POŽAR BJESNI

Zastrašujuće snimke iz Slovenije: Drvo ubilo volonterku, prognoza za petak nije obećavajuća

Požar koji se proširio iz Italije, u noći sa srijede na četvrtak bio je pod nadzorom, ali je stanje popodne opet vrlo ozbiljno

Požari u Sloveniji

 Afp, Profimedia/

NOVO 22:19 - Ponovio se jučerašnji scenarij jer vatra gori na tri lokacije, priopćio je za 24ur zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan. Požar gori kod Nove vasi, Vojščice te između Cerja i Trstelja.

"Pomažemo jedni drugima zračnim snagama i potpora iz zraka je dobra, ali još uvijek je teško obuzdati požar na tom području", opisao je Šestan

Navečer se situacija tamo malo smirila. Područje će čuvati pješačke snage i helikopteri, a vatrogasci procjenjuju da je takvom taktikom situacija savladiva, dodao je načelnik Općine Miren-Kostanjevica Mavricij Humar.

U petak oko 11 sati očekuju da će ponovno početi puhati vjetar s mora, koji je vrlo nepovoljan.

"Prognoza za sutra nije obećavajuća, jer će puhati oko 30 kilometara na sat", rekao je Šestan, dodavši da je i vjetar od 10 kilometara na sat dovoljan za širenje požara.

Noću će, prema Šestanovim riječima, na terenu biti 510 vatrogasaca, dok je tijekom dana požar gasilo oko 1000 vatrogasaca iz šest vatrogasnih regija, a u pomoć je stiglo i devet hrvatskih.


19:33 - Iz Italije stižu ohrabrujuće vijesti: situacija na požarištu na talijanskom Krasu je stabilna, vatrogasci i volonteri civilne zaštite zajedničkim su snagama zaustavili daljnje širenje požara, objavio je Riccardo Riccardi iz Civilne zaštite.

Poslijepodne je otvorena i autocesta Trst-Venecija u oba smjera. Nažalost, zabilježen je i prvi smrtni slučaj. Nagorjelo stablo palo je na volontera i koordinatora civilne zaštite prilikom očevida požarišta, javlja Primorski dnevnik.


18:59 - Za Slovenske novice čitatelj iz Portoroža kazao je da su neki turisti ranije napustili objekte za odmor zbog straha od požara, smrada paljevine i povišenih štetnih čestica u zraku. Ljudi bi trebali ograničiti svoje aktivnosti vani, što uključuje i plivanje, upozorava slovenski Institut za javno zdravlje.

Budu li požari potrajali, gradovi na obali sigurno će biti još prazniji, ali sada, čini se, još nije tako, kažu u Turističkoj zajednici Portorož (TZP).

"Za sada nemamo informacija o odlasku turista zbog dima. Pogled na portorikansku plažu pokazuje da je još uvijek puna kupača koji se ne daju previše omesti."

Dimom je obavijen i Umag, a čitatelj javlja kako se osjeti miris paljevine.


18:32 - Požar na Krasu i dalje bjesni, no vatrogasci su do sada uspjeli spasiti sve kuće. S požarom se bori 1100 ljudi, od čega 1000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera, među kojima tri helikoptera Slovenske vojske, policijski helikopter i jedan austrijski. Na putu je i slovački helikopter, javlja 24ur.

Kako je vidljivo s karte Flightradar24, hrvatski kanader vratio se kasno poslijepodne iz Pule i ponovno pomaže u gašenju požara. Sakuplja vodu u Tršćanskom zaljevu. On je već ujutro gasio požar, ali je potom napustio područje požara jer je pilot procijenio da su uvjeti preopasni.

Zbog požara je potpuno zatvoreno nekoliko cesta. Trenutačno je najteže u Kostanjevici na Krasu, gdje se vatra širi sa sjevernog područja. S druge strane, požar se širi Vojščicom i od Vojščice prema Temnici, odakle su danas preventivno evakuirani stanovnici. Okolinu kruže helikopteri od kojih dio gasi požare, a dio zračnih snaga vrši izviđanje. Mnoge ceste su zatvorene. Na terenu su i postrojbe za zaštitu od neeksplodiranih ubojitih sredstava, speleolozi i šumari.


15:47 - Situacija na Krasu već je peti dan zaredom iznimno ozbiljna, piše slovenski portal 24ur koji stanje na požarištu prati iz minute u minutu.

Požar koji se prije dva dana proširio iz Italije, u noći sa srijede na četvrtak bio je pod nadzorom, ali je stanje popodne opet vrlo ozbiljno.

Na terenu su trenutačno ekipe iz tri vatrogasna doma. Vatrogasce najviše brine požar kod Klariče, zaseoka uz talijansku granicu. Na terenu je oko 1000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera, među kojima četiri helikoptera slovenske vojske i dva policijska te austrijski i slovački helikopteri. Pridružio im se i slovenski vojni zrakoplov PC-6 Pilatus.

image

Požar kod sela Kostanjevica na Krasu

Jure Makovec/Afp

Zbog požara je potpuno zatvoreno nekoliko cesta. Vatra se približava Vojščici, zbog čega je za ovo mjesto, kao i za Temnicu i Novelu ponovno oglašena visok stupanj opasnosti, objavila je Civilna zaštita Sjeverne Primorske u Sloveniji.

Požar u Sloveniji se proširio tolikim područjem da se vidi i na satelitskim snimkama.

Slovenskim vatrogascima pomoć iz zraka, nakon Hrvatske, Italije i Austrije, ponudila je i Slovačka, čiji je jedan avion za gašenje navodno već na putu.

Hrvatske Oružane snage uputile su danas i dodatni kanader u Sloveniju na gašenje požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo obrane, a u gašenju pomažu i hrvatski vatrogasci.

Međutim, zbog gustog dima jedan se hrvatski kanader vratio u Pulu jer je pilot procijenio da je situacija preopasna. Trebao bi se vratiti kada se situacija popravi, poručili su iz Civilne zaštite.

Područje požara jučer je posjetio premijer Robert Golob, koji je upozorio da Slovenija nema potrebne kapacitete za gašenje iz zraka te će predložiti interventne mjere kako bi se iduća sezona požara dočekala spremnije, a danas je na terenu požarišta opet i ministar obrane Marjan Šarec.

image

Požar kod sela Kostanjevica na Krasu

Jure Makovec/Afp

Područje slovenskog Krasa, na kojemu sada gori, požar je opustošio i 2003. godine, kad je izgorjelo nešto više od tisuću hektara šume i niskog raslinja. Isto kao i u ovom slučaju, požar se i te godine proširio iz Italije, gašenje je ometala jaka bura i gasili su ga deset dana.

Kako prenose slovenski mediji, slično bi moglo biti i s ovogodišnjem vatrenom stihijom u tom dijelu Slovenije, a neki kažu da bi opasnost posve prestala samo nakon jakih oborina koje bi trajale više dana, što se po prognozama ne očekuje. Štoviše, do kraja tjedna najavljuje se i daljnji rast temperatura.

image

Požar kod sela Kostanjevica na Krasu

Jure Makovec/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:18