'POVJERLJIVI' RAZGOVOR

Sarkozy: Ne mogu više podnijeti tog lažljivca Netanyahua! Obama: Tebi je dosta? Ja se moram baviti njime svaki dan

Dvojica moćnika razgovarala su o, ni manje ni više, izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu
 AFP

CANNES - Ne mogu ga više podnijeti, on je lažljivac - povjerio se u jednom trenutku francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prošlog tjedna američkom predsjedniku Baracku Obami tijekom summita 20 najmoćnijih država svijeta u Cannesu.

- Tebi ga je možda dosta, ali ja, ja se moram baviti njime svaki dan - odgovorio je Obama Sarkozyju.

Dvojica moćnika razgovarala su o, ni manje ni više, izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, a nevolja, barem za njih, je u tome što je njihov povjerljivi, zlobni razgovorčić načula grupa novinara, da bi se nekoliko dana kasnije kratki transkript razgovora proširio svjetskim medijima.

Razgovor na temu izraelskog premijera prva je prenijela francuska internetska stranica Arret sur Images, a njegovu su autentičnost kasnije potvrdili i drugi mediji.

No, zar su Obama i Sarkozy zaista bili tako nesmotreni i kako je njihov pakosni razgovor procurio u javnost? Ispostavilo se da su se dvojica dužnosnika žalila na Netanyahua prije nego što su trebali održati zajedničku konferenciju za novinare.

Novinarima koji su je trebali pratiti bilo je rečeno da ne stavljaju slušalice, preko kojih su mogli slušati simultani prijevod izjava dvojice predsjednika, sve dok ne završi neslužbeni dio razgovora. Neki od njih oglušili su se na tu molbu te su uživo mogli čuti Sarkozyja i Obamu kako tračaju Netanyahua.

Prvih nekoliko dana francuski su se mediji suzdržavali od objave povjerljivog razgovora kako ne bi osramotili francuskog predsjednika, no kasnije je sve ipak objavljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:04