PREMIJER NA UDARU ZBOG TABLOIDA

‘Neka Cameron pazi tko mu sjedi u uredu’

Suspendiran je izvršni urednik u tjedniku čiji je vlasnik News Grupa magnata Ruperta Murdocha
 AFP

LONDON - Koliko je praksa prisluškivanja telefona bogatih i slavnih među reporterima britanskog News of the Worlda bila raširena i je li u sve bio uključen tadašnji urednik tabloida, a danas šef komunikacija u Downing Streetu 10 Andy Coulson, pitali su se jučer britanski mediji. Ian Edmondson, bivši izvršni urednik spomenutog “trash” tjednika, suspendiran je, saznalo se srijedu, već prošlog mjeseca zbog optužbe da je sudjelovao u prisluškivanju mobitela poznate glumice Sienne Miller. Miller zbog grubog kršenja privatnosti tuži tabloid i privatnog detektiva kojem se, tvrdi, kao naručitelj javio Edmondson.

Ne silazi s naslovnica

Tako News of the World, tabloid koji je stanovništvo na Otoku preimenovalo u “News of the Screws” ili “Screws of the World”, s obzirom na to da su mu omiljene teme seksualni skandali poznatih Britanaca, ne prestaje silaziti s naslovnica konkurencije. Ministar unutarnjih poslova u sjeni Ed Balls izjavio je, pak, da Edmodsonova suspenzija, čime se istraga približila Coulsonu, baca sumnju na prosudbu britanskog premijera u zapošljavanju suradnika. Guardian piše da je Edmondson bio dio uredničke elite te da je sudjelovao u najosjetljivijim odlukama u vrijeme kad je tjednik uređivao Andy Coulson, bliski suradnik premijera Davida Camerona.

Bivši reporter tabloida za Guardian je Edmondsona opisao kao “psa za borbe” u finom odijelu, bliskog suradnika čovjeka koji danas radi za premijera. - Mislim da nisu bili veliki prijatelji, no poznavali su se i prije nego što su počeli zajedno raditi. Edmondson je bio jako strog i novinari su ga se bojali. Nisu ga voljeli jer je bio jako ambiciozan, no bio je vrlo bistar - tvrdi Guardianov izvor.

Pod kontrolom

Drugi mediji ističu da je Edmondson vladao redakcijom željeznom rukom i sve je morao držati pod kontrolom. Jedan novinar tog tabloida 2007. je zbog ilegalnih istraživačkih metoda osuđen na zatvor.

Dao ostavku

Clive Goodman, koji je “izvještavao” o kraljevskoj obitelji, osuđen je uz privatnog istražitelja Glenna Mulcairea, zbog hakiranja mobitela slavnih. No, uredništvo je tvrdilo da je takve metode koristio samo Goodman. Coulson je zbog te afere dao ostavku, iako je inzistirao da je Goodman radio na svoju ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:08