Paljenje prve adventske svijeće i tisuća lampica koje su obasjale glavni grad ove subote, službeno su označili početak najljepšeg doba godine: adventa. Višestruki osvajač nagrade najboljeg europskog adventa, grad Zagreb, povećao je broj svojih lokacija da bi mogao primiti još više posjetitelja.
Posjetili smo nekoliko lokacija kako bismo usporedili njihove sadržaje i ponudu. Za najjeftiniju debrecinku, koju smo pronašli na kućici Eat me na Europskom trgu, potrebno je izdvojiti 24 kune, dok će ona najskuplja posjetitelje koštati čak 46 kuna na adventskoj kućici Institut za kobasice by Mate Janković pored hotela Esplanade.
Cijene kuhanog vina variraju od 19 kuna na Europskom trgu, do 32 kune na Fuliranju pored hotela Esplanade, a najčešća cijena koju smo zatekli na najvećem broju kućica iznosi 22 kune. Prodavači i vlasnici kućica rekli su nam da su ovogodišnje cijene 20 do 30 posto više, no navala i broj kupaca nije pao.
Iako su glavne zvijezde svakog adventa, kobasice, fritule i kuhano vino, odavno nisu jedina adventska ponuda. Na Fuliranju Fooling Around koje se smjestilo pored hotela Esplanade, kao i na Fuliranju na Strossmayerovom trgu pronašli smo tek dvije kućice koje su kobasice uopće uvrstile u svoju ponudu, a fritule smo pronašli na samo jednom mjestu gdje su poslužene s jabukom i vanilijom. Na glavnom zagrebačkom trgu situacija je ipak u korist tradicije, a gotovo svaka kućica u ponudi ima nekoliko vrsta kobasica.
Na adventskoj kućici The Meat isprobali smo najskuplji burger adventa, koji je ujedno i najskuplje jelo na koje smo naišli, po cijeni od 130 kuna. Jeftinije varijante popularnog jela po upola nižoj cijeni, moguće je pronaći samo petsto metara dalje na Strossmayerovom trgu.
Za one zimogrozne imamo loše vijesti, plinske grijalice koje su prethodnih godina bile glavno okupljalište posjetitelja, ove godine mogu se izbrojiti na prste. Čak i te koje smo pronašli, nisu bile u pogonu. Na većini lokacija uopće ne postoji izvor topline na koji bi se ljudi mogli ugrijati dok objeduju.
Na Fuliranju kod Esplanade ipak postoji nekoliko grijalica dok na onom na Strossmayerovom trgu ne postoji niti jedna. Jedan od djelatnika agencije Kokoš ili jaje, koja je organizator Fuliranja, objasnio je da veći broj grijalica potiče zadržavanje ljudi zbog čega se formiraju gužve i ne mogu na red doći svi oni koji bi htjeli.
-To ne znači da želimo da ljudi samo potroše i što prije se maknu, međutim naše iskustvo je da je zbog grijalica preslaba cirkulacija posjetitelja, dodaje.
U raznolikoj ponudi moguće je pronaći tradicionalna i egzotična jela, kao i ona jeftinija ili skuplja. Iako se o ukusima ne raspravlja, isprobali smo neka jela koja ne smijete propustiti ili ih pak želite preskočiti. (pripremili Iva Pahlić, Bruno Drempetić, Antonija Vulić i Karla Zupičić)
Kronut pistacchio
Kućica: Boogie lab
Lokacija: Fuliranje, Strossmayerov trg
Cijena: 35 kuna
Sastojci: kronut (kombinacija kroasana i krafne), krema od pistacija, šećer, usitnjene pistacije
Zapažanja: Jedan od najjeftinijih deserta na ovoj lokaciji, ali i jedan od najukusnijih koje smo isprobali. Pored odličnog prvog dojma koji je ostavio izgled slastice, okus također nije iznevjerio. Slatkog punjenja pistacije ima dovoljno da kronut ne bude suh, a opet ne cijedi prilikom jela zbog čega je izvrstan odabir za pojesti u hodu.
Tostirani sladoled
Kućica: Le kolač
Lokacija: Fuliranje, Strossmayerov trg
Cijena: 38 kuna
Sastojci: brioche pecivo, pečene jabuke, sladoled od vanilije, crumble, preljev od čokolade
Zapažanja: Jelo svojim izgledom podsjeća na burger od sladoleda, izvana ga obavija hrskava korica, dok se unutra nalazi mekano punjenje. Temperatura zraka bila je tek nekoliko stupnjeva Celzijevih iznad ništice, zbog čega se tostirano pecivo brzo ohladilo, a sladoled je ostao zaleđen. Upravo zbog hladnoće, desert je ostao kompaktan i može ga se jesti u hodu bez straha od cijeđenja sadržaja.
