JUTARNJI NA NAJSTRESNIJEM SASTANKU SKUPINE G20

Zbog najmoćnijih ljudi svijeta Cannes je ostao bez glamura

 AP

CANNES - Bonne chance, monsieur le president” (Sretno, gospodine predsjedniče!), riječi su kojima su u Cannesu dočekali Nicolasa Sarkozyja uoči jučerašnjeg početka summita zemalja G20. Sreća će francuskom predsjedniku, i ne samo njemu, biti potrebna u trenucima kada su se svi ostali aduti pokazali nedovoljnima. Sarkozy je u Cannes, simbol europskog glamura, sletio svojim novim avionom Falkon X7, za koji se kaže da je najluksuzniji zrakoplov dosad viđen. No, na tome i činjenici da se summit G20 odvija u Palais de Festival, mjestu održavanja filmskog festivala, staje sav glamur.

Sablasno prazan grad

Promenada Croisette sablasno je prazna. Većina je okolnih trgovina zatvorena, a turista nema; na kolodvorima ih upozoravaju da ulaz u centar Cannesa neće biti moguć za one koji ne pripadaju skupini od 5000 delegata ili 3500 novinara.

Do sutra je veći dio Cannesa zabranjeni grad, opkolilo ga je čak 12.000 policajaca koji delegaciju čuvaju s kopna, mora i iz zraka; sav zračni promet i plovidba zabranjeni su. Bez akreditacije se nije moguće kretati G20 zonom, koja čini veći dio Cannesa, gotovo cijeli obalni pojas i ulice u središtu grada.

Svi su prolazi ograđeni, a policija neprestano provjerava akreditacije. No, nisu samo ograde summita razlog atmosfere u kojoj je izostala svaka radost. Sumorno, kišno vrijeme inače sunčane Azurne obale ne može sasvim opisati atmosferu ovogodišnjeg summita koji su, usporedo s pristizanjem šefova država iz svih krajeva svijeta, dočekale tisuće prosvjednika. Govori se da se omanje skupine prosvjednika i dalje okupljaju na Azurnoj obali, ali u izolaciji zabranjenog G20 grada tome je nemoguće svjedočiti.

Događaji unutar eurozone koji su obilježili posljednje tjedne učinili su neizbježnim da fokus tog globalnog summita bude Europa. Summitom odzvanja poruka da smo svi u ovome zajedno, ne zbog altruističkih principa nego činjenica. Interes medija iz cijelog svijeta dodatno pokazuje da je međuovisnost jasna: svjetska ekonomija ovisnija je o potrošnji SAD-a i ostalih zemalja s kroničnim financijskim problemima nego o onima čije ekonomije danas bilježe rast.

Kaos među političarima

“Najvažniji aspekt idućih dana je rješavanje financijske krize ovdje u Europi”, rekao je uoči summita Barack Obama, koji je uz Sarkozyja dobio najveću pozornost televizijskih kamera. Napetost je nastojao ublažiti našalivši se s francuskim predsjednikom kako se nada da će njegova novorođena djevojčica sličiti majci.

Ipak, razloga za smijeh bilo je malo. S nestrpljenjem se očekivalo obraćanje čelnih osoba EU Josea Manuela Barrosa i Hermana Van Rompuya novinarima. Ipak, sastanak sa Sarkozyjem i Angelom Merkel oduljio se pa su stotine novinara okupljenih u konferencijskoj sali ostale bez novosti o sastanku lidera Europe. Cijeli je dan bio u znaku odgađanja i neizvjesnosti, konferencije za novinare su otkazivane, informacije redovito dopunjavane i mijenjane.

Slave jedino hotelijeri

Tijekom dana zbunjenost je dodatno narasla zbog najave ostavke grčkog premijera Georgea Papandreoua.

Ovogodišnji summit G20 više je od summita - s nestrpljenjem očekivana točka preokreta u kojoj je fokus cijelog svijeta na skupini šefova država koji trebaju postaviti putokaze za nastavak globalnog putovanja. Pozitivan rezultat dao bi nadu i ohrabrio investicije te oživio tržišta, a negativan dodatno povećao nesigurnost i opseg problema.

David Cameron pozvao je na jačanje duha neformalnosti G20 skupine zemalja koja, iako predstavlja 85% globalnog BDP-a, nije formalna institucija. Britanski je premijer poručio da niti jedna skupina zemalja nije sastavljena od tolike mješavine “fleksibilnosti, ekonomske težine i raznolikosti” te da je jedina skupina koja može donijeti zajednički politički dogovor o najtežim ekonomskim pitanjima.

Ipak, Cameronov optimizam, baš kao i slogan ovogodišnjeg summita - “Novi svijet, nove ideje” - nisu u skladu s atmosferom festivalskih hodnika. Riješiti nerješivo možda bi bio bliži opis. Jedini koji se smješkaju, čini se, gradski su hotelijeri: 350.000 noćenja čini ih, za sada, jedinima kojima G20 donosi dobre vijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:37