DANAS GLASANJE

BANDIĆ U SKUPŠTINI 'Komunalni redari dobit će značke i uniforme, više neće biti mali bogovi!'

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - I prije same rasprave na Gradskoj skupštini o izdvajanju sedam podružnica Zagrebačkog Holdinga u trgovačka društva (što je prvi korak u privatizaciji), Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave Holdinga potvrdio nam je da će se u traženje strateških partnera krenuti najvjerojatnije do kraja ove godine.

To znači da će AGM, Čistoća, GSKG, Robni terminali, Stanogradnja i Tržnice do početka godine dobiti nove vlasnike, a „strateški partneri bit će samo oni koji će na javnom natječaju ponuditi najveću cijenu“.

Time je odbacio sva nagađanja o potencijalnim novim vlasnicima zagrebačkih tvrtki, a velike se nade polažu i u interese poduzetnika iz inozemstva.

Istodobno, Ljubičić je naglasio da mu je glavna intencija zaštititi radnike. Time opravdava odluku da se nove tvrtke osnivaju bez imovine.

- Mi time radnicima radimo uslugu. Jer s imovinom radnici ne bi imali novca kupiti udjele u tvrtki. Logika je ako tvrtka stoji milijun, a ne 50 milijuna kuna, radnik lakše može doći do udjela – kaže Ljubičić.

Još nije poznato koliko će se udjela moći prodati radnicima, jer Ljubičić kaže da je to u prvom redu politička odluka o kojoj će odlučivati Gradska skupština. Vodoopskrba ovim planom neće biti obuhvaćena, a kao dodatni razlog za izdvajanje preostalih društva navodi se i činjenica da se prema EU direktivama Grad ne može subvencionirati tržišne već samo komunalne djelatnosti.

Kada se izdvoje tvrtke Zagrebački holding imat će 7857 radnika, dok će ugovori za 3759 biti prenesni na nova društva. U budućnosti Zagrebački holding zadržat će samo četiri temeljne djelatnosti: javni prijevoz, odlaganje otpada, opskrbu plinom i vodom.

NOVO 12:50 Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u zagrebačkog Gradskoj skupštini Davor Bernardić izjavio je danas kako je cilj SDP-a zaštita radnika od otpuštanja i zaštita građana od povećanja cijena komunalnih usluga te će na tome ustrajati u procesu restrukturiranja Zagrebačkog holdinga.

Bernardić je kazao da su o tome razgovarali sa sindikatima.

"Privatizacija komunalnih usluga koje građani ne mogu uzeti drugdje na tržištu odnosno gdje postoji prirodni monopol, što se tiče SDP-a, ne dolazi u obzir", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u pauzi sjednice Gradske skupštine koja na dnevnom redu ima točku o restrukturiranju Zagrebačkog holdinga.

NOVO 11:15 - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je rekao da do kraja godine treba srediti stanje u komunalnom redarstvu, te najavio da će oni koji u Gradskoj upravi ili u Zagrebačkom holdingu budu tehnološki višak dobiti mogućnost da rade u gradskom redarstvu.

Bandić je to najavio na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine, a potaknuo ga je zastupnik s njegove liste Davor Štern, koji se založio za osnivanje gradskog redarstva koje bi uvelo reda u mnoge aspekte života grada.

"Kucate na otvorena vrata i to ćemo učiniti do kraja godine", rekao je Bandić i dodao kako će svi komunalni redari dobiti uniforme i značke te će se svaki mjesec "rotirati" po cijelom gradu pa neće imati "svoj kafić i svoju ulicu". "To su dosad bili 'mali bogovi' kojima se svi miču jer oni određuju koliko će tko metara terase dobiti. Tu ćemo napraviti reda", poručio je.

Ponovio je da je smanjivanje broja zaposlenih i plaća za 10 posto u Holdingu i Gradskoj upravi preduvjet da bi mogli preživjeti, navodeći pritom da neće biti zapošljavanja novih ljudi u gradskom redarstvu već će taj posao biti razmješteni oni koji će biti tehnološki višak. "Servis smo građana i logistika poduzenicima, dijelimo njihovu sudbinu", naglasio je Bandić.

Ističući da Holding očigledno ne može uzeti novce koji mu se nude na dlanu, Pero Semren (HDZ) upitao je zašto se račun za potrošnju plina ne može platiti karticom, nego samo gotovinom te dodao da je slično i u ostalim podružnicama, primjerice u Čistoći.

