OBIŠLI I IZRAČUNALI

Od Vintagea preko Raya do Minta: Koliko zapravo košta jedan normalan izlazak u Zagrebu?

Jeftinije je u nečijem stanu s pićem iz dućana, ali opet - zabavnije je u kafiću, vidjet ćete druge ljude, možda nekoga i upoznati

Nazdravljanje u noćnom baru, ilustracija

 Wavebreak Media Ltd/Wavebreak/Profimedia

Petak je navečer, gotov je radni tjedan i s društvom ste se dogovorili za izlazak, još se u grupnom chatu dogovarate biste li radije prije kluba pijuckali kod nekoga doma ili otišli u kafić. Bit će jeftinije u nečijem stanu s pićem iz dućana, ali opet - zabavnije je u kafiću, vidjet ćete druge ljude, možda nekoga i upoznati.

Našli ste se oko 21 sat u kafiću. U klub se, zna se, ne ide prije ponoći, pa već tu popijete tri do pet pića. Ovisno o klubu, upad će ili biti besplatan ili vas stajati nekoliko desetaka kuna. Ako se radi o eventu, štoviše, koncertu, cifra se penje do 100 ili više kuna. Od ponoći do četiri-pet ujutro ima puno vremena, plesat ćete, bit ćete žedni, a žeđ gasiti na šanku. Povoljniji klubovi će vam za, recimo, pola litre piva uzeti oko 20 kuna. U onim skupljima dvostruko. I tako u krug barem pet puta.

Možda s ekipom rezervirate stol, ali onda je uvjet uzeti boce - vina ili neke žestice s popratnim sokovima. Ovo će vas doći minimalno 700 kuna po boci, no vaše društvo od petero ljudi taj će trošak podijeliti. Ali jedna boca od 0,70l malo je za petero pa ćete uzeti drugu, možda i treću. Ako ste pušač, za tu noć pripremili ste si i kutiju cigareta koja stoji oko 35 kuna.

I taksi ulazi u cijenu

Kad napokon odlučite da je vrijeme za otići kući, noćna linija tramvaja neće stići još cijeli sat, a preumorni ste za dugu šetnju, uzimate taksi, vjerojatno Uber ili Bolt. Cifra ovisi o tome koliko ste daleko od doma, ali s petka na subotu ujutro kad svi traže prijevoz, i taksiji dižu cijene. Za samo tri kilometra udaljenosti možete očekivati približno 50 kuna. Sreća je ako netko od prijatelja živi blizu pa i taj trošak podijelite.

Prije kreveta, čeka vas još jedna stanica – lokalna pekara ili kebabdžinica. Burek ili pizza u pekarnici koštaju oko 15, a kebab najmanje 25 kuna. Ludo ste se zabavili, sad je vrijeme za san i donosite odluku da ćete štetu u novčaniku brojati tek kad se probudite.

U gruboj procjeni prema navedenom scenariju, i to ako jako pazite na novčanik, nije vam u cilju popiti koliko god možete te radije šetate ili čekate tramvaj, u Zagrebu možete izaći za do 200 kuna. Ako ste ipak malo manje štedljivi, odlučite si priuštiti sve, ali opet u umjerenim količinama, ta se cifra brzo mijenja u 700 kuna. Tko s planiranjem budžeta nema problema, želi samo kvalitetnija pića, odlučio je puno popiti, možda koga i počastiti, u jednoj će noći vrlo lako potrošiti između 1000 i 1500 kuna.

To su otprilike opcije za izlaske u zagrebačkim klubovima koji već nekoliko mjeseci rade bez ikakvih restrikcija, do ranih jutarnjih sati. Sad su mnogi na ljetnoj pauzi, ali općenito, noćni život vratio se u stanje kakvo je bilo prije pandemije. Izlasci na otvorenom više nisu jedina opcija, a ples do iznemoglosti u klubu većini je primamljiviji od sjedenja na kućnim druženjima. S redovnim izlascima u klubove vratila se potreba i za znatno većim svotama koje partijaneri moraju izdvojiti u usporedbi s onima koje su im zadnjih godina bile dovoljne da se zabave s pićem iz trgovine u stanu prijatelja ili u gradskom parku.

