ZLATNA KOKA HOLDINGA

TAJNI PLAN PRIVATIZACIJE Kupac Čistoće za 55 milijuna kuna dobiva 350.000 klijenata i prihod od pola milijarde kuna!

Unatoč visokim prihodima, zagrebačko komunalno poduzeće posluje s minimalnom dobiti, i to najviše zato što sufinancira gradske gubitaše

Svakih nekoliko godina u Hrvatskoj se ponovi ista pogreška. Dolaskom nove vlasti u državne tvrtke dođe nova politička garnitura. Onda se glavninu vremena bave kadrovskom politikom. Smjenjuju svoje prethodnike, zapošljavaju svoje stranačke drugove. Sve se vrti u krug, a poduzeća propadaju i nemaju jasnu viziju napretka. Zagreb to neće dopustiti, a kako se radi posao, pokazat ćemo na primjeru Zagrebačkog holdinga: u budućnosti će upravljati kapitalom, a trgovačka društva svojim kadrovima...

Kaže Nedjeljnom ovo u petak poslije podne jedan visokopozicionirani zaposlenik Zagrebačkog holdinga , upućen u planove gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika, koji u idućih nekoliko mjeseci planiraju sanirati dio dubioza u Holdingu koje se procjenjuju na oko 3 milijarde kuna.

Financijska injekcija

Dio dugova trebao bi biti saniran i privatizacijom podružnica, odnosno svim učincima koje postupak privatizacije podrazumijeva budući da se jednokratnim financijskim injekcijama od prodaje biznisa Holding neće osobito usrećiti (procjenjuje se da bi od prodaje šest tvrtki jednokratno mogao utržiti samo 200-tinjak milijuna kuna).

Prošli četvrtak zagrebačka Gradska skupština donijela je odluku o izdvajanju sedam podružnica Holdinga u trgovačka društva, čime je otvoren put prema privatizaciji tvrtki koje Zagrepčanima odvoze smeće, održavaju stambene zgrade i iznajmljuju tržnice.

Čistoća, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo, AGM, Robni terminali, Stanogradnja i Tržnice do kraja godine bit će ponuđeni zainteresiranim investitorima na javnom natječaju, dok će Vodoopskrba i odvodnja ostati u vlasništvu Grada Zagreba.

Kupac se još ne zna

Prema našim saznanjima, već sada, nekoliko mjeseci prije nego što će dio podružnica biti ponuđen na javnom natječaju, investitori se raspituju o mogućnostima kupnje, a najviše interesa pokazuje se za zagrebačku Čistoću.

Iako su se u gradskim kuloarima već pojavila imena nekih potencijalnih investitora, Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave Holdinga, prošli četvrtak na sjednici Gradske skupštine Jutarnjem je demantirao da su investitori već poznati.

“Strateški partner ili vlasnik bit će isključivo onaj tko na javnom natječaju ponudi najvišu cijenu”, rekao nam je Ljubičić.

Zagrebačka Čistoća jedna je od najprofitabilnijih podružnica u Holdingu i svake godine ostvaruje dobit nešto veću od 10 milijuna kuna. Dobit bi bila i veća da se dio novca ne mora transferirati u preostale podružnice Holdinga koje gomilaju gubitke.

Ukupna vrijednost trgovačkog društva Čistoća trebala bi biti oko 55 milijuna kuna, pa se očekuje da će po toj cijeni biti ponuđena na tržištu. Naš izvor tvrdi da će Čistoća brzo mijenjati vlasničku strukturu, a očekuje se da bi prvi pozivi za iskazivanje interesa mogli biti objavljeni već početkom prosinca.

“Najizgledniji scenarij za početak je da se dio udjela proda radnicima, a Holding ostane većinski vlasnik. Potom bi Holding mogao pronaći strateškog partnera ili čak u potpunosti prodati svoj udio”, kaže naš upućeni sugovornik.

Sigurna potražnja

Čistoća je jedno od najvećih zagrebačkih poduzeća koje ima točno 1561 zaposlenika, s prosječnom plaćom 7563 kune bruto.

Njihov je posao odvoz smeća iz 350 tisuća domaćinstava, a otpad se odvozi u pravilu tri puta tjedno. Naknada se još uvijek naplaćuje po kvadraturi stana, prosjek bi bio 54 kune na mjesec za stan od 60 kvadrata. Skupljaju smeće iz 15 tisuća firmi, dva puta godišnje s gradskog područja odvoze glomazni otpad, a Grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem plaća im usluge pranja i čišćenja ulica i trgova u metropoli. Za sve to godišnje zarade 459 milijuna kuna.

U svojem djelokrugu su monopolisti, jedina tvrtka kojoj su Gradski ured za gospodarstvo i Grad Zagreb dodijelili koncesiju za obavljanje tih poslova.

U 2012. godini 248 milijuna kuna uplatili su im građani, tvrtke su im platile 82 milijuna kuna, Bandić još 84 milijuna, a zaradili su još poneki milijun preprodajom usluga prema drugim firmama u Holdingu. Drugim riječima, budući vlasnik Čistoće ima potencijal svake godine zaraditi gotovo pola milijarde kuna.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:37