'BORISOV OTOK'

Zračna luka iz budućnosti: Novi britanski aerodrom mogao bi biti najveći umjetni otok na svijetu s četiri plutajuće piste

 Gensler

LONDON - Međunarodni arhitektonski studio Gensler predstavio je svoju viziju novog londonskog aerodroma - plutajućih pisti na ušću rijeke Temze.

Gensler tvrdi kako bi se nove piste mogle dotegliti prema potrebi, što otvara velike mogućnosti za proširenje aerodroma u budućnosti.

Putnici bi se prijavljivali i predavali prtljagu na kopnu, do kuda bi ih vozio brzi vlak iz centra Londona.

Prema pisanju britanskih medija, gradonačelnik Londona Boris Johnson, koji se i u prošlosti zalagao za aerodrom na umjetnom otoku na rijeci Temzi, u javnosti prozvan ‘Borisovim otokom’, upoznat je s najnovijim prijedlogom tvrtke Gensler.

Gradonačelnikov glasnogovornik izjavio je kako će novi prijedlog, zajedno s drugim važnijim prijedlozima, oblikovati važan dio rasprave u budućnosti.

Ujedinjeno kraljevstvo je pred važnom odlukom - izgraditi i treću pistu na aerodromu Heathrow, glavnom britanskom aerodromu i međunarodnom terminalu za zračni prijevoz - ili izgraditi novi aerodrom .

Ukoliko bi se krenulo u izgradnju ‘Borisovog otoka’, postojeći Heathrow aerodrom prenamjenio bi se eko-grad, najveći projekt urbanog proširenja u Europi.

No, vlasti insistiraju da se nikakva konačna odluka o aerodromu neće donijeti prije sljedećih općih izbora, dakle najkasnije do svibnja 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:38