SPORNA UMJETNOST

Kekin: ‘Podržala bih micanje murala Zvonimira Bobana s osnovne škole‘; Tomašević: ‘Nije pravo vrijeme‘

‘Mislim da se uspjesi naših sportaša i uspjesi hrvatskog naroda mogu izražavati i kroz slike koje ne prikazuju nasilje‘, rekla je
 Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica Nove ljevice Ivana Kekin u ponedjeljak je na N1 televiziji komentirala uklanjanje murala Zvone Bobana sa škole u Savskom Gaju.

Dotaknuvši se teme obrisanih murala na jednoj zagrebačkoj trafostanici, koja je izazvala polemiku u političkom životu grada, Kekin je pojasnila da su se građani javili u vezi murala na kojem je bio osuđeni ratni zločinac Praljak.

- Dana je uputa da se prefarba mural, no došlo je do nesporazuma komunalnog redara i HEP-a koji je vlasnik trafostanice te su se greškom uklonili i ostali murali - rekla je.

Je li došlo do sabotaže, kaže da nema smisla pričati o tome. Napominje kako im to nije u interesu i kako se to dogodilo slučajno.

- Krenulo se u ponovno crtanje murala koji su posvećeni Vukovaru i braniteljima. Murali će biti nadoknađeni, a ratni zločinac je uklonjen, dodaje.

Voditelj ju je potom pitao o muralu Zvonimira Bobana na osnovnoj školi u Zagrebu, koji prikazuje nasilje.

- Sklona sam tome da prikazi nasilja nisu primjereni da budu na osnovnim školama. Mislim da se uspjesi naših sportaša i uspjesi hrvatskog naroda mogu izražavati i kroz slike koje ne prikazuju nasilje - rekla je i dodala da bi podržala njegovo uklanjanje.

- Ne vidim potrebu za prikazom nasilja na osnovnim školama.

Na današnjoj press konferenciji mural u Savskom Gaju je komentirao i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Kazao je kako bi se o tome trebala povesti šira rasprava, no kako sada nije za to pravo vrijeme.

- Legitimno je pitanje što je sve primjereno da bude na zidovima škola, ali to nam nije prioritetna tema dok imamo epidemiju koja bukti i financijsku situaciju u Gradu kakvu imamo. Kekin je rekla svoj osobni stav, a ne da će to ukloniti. Za to je potrebna šira javna rasprava za koju smatram da sad nije prioritetna - rekao je gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:07