STIGLO OBJAŠNJENJE

Tomašević: ‘Murali su obrisani greškom, trebalo je ukloniti samo onaj posvećen Praljku‘

Zagrebački gradonačelnik ističe kako je u četvrtak ponovno oslikan mural žrtvama Vukovara, a najavio je da će to biti i legalizirano
Tomislav Tomašević
 Ranko Suvar/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u petak da su greškom obrisani svi murali posvećeni Domovinskom ratu na trafostanici u naselju Savski gaj, a trebalo je ukloniti samo onaj posvećen Slobodanu Praljku.

"Vijeće gradske četvrti tražilo je uklanjanje murala Slobodana Praljka na temelju prijave građana i proslijedilo tu prijavu komunalnom redarstvu koje je uputilo nalog HEP-u, budući da se mural Slobodana Praljka nalazio na trafostanici HEP-a i greškom su uklonjeni svi murali na trafostanici", rekao je Tomašević novinarima.

Upitan zašto je predsjednik Gradskog vijeća Novi Zagreb-zapad Tomislav Vukoja iz Možemo! tražio uklanjanje murala, odgovorio je da su greškom uklonjeni mural 204. gardijske brigade, onaj posvećen Dinamu i mural posvećen žrtvama Vukovara.

Oslikavanje murala žrtvama Vukovara bit će legalizirano

Istaknuo je da je u četvrtak ponovno oslikan mural žrtvama Vukovara te najavio da će to biti i legalizirano.

Tomašević je ustvrdio kako mu je žao što se imputiralo da je gradskoj vlasti smetao mural posvećen žrtvama Vukovara, podsjetivši kako je još u srpnju najavio da će kao zagrebački gradonačelnik ići u Vukovar na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Povodom blagdana Svih svetih, Tomašević je s izaslanstvom Grada Zagreba na Mirogoju položio vijence i zapalio svijeće kod Spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Grobnice narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja te kod Središnjeg križa.

HEP: 'Postupili smo po gradskom nalogu za uklanjanje murala'

Iz HEP-a su u petak priopćili da je Elektra Zagreb postupila sukladno nalogu za uklanjanje murala koji je izdao Grad Zagreb, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a po prijavi Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb - zapad.

"Navedeni nalog izravno upućuje na uklanjanje murala, a s obzirom na činjenicu da navedena trafostanica nije imala dozvolu za oslikavanje. HEP ODS Elektra Zagreb po njemu je bila obvezna postupati", istaknuli su.

Napomenuli su da je Elektra izdala niz dozvola za oslikavanje murala umjetničkog sadržaja na trafostanicama, između ostaloga i na temelju suradnje s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Udrugom navijača Dinama "Bad Blue Boys" s kojima imaju dobru suradnju, a među kojima je i nekoliko murala s motivima grada heroja Vukovara.

"Shodno navedenom, otklanjamo odgovornost HEP ODS-a Elektre Zagreb prema građanima i nadležnim institucijama. HEP ODS Elektra Zagreb dužna je postupati po nalogu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet", zaključili su iz HEP-a.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet u četvrtak navečer pojasnio je okolnosti brisanja murala na trafostanici posvećenih Domovinskom ratu u naselju Savski gaj, istaknuvši da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole.

Rekao je da su se na trafostanici donedavno nalazila dva murala. Jedan koji je bio "problematičan" jer je bio posvećen osuđeniku za ratni zločin, Slobodanu Praljku, i drugi koji je bio posvećen Vukovaru i nalazio se na tri strane trafostanice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:18