KAKO SAM POKUŠAO POSTATI STJUARD

‘Plaća u Qatar Airwaysu je 8 tisuća dolara, a traže ljepotu, stručnost i obrazovanost! Nažalost, nisu me uzeli’

Reporter Nedjeljnog prijavio se, na veliku molbu urednika, na oglas za posao u najbogatijoj svjetskoj aviokompaniji i otkrio kako izgleda posao iz snova

ZAGREB - Ako nešto nama Hrvatima može zvučati kao posao iz snova, onda je to stjuard u Qatar Airwaysu. To je bez sumnje najprogresivnija aviokompanija na Bliskom istoku koja do kraja ove godine hitno traži čak 2000 novih zaposlenika, većinom letačkog osoblja.

Zagrebačka audicija bila je 27. kolovoza u hotelu Sheraton. Stotinjak mladića u odijelima s kravatom i djevojaka u poslovnim kostima već u rano jutro stajali su u redu pred recepcijom. Svatko se želio progurati i biti među prvima.

Plaća iz snova

Financijski uvjeti zvuče doista nevjerojatno. Mogućnost napredovanja nudi se svakih šest mjeseci nakon stručne evaluacije komisije o ostvarenim rezultatima svakog zaposlenika, a po zadovoljavanju kriterija postoji mogućnost prelaska u viši platni razred.

Osnovna mjesečna plaća iznosi 1580 američkih dolara, što je zapravo osnovica koju dobiješ svaki mjesec bez obzira koliko vremena provedeš u zraku. Ako si, primjerice, na bolovanju, taj iznos ti je zagarantiran. No, konačni iznos plaće sastoji se još od nekoliko stavki. Prvi parametar su sati leta - po svakom satu dobiva se 11 dolara, a stjuard početnik mjesečno nakupi minimalno 190 sati što u dodatku iznosi 2090 dolara. Na taj zbrojeni iznos od 3670 dolara dodaje se još naknada za hranu i službene dnevnice kad posada spava na odredištu, što po danu u prosjeku iznosi oko 300 dolara.

Takvih noćenja je minimalno 15 mjesečno pa taj dodatak na plaću iznosi oko 4500 dolara. To znači da stjuard početnik u najbrže rastućoj kompaniji na svijetu mjesečno može dogurati do vrtoglave plaće od 8170 američkih dolara ili oko 43 tisuće kuna mjesečno neto.

A na prvoj plaći se još kao “welcome bonus” dobije 580 americkih dolara. Nema oporezivanja, a kompanija još dodatno svakom zaposleniku plaća ulog od 10 posto plaće mjesečno u investicijski fond čiji sav ostvareni prinos stjuard dobiva kad napušta kompaniju umjesto mirovine na koju kao stranac nema pravo. Uz to, svaki radnik ima besplatnu zdravstvenu policu osiguranja u cijelom svijetu.

Neviđene pogodnosti

Svaki stjuard u Dohi, gdje je matični aerodrom Qatar Airwasa, dobiva potpuno besplatnu kuću. Ali ni to još nije gotovo, svi obroci u Dohi besplatni su u obližnjem zajedničkom restoranu. Imate pravo na besplatni fitnes, bazen, pa čak i gradski prijevoz. Na svim letovima gotovo svih avionskih kompanija u svijetu stjurd i njegova pratnja imaju zauvijek 90 posto popusta na cijenu karte, a u većini svjetskih hotela popust od 50 posto...

Kad su se prošli vikend održavale audicije u Zagrebu, paralelno su identični razgovori vođeni u još čak 30 gradova po cijelom svijetu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:46