SPAS U ZADNJI ČAS

Žena prijavila nestanak muža, pronađen je nakon pola godine: Preživio je na -39 °C, a tek čime se hranio...

Kako bi preživio usprkos nehumanim uvjetima, sklonio se u lovačku kolibu u porječju rijeke Anadyr

Pronađen nakon šest mjeseci

 Screenshot/profimedia/

Neimenovani 70-godišnji ribar otišao je na pecanje prije gotovo šest mjeseci, na svom brodu, u divljinu najistočnije ruske regije Čukotke, a pronađen je iscrpljen nakon što je pola godine proveo u arktičkoj tundri gdje temperature padaju i do minus 39 stupnjeva.

Prema The Sunu, iscrpljeni 70-godišnji umirovljenik preživljavao je na kori drveta i ribljim zalihama zadnjih nekoliko tjedana prije nego što se ponovno ujedinio sa svojom obitelji. Ubrzo nakon što je napustio svoje selo Ust-Belaya na samom istoku Rusije, rijeka se zaledila i ostavila ga nasukanog gotovo 160 kilometara dalje. Kako bi preživio usprkos nehumanim uvjetima, sklonio se u lovačku kolibu u porječju rijeke Anadyr.

Unatoč tome što se hranio ribom i korom drveća te palio vatru da se ugrije, umirovljenika su dijelila još "tri ili četiri dana" od smrti, navodi se u izvješćima.

Prema riječima sumještana, 70-godišnjak je imao motorne sanjke u jaruzi na obali rijeke, a njima se planirao vratiti u Ust-Belayu.

- Krenuo je motornim sanjkama i ostao bez goriva - rekla je jedna osoba policiji. Ribič je potom odustao od povratka pješke jer je bio uplašen da će se smrznuti na putu. Naime, njegova supruga nije odmah kontaktirala policiju jer je njezin suprug prije već bio na dugim ribolovnim putovanjima, ali se zabrinula kad se nije vratio za Božić. Policija je zatim organizirala hitnu potragu, a objavili su i snimku koja prikazuje trenutak kada su ga pronašli gotovo 100 milja daleko od njegova doma.

Činilo se da čovjek ne može odgovoriti ni na jedno pitanje, no na upit spasioca je li sve u redu, ribar je kimnuo afirmativno te krenuo uzimati svoje stvari na znak spomenutog spasioca.

Kad je napokon stigao kući, ispio je šalicu čaja i kazao spasiocu da ne bi izdržao još tri ili četiri dana.

- Hvala vam puno što ste mi spasili muža, što ste brzo reagirali… Veliko hvala. Neka vam Bog podari zdravlje - rekla je ribareva supruga.

General bojnica Irina Volk iz ruskog ministarstva unutarnjih poslova rekla je:

- Moji policijski kolege iz autonomnog okruga Čukotka spasili su čovjeka koji se nije vratio kući više od pet mjeseci i nije se javljao. Uzbunu je oglasila njegova supruga, koja se obratila lokalnom policijskom načelniku Eduardu Badaevu u Ust-Belayi. Mnogi su se pitali je li prekasno. Ispostavilo se da nije - rekla je ruska bojnica Irina Volk.

Spašeni umirovljenik, veliki ljubitelj prirode i strastveni ribolovac, rekao je da će uskoro ponovno u ribolov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 17:34