INSAJDERI ZA REUTERS

OpenAI ostaje bez nadzora koji je jamčio kontrolu nad umjetnom inteligencijom: Iz tvrke masovno odlaze ključni ljudi...

Očekuje se da će se nakon toga u financiranje uključiti Microsoft, Apple, Nvidia i ostali giganti

Sam Altman, izvršni direktor OpenAi-a

 Jason Redmond/Afp

OpenAI je suočen s jednim od najvećih izazova od 2015, kada je osnovan kao neprofitna istraživačka organizacija. Reuters je objavio da OpenAI radi na restrukturiranju, a krajnji cilj je da to postane profitna korporacija koja više neće biti pod kontrolom svog neprofitnog odbora.

Insajderi koji su progovorili za Reuters vjeruju da će zbog toga ChatGPT-a postati privlačniji ulagačima, a procjena je da će nakon restrukturiranja njegova vrijednost biti 150 milijardi dolara. Svoj udio u OpenAI-u će po prvi put dobiti i njegov tvorac i izvršni direktor Sam Altman.

Open AI je tek 2019. u tvrtku dodao profitni entitet OpenAI LP kao podružnicu svoje neprofitne organizacije. Tako su osigurali kapital od Microsofta za financiranje istraživanja.

Nakon ove reorganizacije, koja bi mogla označavati opasan presedan u upravljanju tvrtkom, bojazan od manjka kontrole nad umjetnom inteligencijom, koja je i dosad postojala u javnosti, će se još povećati.

Iako iz OpenIA-a dolaze glasovi da će neprofitni odbor postojati i nakon restrukturiranja, ali imat će manjinski udio u tvrtki, to vjerojatno neće odagnati sumnje i strahove - upravo suprotno. Nema sumnje da će nova struktura tvrtke utjecati na to kako ona upravlja rizicima koji su povezani s umjetnom inteligencijom.

“I dalje smo usredotočeni na izgradnju umjetne inteligencije koja je od koristi svima i radimo s našim odborom kako bismo bili u najboljoj poziciji za uspjeh u našoj misiji. Neprofitna organizacija je srž naše misije", rekao je glasnogovornik OpenAI-a.

Konkretan plan restrukturiranja i dalje se dogovara s odvjetnicima i dioničarima, a nije poznato ni kada bi proces mogao biti dovršen.

image

Mira Murati, bivša tehnološka direktorica OpenAI-a

Patrick T. Fallon/Afp

Ova novost dolazi nakon niza promjena među vodstvom startupa. Dugogodišnja tehnološka direktorica OpenAI-ja Mira Murati iznenada je u srijedu, nakon šest i pol godina, objavila svoj odlazak iz tvrtke. Nije poznato ima li njezin odlazak ikakve veze s najavljenim restrukturiranjem. Kasnije tijekom dana objavljeno je da odlaze i voditelj istraživanja Bob McGrew i Barret Zoph, potpredsjednik istraživanja. Osim toga, suosnivač John Schulman prošlog je mjeseca rekao da odlazi kako bi se pridružio rivalskom Anthropicu.

Mnogo je onih koji žele u je uložiti u poslovanje tvrtke koja je lansiranjem ChatGPT-a 2022. postala najpoznatiji startup koji razvija umjetnu inteligenciju. Ranije ovog mjeseca objavljeno je da tvrtka traži 6,5 milijardi dolara financiranja. CNBC neslužbeno doznaje da Thrive Capital planira uložiti milijardu dolara u OpenAI, financiranju će se pridružiti i Tiger Global, a Nvidia i Apple su navodno također u pregovorima o ulaganju. Očekuje se da će i Microsoft, koji je od 2019. do danas u OpenAI uložio 13 milijardi dolara, i ovog puta sudjelovati u financiranju.

image

Umjetna inteligencija, ilustracija

/Skorzewiak/alamy/alamy/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 14:16