Zvijezda Prison Breaka

Wentworth Miller otkrio kako mu je dijagnosticiran autizam: ‘Preispitujem pet desetljeća iskustva iz nove perspektive‘

Glumac Wentworth Miller putem Instagram objave je otkrio da mu je prošle godine dijagnosticiran autizam.

Poznati glumac Wentworth Miller otkrio je putem objave prazne bijele fotografije na Instagramu kako mu je prošle godine dijagnosticiran autizam.

"Ove jeseni bit će godina dana otkako mi je neformalno dijagnosticiran autizam. Tome je prethodila samodijagnoza, a uslijedila je i formalna dijagnoza. Bio je to dug, manjkav proces koji je trebao biti ažurniji. Ja sam čovjek srednjih godina. Nisam petogodišnjak", započeo je Wentworth nakon čega je istaknuo kako je pristup dijagnozi privilegija koju mnogi ne uživaju te da mu je dijagnoza bila šok, ali ne i iznenađenje.

image
Glumac je javnosti obznanio svoju dijagnozu.
MEDIAPUNCH INC/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Autizam, prema definiciji širok spektar stanja koja karakteriziraju izazovi sa socijalnim vještinama, ponavljajućim ponašanjem, govorom te neverbalnom komunikacijom, obično se po simptomima prepoznaje između druge i treće i godine.

Čitajte i: Zasluženi gušti u Istri: Dinamična Indira pokazala u čemu sve uživa na morskoj obali

Glumac je naglasio da, dijeleći vlastito iskustvo, nije htio govoriti u ime zajednice jer još uvijek nije dovoljno informiran.

"Ne znam dovoljno o autizmu", napisao je: "Trenutno radim na sebi razvijajući svoje razumijevanje i preispitujući pet desetljeća iskustva iz nove perspektive".

Glumac je pritom ukazao na "brojne pojedince koji dijele promišljeni i nadahnjujući sadržaj na Instagramu i TikToku" kojega je pohvalio zbog svojevrsne borbe protiv stigme, ali i za edukativan sadržaj koji je i njega mnogočemu naučio.

Svoju je poruku završio zahvaljivanjem onima koji su mu "svjesno ili nesvjesno tijekom godina davali taj dodatan prostor" i dopustili mu da se "kreće svijetom na način koji je njemu imao smisla bez obzira ima li to smisla njima ili ne."

Njegovi obožavatelji zasuli su njegovu objavu pozitivnim komentarima, a najviše se su isticali oni koji govore kako ih glumac nastavlja impresionirati svojom iskrenošću i ranjivošću na svom životnom putu.

Linker
19. travanj 2024 02:17