Gua bao curry piletina
Kućica: Purple monkey
Lokacija: Fuliranje, Strossmayerov trg
Cijena: 52 kune
Sastojci: pareno gua bao pecivo, kineski kupus, piletina u curryju, majoneza
Zapažanja: U porciji se dobiju dva peciva punjena kupusom, piletinom i majonezom. Upravo zbog umaka i obilnog punjenja, ovo jelo praktičnije je pojesti sjedeći. Dolazi u praktičnoj kartonskoj posudi, a spada u kategoriju jeftinijih jela s mesom na ovoj lokaciji. Nakon ovog obroka, sigurno nećete ostati gladni.
Loaded batat
Kućica: Purple monkey
Lokacija: Fuliranje, Strossmayerov trg
Cijena: 34 kune
Sastojci: batat, umak sa sirom, začini
Zapažanja: Batatu blagu ljutost jelu daje kombinacija azijskih začina specifična za ovu adventsku kućicu. Izrazito ukusan prilog koji se može jesti i kao zaseban obrok cjenovno je skuplji od ostalih krumpirića u ponudi, ali se s njim dobije i umak što s ostalima nije slučaj.
Hrskavi canoli
Kućica: El toro
Lokacija: Fuliranje, Strossmayerov trg
Cijena: 30 kuna
Sastojci: hrskavo tijesto, punjenje od vanilije, preljev od čokolade, šećer
Zapažanja: Porcija sadrži dva mala kanola obilno punjena kremom od vanilije i preljevom od čokolade. Iako ukusno, jelo je izrazito komplicirano za pojesti ako želite izbjeći vaniliju i čokoladu po odjeći.
Lovački čaj
Kućica: RougeMarin
Lokacija: Plato Gradec (Baš Naš)
Cijena: 32 kune
Sastojci: crni čaj, šljivovica, crveno vino, rum, tajni sastojak
Zapažanja: Topli napitci najbolji su čovjekov prijatelj kad je hladno. Takav je i lovački čaj serviran u staklenci čija će toplina zagrijati svaki promrzli prst. Topao, sladak i alkoholni, ovaj napitak stvoren je za uživanje u adventskoj idili s pogledom na grad i katedralu. Prošle godine RougeMarinova kućica bila je nezaobilazna destinacija svakoga tko je htio kušati germknedlu. Mnogi je još traže na Gradecu, ali je nema. Nadomjestili su to u Roguemarinu, ipak, bogatom ponudom pića među kojima je lovački čaj. Njegovom slatkom okusu dodan je tajni sastojak koji nam je otkrio barmen Kiki. On je, naravno, ljubav.
Santa’s special
Kućica: Shank
Lokacija: Strossmayerovo šetalište
Cijena: 55 kuna
Sastojci: kobasica, pečeni krumpir, topljeni sir
Zapažanja: Kartonska posudica i drveni pribor za jelo omogućavaju vam da u ovom specijalitetu uživate gdjegod želite - kraj kućice, na skrovitoj gradskoj klupici ili u nekom od obližnjih gornjogradskih parkova. Narezana kobasica i pečeni krumpir s topljenim sirom sjajna su topla zimska hrana. Iako zasitan, iz kućice tvrde da je nemoguće prestati jesti ovaj omiljeni obrok Djeda božićnjaka čiji će privlačni miris ispuniti nozdrve i alarmirati glad.
Bao Pork Belly i Noisette taquitos
Kućica: Mr. Bun’s house
Lokacija: Europski trg
Cijena: 48 i 29 kuna
Sastojci: kinesko pecivo bao, sporo pečena svinjska potrbušina, zelena salata, kupus, mladi luk, cheddar i umak chipotle; tortilja, noisette čokolada i preljev
Zapažanja: Ukusno i mekano kinesko pecivo bao rađeno na pari obgrljuje ovaj obrok koji se može konzumirati u hodu. No, ako želite bezbrižno uživati u njegovom bogatom okusu, bez žurbe i vještog izbjegavanja neopreznih ljudi u prolazu, tada je bolje smjestiti se za jednim od stolova na Europskom trgu te sve zasladiti taquitosima napunjenima do vrha. Nova kućica na adventu, Mr. Bun’s House, ima drukčiji ponudu od ostalih ugostitelja na Cvjetnome, Strossu i Trgu. Kobasice, hrenovke i burgeri tamo ne postoje, nego ih je zamijenio jelovnik koji je tri mjeseca pripremao i tražio pravi okus, egzaktan omjer sastojaka, mladi kuhar Antun Mazarekić. Skoro trećina gostiju kućice su turistia od kojih su se neki, otkriva vesela ekipa Mr. Bun’sa, vraćali nekoliko puta.
