KLIMATSKE PROMJENE

‘Nema kontrole emisije plinova’

 AFP

PEKING - Kina nikad ne bi prihvatila izvanjske kontrole svojih nastojanja da smanji emisiju stakleničkih plinova i svojih ukupnih planova vezanih uz zaštitu okoliša. To je izjavio Xie Zhenhua, zamjenik predsjednika utjecajne Komisije za nacionalni razvoj na pekinškom sveučilištu. Xie je u svom govoru rekao kako je Kina ostvarila svoje ciljeve na globalnoj konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu, u prosincu prošle godine, jer je osigurala pomoć zemljama u razvoju koja nije povezana s izvanjskim kontrolama.

Veća transparentnost

Kineski je dužnosnik izjavio kako je Kina spremna obećati samo “povećanje transparentnosti” kad je riječ o smanjivanju emisije. Velika Britanija i Švedska su, naime, kritizirale Kinu da je onemogućila postizanje obvezujućeg dogovora na summitu u Kopenhagenu. Xie je pak rekao da obećanje razvijenih zemalja o financijskoj pomoći od 100 milijardi dolara siromašnijim zemljama kako bi se prilagodili klimatskim promjenama do 2020. godine “predstavlja pozitivan korak za buduće pregovore. Sljedeći put možemo razgovarati o tome kad će to oni platiti i koliko će koja zemlja platiti”, rekao je Xie.

Ispunjeni ciljevi

Dodao je i kako je Kina na putu da ispuni svoje ciljeve smanjenja energetskog intenziteta - količine potrošene energije za privređivanje jednog dolara nacionalnog prihoda - za 20 posto do 2015. godine. (AFP)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:54