DONACIJA U ZAGREBU

Stigle prve senzorne kocke za djecu s autizmom: ‘Kroz njih će lako izražavati emocije‘

Idejni autor je dr. Tomislav Jukić, i sam otac dječaka s autizmom. Njegov projekt je nazvan "Osjećam to!" i nastao je u suradnji s Rotary klubom

Tomislav Jukić, liječnik koji također ima sina s autizmom

 Damir Krajac/Cropix

Slikovnice koje podižu svijest o autizmu te posebne senzorne kocke koje su namijenjene autističnoj djeci u četvrtak je donirao Centru za autizam njihov idejni autor dr. Tomislav Jukić, i sam otac dječaka s autizmom.

image
Damir Krajac/Cropix

- Kocke su veličine Rubikove kocke, napravljene od materijala koji nije premekan, ali ni prečvrst kako se djeca ne bi mogla ozlijediti. Postoje četiri kocke, od kojih svaka predstavlja jednu ljudsku emociju; radost, tugu, strah ili ljutnju. Svaka je kocka druge boje, ovisno o tome koju emociju predstavlja - objašnjava dr. Jukić koji je projekt nazvan 'Osjećam to!' realizirao u suradnji s Rotary klubom.

Autistična djeca imaju teškoća u prepoznavanju emocija, a ove su kocke namijenjene da ih se pokuša tome naučiti. Osim što je svaka kocka specifična po boji, ona ima i fotografije djeteta čije lice pokazuje emociju koju kocka predstavlja. Sve je upotpunjeno i glazbom koju je skladao Mate Matišić.

image
Damir Krajac/Cropix

Priče za slikovnicu pisao je pokojni Mladen Kušec, dok ju je ilustrirao Dalibor Talajić, također otac djeteta s poremećajem iz spektra autizma. Slikovnicu je tehnički obradio Bruno Abramović, a dr. Jukić zahvaljuje i na doprinosu Milivoja Librenjaka.

Centar za autizam je dobio 10 kompleta kocaka i 60 slikovnica, na čemu njegova ravnateljica Žarka Klopotan zahvaljuje.

image
Damir Krajac/Cropix

"Mislim da će kocke djeci biti privlačne. Naši učenici su vrlo različiti jer su kod djece s autizmom velike individualne razlike, a ova kocka možda može odgovoriti na pitanje kako je ono danas. Napravit ćemo plan i uključiti ih u nastavu", rekla je Klopotan i dodala da je riječ o hvalevrijednom projektu za koji vjeruje da će biti koristan. Također, naglasila je da je važno svako svraćanje pozornosti javnosti na djecu s autizmom i podizanje svijesti o poremećaju jer se posljednjih godina povećava njihov broj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:15