Gulaš od hobotnice i njoke na mediteranski
Kućica: Balon
Cijena: 62 kn
Lokacija: Fuliranje na Esplanadi
Sastojci: Hobotnica, njoki, mediteranski začini
Zapažanja: Dolazi u velikoj porciji i praktično za jesti i stojećki. Hobotnica je sitno narezana, ali je izrazito intenzivna, nije za one koji ne vole morske plodove. Njoki ublažavaju okus.
Dry Aged 60
Kućica: The meat
Cijena: 130 kn
Lokacija: Fuliranje na Esplanadi
Sastojci: Junetina dry aged, brioche pecivo, senf, salata iceberg, cherry rajčica, prženi špek, sir cheddar, mladi luk, kiseli krastavci, kupus salata
Zapažanja: Jedan od najskupljih burgera na cijelom adventu. U odnosu na cijenu porcija je premala, osoba se ne može najesti bez priloga. Teško se jede jer je mnoštvo sastojaka koji ispadaju iz peciva. Izrazito je ukusan i sastojci savršeno nadopunjuju jedan drugog. Hrskavi špek podiže cjelokupni okus. Dosta se osjeti senf, tako da oni koji ga ne vole trebali bi to naglasiti.
Peachy santa
Kućica: Rakijarnica
Cijena: 25 kn
Lokacija: Fuliranje na Esplanadi
Sastojci: bijelo vino i bijela breskva
Zapažanja: Servira se u čaši od 0,2 l. Daje dojam kuhanog soka, izrazito je sladak i osjeti se breskva. Ne osjeti se specifična kiselina vina tako da je prilagođena za širu populaciju. Omjer količine, okusa i cijene je zadovoljen.
Aperol Punch
Kućica: Costa
Lokacija: Strossmayerovo šetalište
Cijena: 40 kuna
Sastojci: Aperol, punč, suha naranča
Zapažanja: Piće dolazi u kartonskoj šalici kroz koju se ne osjeti njegova vrućina pa ga nije problem držati u rukama. Ne osjeti se gorčina alkohola, a dominantan je okus naranče koji dodatno pojačava sušena naranča koja se ubacuje u piće neposredno prije konzumacije.
Bubble dog
Kućica: Poke Poke
Lokacija: Bogovićeva ulica
Cijena: 22 kune
Sastojci: hrenovka, vafle tijesto, umak (na slici Wasabi majoneza i ketchup)
Zapažanja: Hrenovka je nabodena na štapić pa ju je lako držati, umaka je bilo taman dovoljno da doprinese okusu, a da se ne cijedi niz ruku. Sve dolazi na kartonskoj podlozi pa nije nikakav problem jelo odnijeti i do udaljenijeg stola. Potrebno je nekoliko minuta da bi se pripremio jedan bubble dog, ali gostima čekanje ne predstavlja problem – u subotu se brzo stvorio desetak metara dugi red, ali nisu odustali od kušanja ovog noviteta na zagrebačkom adventu. Posebno ga obožavaju djeca. Budući da se radi o klasičnoj smjesi za vafle, pomalo se osjeti slatkoća, ali ju umaci nadjačavaju. Ako ne volite slatko-slane kombinacije, radije izaberite nešto drugo iz ponude s ove kućice.
Germknedla Medenjak
Kućica: Germica
Lokacija: Gajeva ulica
Cijena: 50 kuna
Sastojci: tijesto, džem, umak od vanilije, usitnjeni medenjaci
Zapažanja: Germknedla dolazi u dubokoj posudici uz koju se dobije žlica pa je jedenje vrlo jednostavno. Knedla je veća od drugih, a prelivena je s puno umaka od vanilije koji je najbolji dio ovog deserta. Prvi zalogaj zaista ima okus po medenjacima (jer su oni dodani na vrhu), ali kasnije knedla nije ni po čemu drugačija od klasične knedle s džemom prelivene umakom od vanilije. Nadjev koji bi kombinirao neki od tradicionalnih začina iz medenjaka (npr. cimet) možda bi bio bolji izbor od džema koji se ne slaže s drugim okusima.
Balls
Kućica: Cugeraj
Lokacija: Strossmayerovo šetalište
Cijena: 35 kuna
Sastojci: pecivo, pržene okruglice od graška, salata, umak po želji
Zapažanja: Okruglice i salata lijepo su složene u pecivu, a uz sve se dobije i kartonska podloga pa je vrlo lako jesti u hodu. Tijesto je jako mekano i ukusno, a okruglice od graška imaju teksturu i boju vrlu sličnu mljevenom mesu. Sve je dobro začinjeno pa je teško razaznati da se radi o veganskoj varijanti. Ova je kućica jedna od rijetkih na ovogodišnjem adventu gdje se mogu pronaći alternative mesu, a da to nisu samo krumpirići s nekim umakom što posebno prepoznaju turisti. Osim veganskih jela, tu su i ona mesna, a izbor pića i koktela također je vrlo zanimljiv jer se trude u njima kombinirati “zimske okuse.”
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....