DVOJICA OTPUŽENIKA

Počinje suđenje za tragediju koja je zaprepastila Zagreb: Petru (20) je usmrtio motociklist dok je prelazila pješački

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu na kraju je podignulo optužnicu protiv ukupno dvojice nesavjesnih vozača

Upaljeni lampaši u spomen na poginulu Petru

 Damir Krajac/CROPIX

Srce Petre Jerković (20) prestalo je kucati prije godinu i sedam mjeseci na kolniku Jarunske ceste nadomak Studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu. Bilo je to 26. lipnja 2021. godine, točno 36 minuta poslije ponoći, kad je na nju, dok je prelazila obilježeni pješački prijelaz s prijateljima, naletio 22-godišnji F. M. na motociklu Honda imotskih registarskih oznaka. Pritom je vozio bez položenog vozačkog ispita A kategorije, na glavi nije nosio, kako je tad objavila policija, zaštitnu kacigu, imao je 0,27 promila alkohola u krvi, a na sve to, na motociklu je prevozio i 21-godišnjeg putnika, također bez zaštitne kacige na glavi.

Dolaskom do kućnog broja 5 Jarunske ulice, vozač motocikla prešao je preko pune crte kako bi pretekao kolonu vozila koja se približavala zebri, po kojoj je toga trenutka hodala, bezbrižno i s punim povjerenjem, nesretna djevojka. Nakon nesreće užasnuti svjedoci ispričali su nam kako je odletjela više desetaka metara dalje te je više puta glavom udarila o rubnik kolnika. Od siline naleta i motociklist je odbačen na stup javne rasvjete te je naletio na rubni kamen, a s obzirom na to da je tom prilikom zadobio teške ozljede, završio je u KBC-u Sestre milosrdnice.

S odmakom od deset i pol mjeseci, koliko je trajala istraga, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu na kraju je podignulo optužnicu protiv ukupno dvojice nesavjesnih vozača. Naime, osim vozača motocikla, istraga je obuhvatila i 21-godišnjeg M. M. koji je u inkriminirano vrijeme vozio Audi zagrebačkih oznaka. Svaki je na svoj način, prema mišljenju tužiteljstva, kršeći prometne propise pridonio tragediji koja je zaprepastila cijeli grad. Oba su vozača, tvrdi tužiteljstvo, olako smatrala da neće ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu te su kršili propise o sigurnosti prometa i prouzročili nesreću u kojoj je poginula mlada pješakinja.

image

Upaljeni lampaši u spomen na poginulu Petru

Damir Krajac/CROPIX

Optužnica tako prvookrivljenog F. M. tereti da je vozio motocikl Honda južnom kolničkom trakom Jarunske ulice u smjeru sjeveroistoka, pri čemu se obilježenom pješačkom prijelazu nije približavao sigurnosnom brzinom kojom ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti motocikl da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački. Istovremeno je, tereti ga se dalje, prešao motociklom preko uzdužne neisprekidane crte na sjevernu kolničku traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera te pretjecao Audi kojim je upravljao drugookrivljeni 21-godišnjak i VW koji je vozio 52-godišnjak, a koji su se ispred njega zaustavljali pred zebrom.

Drugookrivljenog, 21-godišnjeg M. M., tužitelji terete da je u trenutku kad ga je motocikl pretjecao, svojim Audijem počeo obilaziti vozilo ispred koje je bilo zaustavljeno i to tako da se nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

image

Upaljeni lampaši u spomen na poginulu Petru

Damir Krajac/CROPIX

- Uslijed ovakve vožnje 21-godišnjeg vozača Audija, vozač motocikla počeo se kretati bliže sjevernom rubu kolnika, uslijed čega je prednjim dijelom motocikla naletio na Petru koja je prelazila kolnik Jarunske ulice preko obilježenog pješačkog prijelaza u smjeru sjevera. Oštećenica je uslijed naleta odbačena i preminula na mjestu prometne nesreće - navodi se u optužnici zagrebačkog tužiteljstva.

Taj vozač je nakon nesreće, prema policijskom izvješću, Audi zaustavio nedaleko od mjesta događaja i pješice se vratio na mjesto nesreće, a nakon dolaska policije i Hitne pomoći, kao i zbrinjavanja ozlijeđenih, samoinicijativno se, pak, udaljio s mjesta događaja.

image

Upaljeni lampaši u spomen na poginulu Petru

Damir Krajac/CROPIX

Inače, to mjesto gdje se naprasno ugasio Petrin život njezini prijatelji, poznanici i obitelj redovito obilaze te je uvijek prepuno cvijeća, svijeća, fotografija, bolnih uspomena... Zaboravljena nije i neće nikad biti, kažu nam oni koji su je poznavali. U sjećanje na tragično preminulu Petru, ali i na mnoge druge stradale u prometu zbog nepažnje vozača, osnovana je Zaklada za sigurnost u prometu simboličnog naziva "Petrin korak". Kao jedna od nadolazećih inicijativa Zaklade, uz suglasnost s Gradom Zagrebom, kako doznajemo, bit će tri prijelaza s najmodernijom signalizacijom, a vrijednost tog prometno-tehničkog rješenja, od kojih će prvo zaživjeti na mjestu gdje je stradala Petra, po svakom prijelazu premašuje 3000 eura.

Suđenje optuženom dvojcu zbog prometne nesreće sa smrtnim ishodom počinje u srijedu na Odjelu za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Uvijek su u tim slučajevima sudski postupci, s obzirom na kronološku dob aktera nesreće u vrijeme počinjena djela, zatvoreni za javnost, a kakav god pravorijek bude bio izrečen, apsolutno nikakva utjeha neće biti za Petrine najmilije. Jer tu milu djevojku ništa im ne može vratiti.

image

Upaljeni lampaši u spomen na poginulu Petru

Damir Krajac/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:54