga MI6 prije roka vrati u Cheltenham. MI6 je to nevoljko odobrio, a Gareth je onda ubijen.

U MI6 se uzbuna diže za svakoga tko ne dođe na posao do 10 ujutro. Ali Garethov šef alarmirao je sustav tek osam dana nakon njegova nestanka. Nisu uopće javili policiji. Scotland Yard uplela je Garethova sestra Ceri. Rekla je da joj se nije javljao deset dana, a inače je “pouzdan kao švicarski sat”.

Tražila je da policijska patrola ode pogledati je li sve u redu u njegovu stanu. Gareth je stanovao na najvišem katu zgrade u ulici Alderney u Pimlicu, u stanu koji su mu obavještajne službe dale na korištenje na godinu dana. Vlasnik zgrade je offshore kompanije New Rodina (“rodina” je na ruskom domovina), registrirana na Britanskim Djevičanskim otocima. MI6 je unajmljuje cijelu, kao sigurnu kuću za svoje agente.

Ključ od Garethova stana policajcu je dao čovjek iz agencije za nekretnine koja se brine o zgradi. Na vratima nije bilo tragova provale. Stan je bio savršeno uredan, sterilan kao i većina špijunskih stanova. Na stolu su bila dva iPhonea, nekoliko SIM kartica i Appleov notebook.

Krv curi iz torbe

Ispod knjige na stolu u njegovu dnevnom boravku pronašli su novinske isječke. Jedan je bio is Observera, pod naslovom “Pet najtežih kajanja na samrti”. Na listi su bili nedostatak hrabrosti “da se živi vjerno sebi”, “izrazi osjećaje” i “dopusti sebi veću sreću”. Policajac je ušao u kupaonicu. Na kadu je bio navučen zastor. Razmaknuo ga je i ugledao veliku North Face torbu zaključanu putnim Yale lokotom. Iz nje je curilo nešto crveno. Otvorio ju je i odskočio. U torbi je bilo raspadnuto tijelo Garetha Williamsa.

Policajac je pozvao pojačanje. Rekao je da nema tragova nasilja, već da je riječ o “čistom poslu”; u policijskom žargonu to je profesionalno ubojstvo. Prije Scotland Yarda u stan su stigli ljudi iz MI6. Uzeli su jedan iPhone, devet memorijskih stikova i jednu North Face torbu, sličnu onoj u kakvoj je pronađeno tijelo. Policija do prije deset dana nije ni znala da su stvari nestale.

Nedavno su im, po naredbi suda, vratili iPhone, čiji je sav sadržaj bio obrisan, u njemu je bio samo video na kojemu Gareth pleše gol u kaubojskim čizmama.

Garethov ormar bio je pun perika i dizajnerske ženske odjeće i cipela, vrijednih više od 200 tisuća kuna.

U historyju na njegovu browseru pronašli su nekoliko adresa stranica o bondageu i klaustrofiliji, seksualnom uživanju u tijesnim zatvorenim prostorima. Policija je otkrila da je tri mjeseca prije nego što je ubijen Gareth svojim šefovima prijavio da mu je netko provalio u stan. Tada je prijavio i raniju provalu u stan agentice iz prizemlja.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:46