Predsjednik Uprave Holdinga Slobodan Ljubičić rekao je da će svakako provjeriti postoji li objektivan razlog za to i da će učiniti sve da se uvede kartično plaćanje.

Gradonačelnik Bandić podsjetio je kako je prije godinu dao nalog da se napravi jedinstvena uplatica, pa će provjeriti što se tu napravilo i koliko je novca za to utrošeno.

Tin Pažur (SDP) upitao je može li Grad Zagreb pomoći umirovljenicima, budući da su od 1. siječnja za 20 posto poskupjeli domovi za starije i nemoćne u gradskom vlasništvu, a Bandić mu je odgovorio da cijene nisu dizali šest godina te da ne bi ni sada da "imaju svoje pare". Podsjetio je da je kroz redistribuciju poreznih stopa Grad ostao bez stotina milijuna kuna, baš kao i kroz decentralizaciju sredstava.

"Tuđe nećemo svoje ne damo", rekao je Bandić i dodao kako Grad traži rješenja i poduzima pravne radnje kako bi vratili novac od države i pomogli starijim sugrađanima, ponovivši da su cijene gradskih domova 30 do 40 posto niže od privatnih. Izvijestio je i da će do nove godine Grad nabaviti 10 vozila za osobe s invaliditetom i 20 mini-buseva, odgovarajući na upit Davora Bernardića (SDP) u kojoj je fazi plan nabave novih ZET-ovih vozila za osobe s invaliditetom.

Nenad Matić (HSS) upitao je što je s projektom "Zagreb na Savi", koji se najavljivao još prije godinu dana, a Bandić mu je odgovorio da se u projekt krenulo "strastvenom ljubavlju". Njegova zamjenica Sandra Švaljek dodala je kako je Grad maksimalno uključen u projekt te da su u tijeku pripreme s dvije županije, Zagrebačkom i Sisačko-moslavačkom, te sedam ministarstava i agencijama.

-------

ZAGREB - Svi sindikati koji djeluju u Zagrebačkom holdingu okupili su se jutros ispred Stare gradske vijećnice, uoči sjednice Gradske skupštine, protiveći se najavi pretvaranja Holdingovih podružnica u trgovačka društva, ocjenjujući to ishitrenim i neprihvatljivim jer ugrožava kvalitetu usluga građanima i opstojnost radnih mjesta.

Gradski zastupnici HDZ-a zatražili su da se ta točka skine s dnevnog reda, no taj prijedlog na početku sjednice nije prošao. Zastupnici bi danas trebali dati svoju suglasnost na prijedlog restrukturiranja restrukturiranja Zagrebačkog holdinga i osnivanja sedam zasebnih trgovačkih društava.

"Legitimno je pravo opozicije predložiti da se nešto skine. No, to pitanje trebali smo riješiti jučer", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te upitao predstavnike sindikata znaju li da su u pitanju i plaće za idući mjesec ako se to ne počne rješavati.

"Hoćete li odgodom riješiti problem - ne", rekao je Bandić te napomenuo da je gotovo svaki građanin vezan za Holding.

"Tu se mora podvući crta i napraviti reda i nitko me na tome neće zaustaviti bez obzira na cvrkutanje nekih koji govore da štite interese građana", rekao je Bandić.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković je ispred Stare gradske vijećnice ustvrdio da u Holdingu sve rade "na svoju ruku, ishitreno i loše".

Upozorio je da su sindikati sasvim isključeni iz odlučivanja i da je cijeli postupak proveden netransparentno te bez znanja sindikata, a o tome, dodaje, nije bilo riječi ni na zagrebačkom Gospodarsko-socijalnom vijeću.

"Bojim se opasnih namjera privatizacije poput odvoza komunalnog otpada", upozorio je i dodao kako je Budimpešta imala sličan problem, privatizirajući svoju komunalnu tvrtku, što je dovelo do većih cijena i lošije usluge, pa su je morali vratiti natrag u gradsko vlasništvo.

Izrazio je i bojazan da će na kraju Holdingove podružnice završiti kao tvrtke u stečaju, a radnici bez plaće, poput onih u "Industrogradnji".

"Čini mi se da su Berlin ili Budimpešta u nekoj drugoj, civiliziranoj Europi, a kod nas se oni poput Zorana Milanovića ili Milana Bandića bore kako bi pokazali svoj ego ili pak osigurali alternativne tokove novca", rekao je Iveković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:23