POBUNA SMETLARA

U Čistoći skupili 1116 potpisa za veće plaće, spremaju prosvjed i kažu: Nezadovoljstvo je na vrhuncu!

Sindikalist Zdravko Stoilković nam je rekao da su već ranije pokušavali razgovati s Upravom

Djelatnici Cistoce

 Darko Tomas/

Radnici Čistoće traže od Uprave hitne pregovore oko radnih uvjeta i plaće, a ako ne ispune njihove zahtjeve kreću u prosvjed. Iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske danas su nam potvrdili kako su u posljednjih deset dana prikupili 1116 potpisa od ukupno 1977 radnika Čistoće. Ti bi potpisi Upravu trebali osvijestiti kako radnici žele bolje uvjete, a da su u suprotnom suglasni s pokretanjem prosvjeda.

S prikupljenim potpisima sad traže hitan sastanak s Upravom kako bi dogovorom na najbolji način ispunili po njima opravdane zahtjeve radnika.

- Smatramo da sastanak treba organizirati hitno, najkasnije idući tjedan, kako bismo u dobroj vjeri pristupili dogovoru i rješenju problema. Ako Uprava naš zahtjev u traženom roku ne ispuni, organizirat ćemo prosvjed radnika – kažu u Sindikatu.

Ne radi se o štrajku, već prosvjedu

Razgovarali smo sa sindikalistom Zdravkom Stoilkovićem koji nam je rekao da su već ranije pokušavali razgovati s Upravom.

- Na uvjete rada i male plaće upozoravamo već dulje vrijeme no poslodavac se nije odazvao na pozive za razgovor kako bismo došli do rješenja. Želimo da se podignu koeficijenti svim radnicima Čistoće, a naročito na operativnim poslovima. Čak su i slični poslovi u podružnici Čistoće manje plaćeni nego u ostalim podružnicama Holdinga – objašnjava nam Stoilković te dodaje kako zaostajanje u plaćama za njih više nije prihvatljivo te da je nezadovoljstvo radnika na vrhuncu.

Do prosvjeda, nadaju se, neće doći jer smatraju da će upravi 1116 potpisa biti dovoljno da shvate kako je situacija ozbiljna.

- Dakle, ovo nije štrajk nego prosvjed. Mi ćemo organizirati prosvjed izvan podružnice, prijavit ćemo skup i sve će biti legalno kako, ako do prosvjeda uopće dođe – govori Stoilković.

Inače, u Čistoći djeluju četiri sindikata: SSKH, Sindikat hrvatskog vozača, Novi Sindikat (ta tri su skupila potpise) i Sindikat Čistoće (koji ne stoji iza prosvjeda). Predsjednica Sindikata Čistoće Mirjana Kaltak uvjerena je da nema potrebe za prosvjedom.

- Sinidkat koji ja vodim nije se tome priključio jer mi smatramo da sva naša prava možemo zadovoljiti na način koji je zakonom propisan, a to je pregovorima o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora. Budući da smo to zatražili od poslodavca, imamo ugovoren sastanak, protokol je napravljen, krenut ćemo ubrzo u pregovore - zaključila je Mirjana Kaltak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:51