NOVI RASPORED

Reorganizacija parkinga u Zagrebu: Uvode se NOVE PARKIRNE ZONE, prva (crvena) i druga (žuta) se dijele na 15 sektora?

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Ukoliko zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 'amenuje' i pošalje na sljedeću sjednicu Gradske skupštine prijedlog novog načina uređivanja parkiranja u Zagrebu, postojeće prva i druga zona parkiranja, poznatije kao crvena i žuta zona usitnit će se na manje zone. Portal Zagrebancija.com došao je u posjed karte koja prikazuje kako bi se dvije postojeće zone podijelile u ukupno 15 manjih sektora koji otprilike prate granice kvartova.

Cilj ovog prijedloga je dokinuti praksu da se kupi povlaštena karta za jednu zonu, a kojom se potom može parkirati po cijelom gradu. Prema predloženom modelu vozilo s povlaštenom kartom bi se moglo besplatno parkirati samo u 'svom' sektoru, a kada bi se vozač parkirao bilo drugdje morao bi kupiti kartu kao i svaki drugi građanin. Naime, stručnjaci smatraju da je postojeći model nepravedan jer ljudi koji žive u jednoj od zona po nižoj cijeni mogu kupiti povlaštenu parkirnu kartu te parkirati u bilo kojem dijelu grada gdje je ta ista zona. S druge strane, oni koji ne žive u zoni naplate moraju platiti parking po punoj cijeni.

Crvena zona dijeli se u pet manjih zona

Sadašnja crvena zona podijelit će se u pet manjih zona. Zona C1 uključivala bi prostor koji okružuju Medulićeva, Britanski trg, Ilica, Dežmanov prolaz, Mesnička, Medvedgradska do Male ulice, Nova Ves, Degenova, Ribnjak, zapadna strana Draškovićeve te sjeverna strana Hebrangove. Zona C2 omeđena je južnom stranom Hebrangove, istočnom stranom Draškovićeve, Kneza Branimira do Glavnog kolodvora, prugom do Botaničkog vrta te Marulićevim trgom.

Kvartovska zona C3 proteže se od zapadne strane Draškovićeve, Vlaškom do Kvaternikovog trga, sjevernom stranom Ulice Kralja Zvonimira i Trga žrtava fašizma, te uključuje prostor između Maksimirske, Kušlanove i Kralja Zvonimira ne uključujući te ulice i ne uključujući Heinzelovu. Zona C4 nalazi se između zapadne strane Draškovićeve od Hebrangove do Branimirove, južne strane Hebrangove, Trga žrtava fašizma i Zvonimirove, Heinzelove (ne uključujući nju) te Branimirove. Kao posebna cjelina ističe se i Botićev trg prekoputa Autobusnog kolodvora, koji uključuje kvartovsku zonu C5.

U crvenoj zoni nalazi se oko 6000 parkirnih mjesta, a nakon podjele u svakoj, ne uključujući C5, nalazilo bi se oko 1500 parkirnih mjesta. U ovom trenutku aktivno je 10.291 crvenih parkirnih karata.

Žuta zona podijelit će se u 10 manjih kvartovskih zona. Zona Ž1 sastoji se od dva dijela, onog koji uključuje Medveščak, Novu Ves i Medvedgradsku do Vončinine te dio koji uključuje Šalatu, Rubetićevu i Vončininu. Zona Ž2 proteže se između Petrove, Jordanovca, Klanjčića, Dobrog dola, Jordanovečkog odvojka 1, Kišpatićeve, Bukovačke, Maksimirske te od Vlaške (koju ne uključuje jer je u zoni C3) Maksimirske do Kušlanove te sjeverne strane Maksimirske do Bukovačke.

Zonu Ž3 ograničavat će Maksimirska, Svetice, Budakova, Kneza Branimira i Heinzelova, dok će Zona Ž4 uključivati Radničku od Avenije Grada Vukovara do Avenije Marina Držića, protezati se uz prugu te završavati sa Zaherovom ulicom.

Zasad ništa od plave zone

Zona Ž5 uključuje prostor između pruge na sjeveru, Avenije Marina Držića na istoku, Avenije grada Vukovara na jugu te istočne strane Miramarske, dok zonu Ž6 okružuju Avenija Grada Vukovara, Savska cesta, pruga uz Crnatkovu i Botanički vrt te zapadna strana Miramarske. Kvartovsku zonu pod oznakom Ž7 omeđuje Runjaninova, Marulićev trg koji je u zoni C1, Klaićeva od Savske do Medulićeve, Medulićeva koja je također u zoni C1, Ilica od Britanca do Republike Austrije, istočna strana Ulice Republike Austrije, te pruga s južne strane.

Žutu kvartovsku zonu broj 8 od zone Ž7 dijeli pruga na sjeveru, sa zapada je omeđuju Trg športova, Trakošćanska, Laborska i Krapinska, s juga Nova cesta i put Jurja Gagarina te uključuje zapadnu stranu Savske ceste. Zonu Ž9 omeđuju Savska cesta, Slavonska avenija, Hrvatske bratske zajednice i Avenija grada Vukovara te uključuje Trnjansku cestu. Zona Ž10 nalazi u Novom Zagrebu, a uključuje južnu stranu Zagrebačkog velesajma te prostor između ulica Siget, Froudeove, Sortine, Resselove i Potočnjakove, javlja portal Zagrebancija.

Kako doznajemo, nakon podjele na manje zone i uvođenja kvartovskih parkirnih karata oni koji su kupili godišnje karte za neku zonu po sadašnjoj podjeli, svoje karte neće morati odmah mijenjati već će one vrijediti do svog isteka.

Iako je bilo najavljeno i uvođenje posebne zone koja bi nastala izdvajanjem Gornjeg Grada iz crvene zone, tzv. plave zone, u kojoj bi parkiranje bilo zabranjeno svima osim stanarima, to se zasad neće obistiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 11:22