GORI U REGIJI KRAS

Cijelu noć 500 vatrogasaca gasilo požar u Sloveniji, vatru stavili pod kontrolu: ‘Danas nas čeka novi izazov...‘

Požarna linija prema Trstelju je i dalje aktivna, a puno vatre i dima vidi se i na talijanskoj strani granice

Gašenje požara u Mirenu

 Jure Makovec/Afp

Slovenski vatrogasci i u petak nastavljaju bitku protiv velikog požara u regiji Kras, jer je u četvrtak kasno poslijepodne buknuo požar kod Cerja. Na goričkom dijelu Krasu protekla noć bila je teška za sve koji sudjeluju u gašenju požara.

Požarna linija prema Trstelju je i dalje aktivna, a puno vatre i dima vidi se i na talijanskoj strani granice, zbog čega je tijekom noći bilo aktivno čak 500 vatrogasaca, javlja jutros 24ur.

- Požari su pod kontrolom, priopćio je Stanko Močnik, zapovjednik vatrogasaca Sjeverne Primorske.

Kako je rekao noćni voditelj Močnik, bilo je vrlo naporno i stresno. Od sinoć je gorjelo na nekoliko lokacija, a pojavljivala su se i nova žarišta.

image

Požar u mjestu Novelo

Jure Makovec/Afp

Kako je rekao, vatrogasci su se moralo brzo kretati jer je opseg ugroženog područja doista ogroman. Najteže je bilo na Cerju, iznad Mirena, te prema Trstelju.

Zahvaljujući naporima više od 500 vatrogasaca, požari su od kontrolom, rekao je u jutarnjem izvješću Stanko Moćnik.

- Situacija je pod kontrolom nakon burne noći u kojoj je izbilo nekoliko novih požara koje smo ograničili, a danas će biti izazov da ne dopustimo požaru da se širi, rekao je.

Protiv vatrene stihije u četvrtak se tijekom dana borilo 1100 ljudi, od čega 1000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera, vojni zrakoplov, austrijski i slovački helikopter te kanader iz Hrvatske. U pomoć je stiglo i devet Hrvata, piše 24ur.

Stanovnici Vojščice, Temnice i Novele, koji su evakuirani u četvrtak ujutro, predvečer su se vratili kućama. Prema riječima zapovjednika Civilne zaštite Srečka Šestana, požar se prostire na površini od 200 hektara, a vatrogasci nastoje spriječiti širenje vatre prema Trstelju.

image

Požar u mjestu Novelo

Jure Makovec/Afp

"Ja sam optimist. Ako nam vremenske prilike budu koliko-toliko naklonjene, te sa svim snagama koje imamo na raspolaganju i koje još očekujemo, nadam se da ćemo u petak biti blizu kraja ovog požara”, kazao je Šestan kasno sinoć u razgovoru za Slovensku televiziju.

A za Slovensku televiziju o teškoj situaciji zbog požara na slovenskom Krasu, posebice u najteže pogođenoj općini Miren - Kostanjevica, govorio je sinoć i premijer Robert Golob, te najavio zakon kojim će tim područjima biti nadoknađena šteta.

“Nadoknadit ćemo im štetu nastalu u ovom požaru, a država će preuzeti i troškove koje imaju pogođene općine s održavanjem požarne sigurnosti”, kazao je Golob koji je već ranije izjavio da će Slovenija iduću požarnu sezonu dočekati spremnija i kad se radi o gašenju iz zraka jer smatra da je sada previše ovisna o solidarnoj pomoći iz susjednih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 04:52