HOROR U PARIZU

Francusku prijestolnicu zatrpalo 5600 tona smeća, a sad im prijeti i najezda štakora: ‘Sedam dana ne voze otpad...‘

Pariz je jedan od velikih svjetskih gradova s najvećim brojem štakora. U prosjeku, omjer štakora na svaku osobu koja živi u gradu je od 1,5 do 1,75
 Alain Jocard/Afp

Zbog štrajka sakupljača smeća u francuskoj prijestolnici nagomilale su se tone smeća. Osim smrada, prljavštine i neugodnih prizora, Parižane sada muči još veći problem: potencijalna najezda štakora.

Parižani se pribojavaju da će zbog štrajka smetlara koji je započeo 6. ožujka štakori izaći na ulice i predstaviti opasnost za javno zdravlje. Francuski smetlari u štrajku su u znak prosvjeda protiv kontroverzne mirovinske reforme predsjednika Emmanuela Macrona koja cilja podignuti dobnu granicu umirovljenja sa 62 na 65 godina. Posljedica ovog Macronovog plana je očita: 5600 tona neprikupljenog otpada ležalo je na ulicama glavnog grada u ponedjeljak. O tome je izvijestila gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo za tamošnju novinsku agenciju Agence France Press.

image
Christophe Archambault/Afp

Francuska nacionalna medicinska akademija prošlog je srpnja izdala upozorenje o prijetnji štakora ljudskom zdravlju i bolestima koje mogu prenijeti nakon što se ispostavilo da je Pariz jedan od velikih svjetskih gradova s najvećim brojem štakora. U prosjeku, omjer štakora na svaku osobu koja živi u gradu je od 1,5 do 1,75.

Problem je izazvao raspravu gradonačelnika pariških okruga tijekom vikenda. Budući da štrajk prijeti riziku za javno zdravlje, Hidalgo je pozvana na hitnu intervenciju. Protivnici Hidalgo, inače pripadnice francuskih socijalista, iskoristili su priliku kako bi degradirali njenu političku poziciju. Spor je eskalirao u nedjelju navečer, kada je Clément Beaune, ministar prometa iz Macronove centrističke stranke Preporod - političar koji ujedno cilja na mjesto gradonačelnika Pariza - okrivio Ured gradonačelnika za situaciju.

image
Christophe Archambault/Afp

"Sedmi dan bez odvoza smeća. Smrad i trulež. Primjer nedjelovanja i prezira prema Parižanima", napisao je Beaune na Twitteru u nedjelju navečer uz slike na kojima se vide kante prepune vreća za smeće.

Zamjenik gradonačelnice Antoine Guillou poručio je da ako je vlada stvarno zabrinuta za Parižane i Francuze, neka povuče ‘‘nepravednu mirovinsku reformu‘‘. U intervjuu na francuskoj televiziji vladin glasnogovornik Olivier Véran optužio je Hidalgo da podržava štrajk. "Koja je poruka koju je poslala gradonačelnica Pariza? Na njoj je da to raščisti s Parižanima", rekao je Véran.

U jeku štrajkaških događaja i prosvjeda pitanje je vremena koliko će Parižani ostati pri svom protivljenju mirovinskoj reformi izdržavajući nagomilani otpad na ulicama.

image
Christophe Archambault/Afp

Prema lokalnim dnevnim novinama Le Parisien, štrajk će trajati najkraće do srijede. No, mogao bi se produžiti ako sindikati tako odluče. Njihov je cilj štrajkati dok vlada ne povuče svoju mirovinsku reformu. S nizom glasovanja u parlamentu zakazanih za srijedu i četvrtak, reforma bi mogla dobiti većinsku potporu zakonodavaca i biti usvojena do kraja tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:07