Najpovoljnija varijanta

- Budući da sam studentica, uvijek pazim na financije pa tako i na potrošnju u izlascima. Sve ovisi o klubu i o pićima. Uvijek prije nego što idem u klub pijem doma s još dvije prijateljice. Kad uzimamo vino, uzimamo tri boce. Svaka po 40 kuna. Kad pijemo žesticu, obično je to pelin koji kombiniramo s kolom. To nas košta 110 kuna, što opet dijelimo na tri. Najčešće izlazim u klub Ray i ako smo samo nas tri, ne rezerviramo stol jer je uvjet za stol da uzmeš i bocu, a to nam je preskupo. Najčešće tamo popijemo svaka po tri pelin kole. Jedna je 30 kuna. Kasnije svaka popije po još dvije boce vode koje su po 18 kuna. U povratku u pekari uvijek kupim pizzu šunka-sir koja košta 13 kuna, to je već tradicija, ispričala nam je 22-godišnja studentica. Budući da joj omiljeni klub nije predaleko od stana do njega ide pješke, pa nema troškova noćnog putovanja. Ovo je najpovoljnija varijanta njenog izlaska te u ovakvoj večeri potroši 179 kuna.

Skuplja varijanta dođe je možda 40 kuna više. Toi su izlasci u kojima sudjeluje veća ekipa pa radije rezerviraju stol. Trošak pića uoči izlaska je isti jer prije nego se nađe s ostalih troje ljudi, s prijateljicama pije kod kuće.

- Kad uzmemo stol, najčešće nas je šest i uzmemo žesticu. Zadnji put smo uzeli bocu stocka, koji je bio 700 kuna. Nakon toga odemo svi zajedno na kebab - kaže.

Uračunamo li da je i u ovoj varijanti uzela dvije boce vode, a jedina je razlika u piću u klubu i hrani poslije, izlazak je za nju "težak" oko 220 kuna.

Jednako je šparna i studentica koja izlazi u Vintage Industrial Bar na Prisavlju. Živi u blizini pa ni ona ne troši na prijevoz. U njenom zagrijavanju nađu se vino ili viski. Kad taj trošak dijeli s prijateljima, plati 40 kuna, a kad svatko kupuje sam za sebe, piće za zagrijavanje plati 83 kune. U samom klubu popije tri pive koja koštaju po 20 kuna. Pušač je pa za kutiju u večeri izlaska da još 29 kuna. I ona u povratku svrati na pizzu od 14 kuna. Dakle, kad dijeli trošak zagrijavanja s ekipom, izlazak u omiljeni bar košta je 143 kuna, a kada ne dijeli, 186.

image

Vintage Industrial bar u Savskoj 160

Bruno Konjevic/Cropix

U Reddit raspravi o najboljim klubovima u Zagrebu, jedan korisnik odabrao je Mint.

"Da, ako želiš bankrotirati", drugi mu je odgovorio.

Studenti koji paze na svaku kunu ovaj klub uglavnom zaobilaze, ali oni nešto stariji s redovnim primanjima rado pune svih njegovih 700 četvornih metara. Izračunali smo koliko ih zapravo košta "bankrot" u razvikanom zagrebačkom klubu.

Izlazak opet ne podrazumijeva samo pića u klubu nego i sve troškove večeri koji su dio iskustva. Recimo da, prema scenariju s početka, ekipa od petero petkom ide u Mint. Prije toga se nalaze u kafiću gdje će u tri sata svaki popiti po tri pića. Pivo je oko 25 kuna, a kombinacija soka i žestice 30.

Imaju desetak minuta pješke od kafića do Minta, pa odlučuju prošetati. Te večeri u klubu je koncert, a ulaznica je 100 kuna. Uzeli su stol i za početak bocu Jamesona od 0,7 litara koja košta 820 kuna. Dogovorili su se da će svatko od njih okrenuti po jednu takvu rundu. Žele počastiti druge prijatelje koje su tamo sreli, a možda i nekoga novog koga su upoznali.

Pušači u društvu kupili su si za tu večer i po kutiju cigareta od 35 kuna. Nastoje biti odgovorni pa za kraj svatko popije bocu vode za 20 kuna. Žive na različitim krajevima grada pa zasebno uzimaju taksije. U najboljem slučaju, to svakoga izađe po 50 kuna. Prije spavanja usput će pojesti kebab od 25 kuna. Novčanik im je idući dan tanji za 1140 kuna.

Pivo od 0,33 l u Mintu košta 35 kuna, a voda 20. Izraelac na TripAdvisoru kaže kako je za strance to srednji rang cijena pića i da se u Mintu sjajno proveo. Na Googleu Mint ima 181 recenziju koje izrazito variraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:29