PROBLEM IMIGRANATA

Camerona optužuju za ekstremističku retoriku. Premijer smatra da država treba imigrante potaknuti da prihvate zapadnjačke, britanske vrijednosti

Premijer smatra da država treba imigrante potaknuti da prihvate zapadnjačke, britanske vrijednosti
 AP

LONDON - Britanski premijer David Cameron našao se na udaru opozicije, muslimanskih i antifašističkih udruga, ali i dijela svoje koalicije zbog tvrdnje da je multikulturalizam u Britaniji mrtav.

Nakon Njemačke, gdje su politički lideri lani proglasili smrt multikulturalizma, britanska se službena politika pridružila zahtjevu za boljom integracijom imigranata i krajem segregiranih imigrantskih zajednica po velikim gradovima.

Islam i islamizam

Britanski je premijer tu tvrdnju iznio upravo u Njemačkoj - govoreći prekjučer na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji - te je poručio da bi mladi muslimani trebali prihvatiti zapadne vrijednosti jer će to spriječiti i rast domaćeg ekstremizma.

Ono što mu u Britaniji sada ponajviše zamjeraju jest to da je govor održao samo nekoliko sati prije nego što je 3000 pristaša britanske ekstremno desne Engleske obrambene lige počelo prosvjedovati protiv imigranata u većinski muslimanskom Lutonu, što su mnogi prosvjednici shvatili kao odobravanje.

No, Downing Street inzistira na tome da je govor bio planiran mjesecima unaprijed. U njemu je Cameron naglasio da muslimanska vjera i politička ideologija islamističkog ekstremizma nisu ista stvar, ali da Britaniji “treba mnogo manje pasivne tolerancije iz prijašnjih godina, i mnogo više aktivnog liberalizma s mišićima”.

Država, objasnio je, treba promovirati ravnopravnost žena, vladavinu prava, slobodu govora i demokraciju, kako bi se stvorio jači nacionalni identitet. Rekao je da je Britanija ohrabrivala da različite kulture žive segregirane jedne od drugih, ali i od mainstream britanske kulture, što je dovelo do toga da se imigranti ne osjećaju kao Britanci, a neki su se, posebice mladi muslimani, okrenuli ekstremističkoj ideologiji.

Problemi u stranci

Cameron je, uz ostalo, najavio da će britanska vlada ubuduće financirati samo one udruge i organizacije koje se zalažu za univerzalna ljudska prava, posebice prava žena, te promoviraju integraciju.

No, Cameronov bi govor mogao otuđiti njegove koalicijske partnere, Liberalne demokrate, ali i neke moćne ljude među Konzervativcima, poput barunice Warsi, prve muslimanke u britanskoj vladi.

Muslimani su ponosni Britanci

Laburisti su Cameronove riječi proglasili “ekstremističkom propagandom” jer zbog tajminga idu na ruku ekstremno desnoj stranci Engleska obrambena liga. Bivši laburistički ministar unutarnjih poslova Jack Straw također je poručio da “borba protiv ekstremizma nije odgovornost samo muslimanske zajednice, svi imamo odgovornost kako bismo osigurali da se manjinske zajednice ne osjećaju isključeno”.

- Velika većina britanskih muslimana ponosna je na to što su Britanci i zgroženi su glupostima male skupine ekstremista - rekao je predsjednik udruge Muslims4UK, Inayat Bunglawala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:35