AMBICIOZNA ALBANKA

Žena koja je zaludila IT industriju objavila da napušta tvrtku koja stoji iza ChatGPT-a: ‘Došlo je mojih pet minuta‘

Pismo ostavke koje je uputila čelnim ljudima tvrtke koja stoji iza ChatGPT-a objavila je i na X-u.

Mira Murati

 Patrick T. Fallon/Afp

Tehnička direktorica OpenAI-ja Mira Murati objavila je u srijedu da planira napustiti tvrtku u kojoj je provela šest i pol godina, prenosi Guardian.

Pismo ostavke koje je uputila čelnim ljudima tvrtke koja stoji iza ChatGPT-a objavila je i na X-u.

- Nakon duljeg razmišljanja donijela sam tešku odluku da napustim OpenAI... odlazim jer želim stvoriti vrijeme i prostor za osobno istraživanje. Nikada nije pravi trenutak za napuštanje mjesta koje cijeniš, ali ipak osjećam da je došlo pravo vrijeme, napisala je između ostalog u pismu.

Ništa nije upućivalo na njezin odlazak. Bila je jedno od najprepoznatljivijih lica OpenAI-ja, a čak je i u zadnjih nekoliko tjedana u tvrtki govorila o tehičkim postignućima. Vodila je predstavljanja novih proizvoda na softverskim konferencijama te davala intervjue o radu tvrtke.

Nakon što je Sam Altman nakratko smijenjen s pozicije izvršnog direktora OpenAI-ja, na njegovo je mjesto nakratko postavljena Mira Murati.

Odlazak Murati zapravo stiže u nezgodnom trenutku za OpenAI. Glavni znanstvenik i suosnivač OpenAI-ja Ilya Sutskever napustio je tvrtku u svibnju kako bi osnovao novu tvrtku posvećenu sigurnijoj umjetnoj inteligenciji. Drugi suosnivač OpenAI-ja John Schulman otišao je u kolovozu kako bi se pridružio suparničkom Anthropicu. Predsjednik i suosnivač OpenAI-ja Greg Brockman je trenutno na produženom dopustu.

Murati se pridružila OpenAI-ju 2018. i smatra se da je jedna od ooba koje stoje iza razvoja ChatGPT-ja.

Murati je 34-godišnja Albanka koja se sa 16 godina iz Albanije preselila u Kanadu. Diplomirala je na Dartmouthu gdje je stekla diplomu prvostupnice strojarstva. Stažirala je u Goldman Sachsu, jednoj od najpoznatijih svjetskih investicijskih banaka.

Za razvoj umjetne inteligencije počela se zanimati kad se 2013. godine pridružila Tesli.

Tada je počela raditi na Autopilotu, softveru za pomoć vozačima pomoću umjetne inteligencije. Tri godine poslije prelazi u tvrtku Leap Motion kako bi radila na sustavu proširene stvarnosti koji bi zamijenio tipkovnice. OpenAI-ju se pridružila 2018. kao potpredsjednica za primijenjenu umjetnu inteligenciju i partnerstva. U to je vrijeme tvrtka bila isključivo neprofitna organizacija posvećena tome da umjetna inteligencija koristi cijelom čovječanstvu. Murati je zagovarala javno testiranje proizvoda, tvrdeći kako razvijanje opće umjetne inteligencije (AGI) isključivo unutar granica laboratorija može biti uznemirujuće jednom kada se predstavi javnosti.

Od svibnja 2022. Murati je voditeljica tehnologije OpenAI-ja, odgovorna za nadziranje AI sustava ChatGPT i Dall-E te je zadužena za komunikaciju tvrtke s Microsoftom, najvećim investitorom i partnerom OpenAI-ja.

Osim toga, Murati je pomogla u oblikovanju politike umjetne inteligencije u Washingtonu i Europi te je podržala potrebu da se AI zakonodavno regulira. "Ovo je jedinstveni trenutak u kojemu možemo utjecati na to kako će tehnologija oblikovati društvo. Proces je to koji ide u oba smjera - tehnologija oblikuje nas i mi oblikujemo nju. Važno je da OpenAI i tvrtke poput naše dovedu AI do javnosti na kontroliran i odgovoran način", izjavila je svojedobno za britanski Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 14:16