BITKA UGOSTITELJA

Grad Zagreb je u pet godina od otvorenih terasa zaradio 42 milijuna kuna

"Ukidanje terasa znači manje gostiju, što će rezultirati ne samo otpuštanjem djelatnika nego i manjim uplatama poreza"

Ilustracija

 Josip Moler/Cropix

Grad je u razdoblju od 2017. do 2021. godine zaradio nešto više od 42 milijuna kuna samo na postavljanju otvorenih terasa za koje su ugostitelji plaćali naknadu za korištenje površina javne namjene. Ostala su i nenaplaćena potraživanja u iznosu od gotovo 663 tisuće kuna pa su pokrenuti postupci naplate. Koliko je zakup javnih površina Gradu profitabilan i važan, najbolje govori to što su u proračunu za ovu godinu planirani prihodi od 55 milijuna kuna od zakupa javnih površina i reklama.

Tko će uopće dobiti pravo postaviti svoje otvorene terase, odlučuje se u dva koraka. Najprije Sektor za komunalne poslove i javne površine provjerava jesu li zadovoljene propisane pretpostavke koje zahtjev treba zadovoljiti, a ako jesu, šalje ga Povjerenstvu za davanje površina javne namjene u zakup i na drugo korištenje.

A ono ima diskrecijsko pravo odlučiti jesu li zahtjevi sukladni interesima Grada Zagreba. Prema odgovoru Grada na upit zastupnice u Skupštini Dine Vasić, za 2022. godinu je ukupno odobreno 390 zahtjeva, 77 ih je odbijeno, a 60 odbačeno. Protiv rješenja nadležnoga upravnog gradskog tijela trenutačno je pokrenuto 68 žalbenih postupaka.

Dvosmisleni kriteriji

Tajnik Udruženja ugostitelja Ivan Tadić je u srijedu uoči sastanka predstavnika ugostitelja s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem upozorio na nejasne i ponekad dvosmislene kriterije što je to u interesu Grada, a što nije.

- Postoje primjeri kada su neopravdano, unatoč legitimnim očekivanjima ugostitelja s obzirom na objektivne okolnosti pandemije, odbijeni zahtjevi za postavljanje terasa kako bi se dobilo nekoliko parkirnih mjesta ili dodatno oslobodio dio javne površine, pritom dovodeći u pitanje opstanak poslovanja ugostitelja, očuvanje radnih mjesta i dodanu vrijednost koju svakodnevno stvaraju u našoj zajednici - komentirao je Tadić.

S njim se slaže gradska zastupnica i predsjednica Odbora za financije Dina Vasić.

- To je veliki gubitak za ugostitelje, ali i za Grad Zagreb jer treba uzeti u obzir da će ukidanjem terase na parcelama koje su odobrene neki od ugostiteljskih objekata morati otpustiti svoje zaposlenike jer zbog manje gostiju više neće biti potrebe za njima. Osim toga, manji promet rezultirat će manjim porezom i prirezom koji se uplaćuju u proračun. Svi su na gubitku - smatra Vasić.

Podržava odluku Grada da se moraju suziti terase u ulicama oko Cvjetnog trga jer je iznimno važno osloboditi vatrogasne putove i od tog zahtjeva Grad ne bi smio odstupati jer se radi o zaštiti sigurnosti građana.

Bolja komunikacija

Osim toga, svjesna je da diljem grada postoje terase koje su ugostitelji ilegalno proširili, ali također upozorava da su neki od njih imali opravdane razloge za proširenje na parkirnim mjestima, što bi bilo u širini njihova izloga, pa su ti zahtjevi ipak odbijeni.

- Moj je stav da terase mogu ići u proširenje ako ne postoji ugroza za javnost. To znači da terasa ne može biti na požarnom putu, ne može biti na zelenoj površini koja se aktivno koristi ili priječiti put automobilima i prolaznicima.

Ne vidim, pak, ništa sporno u proširenju terasa na parkirnim mjestima koja se nalaze u pješačkim zonama ako su svi ostali kriteriji u skladu s postojećim propisima - naglašava Dina Vasić, nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini. Ako do promjena ipak dolazi, one bi trebale biti pravodobno objavljene kako bi ugostitelji mogli prilagoditi planove poslovanja.

Upravo je bolja komunikacija između Grada Zagreba i ugostitelja bio jedan od zahtjeva Udruženja ugostitelja i Nezavisne udruge ugostitelja koje su u srijedu iznijeli na sastanku s gradonačelnikom. Osim toga, zatražili su vrijeme za prilagodbu novim odredbama te uključivanje njihovih predstavnika u rad Povjerenstva u savjetodavnoj ulozi.

Zdravko Karna iz Nezavisne udruge ugostitelja nakon sastanka je otkrio da su predstavnici Grada uvažili njihove primjedbe i prijedloge.

- Zadovoljni smo rezultatima sastanka i vjerujemo da sada sve ide u pozitivnom smjeru - kaže Karna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:03