PRIJETI MU OTKAZ

Oglasila se ravnateljica škole u kojoj su se učenici tukli s nastavnikom, zbornica uz kolegu: ‘Zna se kako smo došli do ovog‘

Potvrdila je da je pokrenut postupak otkazivanja ugovora o radu nastavnika, a razmotrit će se i izricanje odgojnih mjera učenicima

Tučnjava u školi

 Screenshot

Bosiljka Galenić, ravnateljica zagrebačke Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića, oglasila se nakon objave mučne snimke nasilja tijekom nastave prošloga tjedna, a u kojoj su, prema službenim informacijama policije, lakše ozlijeđena dva učenika u sukobu sa 61-godišnjim nastavnikom strukovnih predmeta.

Nastavniku je određen jednomjesečni zatvor i prijeti mu otkaz, a slučaj je predan na istragu DORH-u. Ravnateljicu Galenić pitali smo je li škola utvrdila odgovornost učenika koji su nastavnika, prema njegovu iskazu, provocirali tijekom sata te planira li ih sankcionirati temeljem Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Ravnateljicu smo zamolili i za odgovor na pitanje jesu li prethodno postojali narušeni odnosi između pojedinih učenika i nastavnika.

Ona je potvrdila da je pokrenut postupak otkazivanja ugovora o radu nastavnika, a po utvrđivanju svih činjenica i okolnosti, sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, razmotrit će se i izricanje odgojnih mjera učenicima.

Galenić ističe i da je s nastavnikom održano nekoliko razgovora, pri čemu je on iskazao želju, volju, spremnost i motivaciju za daljnji rad.

Održani razgovori

Odgovor ravnateljice u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Škola je, kako navedenom nastavniku, tako i svim drugim djelatnicima, učenicama i učenicima stalno na raspolaganju kao potpora i podrška. Ističemo, međutim, kako detalje privatnoga života djelatnika ne možemo javno iznositi ili komentirati. Održano je nekoliko razgovora sa spomenutim nastavnikom koji je u svakoj prilici iskazao želju, volju, spremnost i motivaciju za rad. U svakoj situaciji nasilja i neprimjerenoga ponašanja o kojoj zaprimimo obavijest ili saznanja, bilo da je riječ o učenicima ili djelatnicima škole, nastojimo postupati sukladno propisima i protokolima.

U ovom slučaju škola je postupila sukladno protokolima, o događaju bez odgode obavijestila sve nadležne institucije, uključujući i policiju te su njihova postupanja u tijeku. Detalje slučaja i postupanja nadležnih tijela, međutim, ne možemo iznositi. Najstrože osuđujemo svaki oblik nasilja i držimo da nasilje nema opravdanja, neovisno o okolnostima. Slijedom navedenoga, pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu spomenutog nastavnika, a po utvrđivanju svih činjenica i okolnosti, sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, razmotrit ćemo izricanje odgojnih mjera učenicima - stoji u odgovoru ravnateljice škole.

Zbornica uz kolegu

Sudeći po brojnim komentarima na nastavničkim grupama, kolege iz zbornica većinski daju potporu nastavniku. U stotinama komentara prednjače prijedlozi o prikupljanju sredstava za plaćanje odvjetnika, budući da 61-godišnji nastavnik nije član niti jednog sindikata. Učitelje i nastavnike posebno zanima jedno pitanje - hoće li zbog provociranja incidenta odgovarati i učenici škole.

- Odgovarat će za ovo (nastavnik, op.a.), sve jasno, ali opet papagajski: kako će se sankcionirati učenici - jedan je od komentara, dok se u nizu drugih postavlja pitanje organizacije i pomoći nastavniku bilo peticijom, novčanom pomoći, prosvjedom.

- Ako nećemo, tko smo i zašto smo? A sindikati su se ogradili i može ih biti sram. I nas neka je sram ako mu ne pomognemo - stoji u jednom od komentara, dok drugi prosvjetar navodi: "Nije samo do njega, već do svih nas! Nedjelovanjem smo stigli do toga. Većina samo priča i priča, a karavane prolaze i za nekoliko dana svi će zaboraviti na ovog čovjeka. (…) Sami se moramo izboriti, inače smo nule".

Paralelno, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske potvrdili su kako će sindikalna tijela u četvrtak navečer razmatrati odluku o financijskoj pomoći nastavniku.

U školskim sindikatima također potvrđuju kako dobivaju niz zahtjeva za organizaciju prosvjeda potpore uhićenom nastavniku zagrebačke srednje škole.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:04