SKUPINA WAGNER

Zloglasni Putinovi plaćenici siju teror od Ukrajine do Afrike: ‘Zarobili smo jednog, a zaplijenili smo im i oružje‘

Islamistička skupina u Maliju tvrdi da su zarobili plaćenika privatne zaštitarske tvrtke koja se povezuje s Kremljem

Sukobi u Maliju/Arhivska fotografija

 Frederic Petry/AFP

Džihadistička skupina u Maliju tvrdi da su zarobili borca ​zloglasne plaćeničke skupine Wagner povezane s Kremljom, koja se navodno bori protiv islamističkih militanata u toj zapadnoafričkoj zemlji.

"U prvom tjednu travnja, (mi) smo zarobili vojnika ruskih Wagner snaga u regiji Segou u središnjem Maliju", navodi GSIM (Skupina za podršku islamu i muslimanima) u priopćenju poslanom agenciji AFP, kako prenosi The Guardian.

Ovo je prvi put da je GSIM, skupina povezana s al-Qaidom i najveća džihadistička mreža u Sahelu - toj graničnoj zoni u Africi između Sahare na sjeveru i plodnije regije Sudan na jugu - objavila zarobljavanje borca skupine ​​Wagner.

SAD, Francuska i neke druge zapadne zemlje kažu da su ruske paravojne jedinice u Maliju operativci privatne zaštitarske tvrtke Wagner, koja je također optužena za zlostavljanja u Srednjoafričkoj Republici.

Vlada Malija, u kojoj dominira vojska, odbacila je optužbe i tvrdi da su Rusi u toj zemlji vojni instruktori.

GSIM-a u priopćenju navodi da su "ove ubojite snage sudjelovale s malijskom vojskom u operaciji desanta iz zraka na tržnicu u selu Moura, gdje su se sukobile s nekoliko mudžahedina, prije nego što su pet dana držale u okruženju ovo mjesto i ubile stotine nevinih civila".

Brutalni sukob traje od 2012. godine

Ruski plaćenici također su izveli dvije padobranske operacije u središnjem Maliju, tvrdi ova džihadistička skupina, koja tvrdi da su njezini borci zaplijenili oružje "od plaćenika koji su pobjegli".

Golemi dijelovi Malija nalaze se izvan kontrole vlade zbog brutalnog sukoba koji je započeo 2012. godine, prije nego što se proširio na susjedne zemlje - Burkinu Faso i Niger.

Francuska, koja je intervenirala u Maliju 2013. godine, odlučila je u veljači povući svoje snage iz zemlje nakon desetljeća duge borbe protiv džihadista.

Ovu zemlju Sahela vodi vojna hunta, koja je preuzela vlast državnim udarom 2020. godine.

Hunta je prvotno obećala vratiti civilnu vlast, ali nije ispunila raniju obvezu prema ECOWAS-u (Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država) organizirati izbore u veljači ove godine, što je dovelo do regionalnih sankcija.

Prošlog mjeseca, vlada u Bamaku, glavnom gradu Malija, priopćila je kako je "neutralizirala" 203 džihadista u selu Moura, no svjedoci i organizacija za ljudska prava Human Rights Watch tvrde da je ubijeno mnogo civila.

UN-ove mirovne snage MINUSMA uzalud su tražile od vlasti Malija da im dozvole posjet Mouri kako bi istražile događaje.

Zapadni mediji izvještavaju da su pripadnici skupine Wagner, za koju se smatra da je bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, raspoređeni i u borbama u Ukrajini. Poznato je da gdje god da su prisutni, djeluju u velikoj tajnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:17