GLOBALNO ZATOPLJENJE

Ništa od ledenog doba, Golfska struja ipak ne slabi

Golfska struja ipak ne slabi, ustvrdili su američki znanstvenici u časopisu Geophysical Research Letters na osnovi satelitskih mjerenja.

Topla Golfska struja važna je za klimatske prilike u sjevernoj Europi te uz sjevernu američku obalu Atlantika. Neki znanstvenici tvrde da je Golfska struja Ahilova peta našeg planeta te da bi u idućim stoljećima moglo doći do njezina sloma. Naime, neosporna činjenica jest da se uslijed globalnog zagrijavanja artički led topi zbog čega sjeverni Atlantik postaje manje slan što utječe na Golfsku struju.

Prve znake njezina slabljenja opazili su 2005. godine britanski znanstvenici iz National Oceanography Centre (NOC). To je oživjelo scenarij iz filma “Dan poslije sutra” koji je u našim i svjetskim kinima igrao u svibnju 2004. godine. Prema tome filmu katastrofe do sloma Golfske struje došlo bi u bliskoj budućnosti zbog čega bi sjeverna hemisfera postala toliko hladna da bi ledena plahta počela rasti dovodeći do novog ledenog doba.

No, takav scenarij ipak se neće ostvariti, barem ne u idućih 100 godina.

- Promjene koje smo vidjeli u promjeni jakosti Golfske struje vjerojatno su dio prirodnog ciklusa - izjavio je Josh Willis iz NASA-ina Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Kaliforniji koji je sudjelovao u istraživanju.

- Ideja da bi slabljenje Golfske struje moglo uzrokovati novo ledeno doba oduvijek je bila u sferi fantastike - zaključio je Willis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:54