IZNENAĐENJE

Svi su pričali o padu cijena nekretnina u Zagrebu, a onda je stigla službena statistika. Svugdje rastu, osim u dva kvarta

Pogledajte prosječne tražene cijene po brojnim kvartovima, a tri kvarta su i dalje najpopularnija
 Vedran Peteh/Cropix

U većini kvartova u Zagrebu zabilježen je porast od prodavatelja traženih cijena za stanove tijekom ožujka. Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova porasla je za 0,5 posto, dosegnuvši 3022 eura po kvadratu. Pokazuju to podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com. Iako stručnjaci za područje trgovine nekretninama stalno pričaju o padu prodaje i cijenama koje većinom u praksi budu i do 20 posto niže kod realizacije kupnje, one i dalje u oglasnicima rastu.

Najniže tražene cijene nekretnina su za Sesvete i Novi Zagreb, štoviše kod njih je jedinih zabilježen pad traženih cijena, dok većina dijelova grada bilježi porast. Sesvete su, prema podacima tog oglasnika, ostale među najpovoljnijim dijelovima Zagreba s prosječnom cijenom od 2.277 eura po kvadratu, što predstavlja pad od 0,5 posto. Prema podacima tog oglasnika Novi Zagreb bilježi različite trendove: zapadni dio ima cijenu od 2.685 eura uz blagi porast od 0,1 posto, dok je na istočnom dijelu prosječna tražena cijena pala za 2 posto i spustila se na 2.738 eura po kvadratu.

Brezovica je tijekom ožujka zadržala stabilnu cijenu od 2.800 eura po kvadratu. S druge strane, Gornja Dubrava, s cijenom kvadrata od 2.788 eura i Maksimir sa 3.376 eura, bilježe porast od 1 posto. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su Stenjevec i Gornji Grad - Medveščak također zabilježili mjesečni porast oglašavanih cijena, od 1,8 posto, odnosno 1,9 posto, te sada iznose 3.044 eura i 3.252 eura po kvadratu.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Značajni porasti od strane prodavatelja primijetili su u zapadnim i središnjim dijelovima grada. Podsused - Vrapče, bilježi značajan porast od 3,6 posto, s prosječnom cijenom od 2.824 eura po kvadratu. Črnomerec slijedi s porastom od 3,5 posto i prosječnom oglašavanom cijenom od 2.989 eura. Podsljeme bilježi mjesečni porast od 2,7 posto, dosegnuvši cijenu od 2.941 eura po kvadratu. Pešćenica - Žitnjak bilježi porast od 2,9 posto, s cijenom od 3.466 eura po kvadratu.

image
Josip Bandic/Cropix

Donji Grad i Trnje zabilježili su porast od 1,1 posto odnosno 2,5 posto, s prosječnim od prodavatelju traženim cijenama od 3.383 eura i 3.500 eura po kvadratu. Donja Dubrava bilježi povećanje od 0,9 posto, dostigavši 3.036 eura po kvadratu. Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, Trešnjevka - sjever bilježi mjesečni porast od 0,7 posto, dok je prosječna tražena cijena tamošnjih kvadrata iznosila 3.308 eura. Trešnjevka - jug zadržava najviše cijene među navedenim dijelovima Zagreba, s prosječnom oglašavanom cijenom kvadrata od 3.622 eura i porastom od 3,8 posto.

- Najveća potražnja za zagrebačkim stanovima tijekom ožujka je zabilježena na području Trešnjevke, Donjeg Grada i Maksimira, koji se ujedno nalaze među najskupljim zagrebački kvartovima – rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio, s portalima za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com.

Mladen Matijević kaže kako je rast cijena u popularnim gradskim četvrtima potaknut velikom potražnjom, a ujedno i ograničenom ponudom nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 20:44