KOLEKTIVNI UGOVOR

Novi prosvjed prosvjetara, stotinjak ih se okupilo pred zgradom Ministarstva: ‘Daje se na znanje da nije važno obrazovanje!‘

Navode kako 16 mjeseci čekaju poziv za pregovore o ključnom dokumentu

Prosvjed učitelja ispred Ministarstva obrazovanja

 Goran Mehkek/Cropix

Stotinjak prosvjetara okupilo se pred zgradom Ministarstva, znanosti i mladih u prosvjedu kojim traže hitan početak pregovora o granskim kolektivnim ugovorima.

"Daje se na znanje da nije važno obrazovanje". "Gori šuma, gori borovina, a u prosvjetara izgorila mirovina", "Ministre, sramite se", neki su od transparenata.

image

Prosvjed učitelja ispred Ministarstva obrazovanja

Goran Mehekek/Cropix
image

Prosvjed učitelja ispred Ministarstva obrazovanja

/Cropix
image

Prosvjed učitelja ispred Ministarstva obrazovanja

Goran Mehekek/Cropix

Ministre, zar zbog vaše neodgovornosti mi moramo danas ostaviti naše učenike i vas poučavati, pitaju prosvjednici. Navode kako 16 mjeseci čekaju poziv za pregovore o ključnom dokumentu.

Prosvjed organizira tek jedan od školskih sindikata - Preporod, a podršku ima daje Sindikat znanosti.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić osvrnuo se na izjave ministra Radovana Fuchsa, poručujući kako nije problem kada sindikat buči ili halabuči, nego je problem kada sindikat šuti u mišjoj rupi pa se ne zna zašto postoji.

– Od ministra smo čuli da mi sve ovo radimo kako bismo se domogli članova. Kad čovjek to čuje od jednog političara, ne može vjerovati. Sindikati rade to što rade da bi im ljudi vjerovali. Mi se služimo istinom, a vi se političari služite lažima, rekao je.

Spominjući postojeće kolektivne ugovore, naveo je kako su ih pisali sindikalisti prije četvrt stoljeća koji danas više nisu među živima, a ostali su malo dopisivali, često na štetu radnika.

image

Prosvjed učitelja

Goran Mehkek/Cropix

– U međuvremenu se promijenilo osam ministara, šest premijera, četiri predsjednika, jedino se kolektivni ugovor ne može promijeniti. A zašto nema promjene? Odgovor je jednostavan, jer on takav kakav jest odgovara poslodavcu, a u značajnim dijelovima i većinskim sindikatima. I taj pakt koji je više ili manje nevidljiv, funkcionira. To naravno nije dobro i mi se s time ne želimo pomiriti. Kolektivni ugovor je nerazgovijetan, nerazumljiv, njega dragi bog ne bi bio u stanju pojmiti, kamoli komisije za tumačenje. Namjerno je takav da bi se mogao tumačiti ‘ovako i onako‘. Mi tražimo ugovor po kojemu se neće moći ‘ovako ili onako‘. Ili radniku nešto pripada ili mu ne pripada, rekao je Stipić.

U nastavku govora o postojećem kolektivnom ugovoru naveo je kako je on oslikavao stanje školstva 2000. godine.

- To je nešto što je odavno trebalo biti u muzeju. Mi tražimo i nadamo se da će novi ugovori biti sve ono što postojeći nisu. Nije smisao da se mi ovako okupljamo, ovo je sredstvo da dođemo do cilja, a cilj je kolektivni ugovor po mjeri zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, izjavio je Stipić.

image
Goran Mehkek/Cropix

Govoreći o produženoj primjeni kolektivnog ugovora ustvrdio je da je ona u funkciji da neutralizira nezadovoljstvo, a na to Preporod ne pristaje.

- Kažu, pa što hoćete, ništa vam se nije uskratilo. Kada niste zadovoljni, a netko vam kaže da trebate biti, onda vas to ponižava. Takvu poruku šalju ovi s četvrtog kata. Produžena primjena nije ništa drugo nego milostinja. Nama milostinja ne treba, zaključio je Stipić, uz poruku kako je ovaj prosvjed uvertira te članstvo nije pozvano, već predstavnici podružnica u Zagrebu.

Viktor Gotovac, profesor radnog prava, istaknuo je kako je postojeći ugovor utrnut prije dvije godine, nema ga, ali se i dalje primjenjuje isključivo voljom jedne strane.

image

Prosvjed učitelja ispred Ministarstva obrazovanja

Goran Mehekek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

- Sindikati ne smiju ovisiti o dobroj volji druge strane. Bitno je uskladiti ovo ponašanje sa zakonom, na način da se ispregovara novi kolektivni ugovor. Od 2018., od kada su ugovorena postojeća prava, do danas puno se toga dogodilo. Dobili smo nove zakone, a kolektivni ugovori služe da sindikati za zaposlene korigiraju prava iz zakona svojom pregovaračkom silom i stavom. Zato nas se sve ovdje tiče ovo pitanje. Treba pregovarati jer radni odnosi ne zaslužuju da u 2024. godini živimo po nečemu što se pregovaralo 2018. Promjene su naprosto potrebne, poručio je Gotovac.

Govornici na prosvjedu upozorenja među ostalim su navodili primjere otežanih uvjeta rada u školama, bilo da je riječ o razrednicima, učiteljima ili pomoćnicima u nastavi.

Jedna od poruka bila je: "Rat i mir je slikovnica naspram svega to mi razrednici moramo ispisati kroz školsku godinu".

image

Željko Stipić

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:08