VELIKI ULOV

Zarobili su ga, a onda pod okriljem noći prebacili iza Urala. Satelitske snimke otkrile Ruse, na scenu stupaju inženjeri!

U tijeku je operacija daleko od prve linije ukrajinske bojišnice

Radnici u Uralvagonzavodu

 Donat Sorokin/tass/profimedia/Donat Sorokin/tass/profimedia

Rusija je jedan zarobljeni ukrajinski tenk Leopard njemačke proizvodnje prevezla duboko u svoj teritorij, kako bi ga njihovim inženjeri rastavili i analizirali njegove komponente, pokazalo je istraživanje Defense Newsa, na temelju podataka iz otvorenih izvora.

Satelitske slike, snimka koju su objavili ruski mediji i druge informacije iz otvorenih izvora, točno pokazuju lokaciju tenka Leopard 2A6, a to je tvornica Uralvagonzavod, poznata kao najveći svjetski proizvođač tenkova. Tvornica je navodno proizvela više od 100.000 tenkova od Drugog svjetskog rata, a uključena je i u proizvodnju najmodernijih varijanti tenkova kojima Rusija danas raspolaže.

image

Vladimir Putin u posjeti Uralvagonzavodu (arhivska fotografija)

President Of Russia Office Apaimages/imago Stock&people/profimedia/President Of Russia Office Apaimages/imago Stock&people/profimedia

Zarobljeni tenk izgledao je u dobrom stanju nakon što su radnici podigli ceradu koja ga je prekrivala tijekom putovanja. Na kupoli su se mogli vidjeti čelični kavezi kao zaštita od dronova. Takvi dodaci postali su standardni na bojnom polju u Ukrajini kao jednostavna obrana od dronova kamikaza napunjenih eksplozivom, koji mogu uništiti oklopna vozila kada pogode slabe točke.

Nije jasno kada su i gdje točno ruske snage zarobile ovaj Leopard. Nizozemska istraživačka stranica otvorenog koda Oryx, koja prati provjerene gubitke na bojnom polju Ukrajini, identificirala je 13 tenkova Leopard 2A6 koje su izgubile ukrajinske oružane snage - sedam ih je uništeno, a ostali su oštećeni.

Vrhunski ruski proizvođač tenkova

Smještena u Nižnjem Tagilu, iza ruskog planinskog lanca Ural, odnosno istočno od njega - koji inače čini prirodnu granicu između Europe i Azije - tvornica u koju je prevezen Leopard 2 daleko je od prve linije u Ukrajini. Vozilo je stiglo u postrojenje pod okriljem mraka na kamionu, pokazala je video snimka koju je pregledao Defense News.

Uralvagonzavod, koja osim oklopnih vozila proizvodi i željezničke vagone, jedan je od najvećih industrijskih kompleksa u Rusiji. Izgrađena je na sadašnjoj lokaciji duboko u Rusiji po Staljinovom nalogu tijekom Drugog svjetskog rata. U to vrijeme, brzo napredovanje njemačkih snaga u "Operaciji "Barbarossa", iznenadnoj i silovitoj invaziji nacističke Njenačke na SSSR, zahtijevalo je evakuaciju vitalnih ratnih industrija daleko od zapadne granice Rusije, područja gdje se smjestila većina naseljenih središta u zemlji.

Tvornica je vjerojatno odabrana kao odredište tenka zbog stručnosti i reputaciji vrhunskog proizvođača tenkova u ruskom vojno-industrijskom kompleksu, što znači da u njemu rade iskusni inženjeri. Medijska izvješća iz 2023. pokazala su da je ova državna kompanija zaslužna za proizvodnju modernog ruskog T-90M i modernizaciju glavnih borbenih tenkova T-72B3M.

Važnost tvornice dodatno je istaknuta posjetom ruskog predsjednika Vladimira Putina u veljači ove godine. Medijska priopćenja ruske vlade izvještavala su da se u Uralvagonzavodu grade novi proizvodni kapaciteti, a tvornica je prešla na 24-satni radni raspored kako bi povećala svoju proizvodnju za ratne napore u Ukrajini. U Defense Newsu su, kako tvrde, uspjeli geolocirati video snimku procesa nadogradnje objekta gdje je smješten zarobljeni ukrajinski tenk.

image

Vladimir Putin u posjeti Uralvagonzavodu (arhivska fotografija)

Alexander Kazakov/sputnik/profimedia/Alexander Kazakov/sputnik/profimedia

Ruski mediji likovali su zbog zarobljavanja zapadnog tenka, citirajući zapadna industrijska izvješća u kojima se paničarilo u vezi toga mogućnosti da povjerljiva tehnologija padne u ruke Moskve. Članci su također upozoravali da bi "neuspješna uporaba njemačkih tenkova u Ukrajini mogla negativno utjecati na izvozni potencijal oklopnih vozila", kako je izvijestila ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Iako je star više 20 godina, Leopard 2A6 još uvijek se smatra kompetentnim i modernim glavnim borbenim tenkom. Njegove prednosti u odnosu na ruske tenkove idu od većih šansi preživljavanja posade, preko naprednog naoružanja, sustava upravljanja paljbom, drugačijeg oklopa, vrste granata koje ispaljuje, pa do snažnog i učinkovitog motora.

Unatoč nekim tvrdnjama, koje su rado ponavljali ruski državni mediji, nije jasno je li u tenkove koje je Berlin isporučio Kijevu ugrađena osjetljivija i sofisticiranija tehnologija nego u one koji su izrađeni za izvoz u druge zemlje. Neki analitičari izrazili su zabrinutost da bi tenkovi koji dolaze iz zaliha Bundeswehra možda mogli biti opremljeni posebno naprednim sustavima.

Tvrtka proizvođač nije zabrinuta

U kompaniji KNDS, proizvođaču tenka, za Defense News su izjavili da nisu zabrinuti zbog preuzimanja njihove tehnologije od strane Rusije. "Neće biti lako kopirati, a Rusija vjerojatno već i ima mnogo informacija", rekao je glasnogovornik tvrtke. Proizvođač oružja dodatno je pojasnio da ne postoji nešto poput "izvozne verzije" tenka, već da su narudžbe prilagođene specifičnim zahtjevima kupaca. Glasnogovornik, koji je, kako tvrdi Defence News, tražio da ostane neimenovan, nije mogao reći postoje li posebno osjetljive tehnologije u tenkovima koji su isporučeni iz njemačkih oružanih snaga ili su modificirani prije slanja u Ukrajinu. "Rusi će vjerojatno moći shvatiti neke stvari, ali što točno, teško je reći", zaključio je on.

Njemačka je dostavila Ukrajini 18 tenkova Leopard 2A6, dok je Portugal sudjelovao s tri. Ovo nije prvi Leopard 2 koji je Rusija zarobila. U travnju je objavljena snimka ruskih vojnih djelatnika kako analiziraju oštećeni tenk u poljskom šatoru. Međutim, čini se da je tenk prevezen u Uralvagonzavod u puno boljem stanju i vjerojatno pruža bolji uvid u tehnologiju, kakav Rusija ranije nije imala.

image

Njemački tenk Leopard 2/Ilustracija

Oscar Del Pozo/Afp

Deseci zapadnih zemalja, uključujući mnoge članice NATO-a, koriste tenk Leopard 2 u različitim konfiguracijama. Finska ima 200 tenkova Leopard 2, od kojih je 100 varijante 2A6. Analiza njegovih sposobnosti i ograničenja mogla bi pomoći Rusiji u unapređenju vlastitih domaćih tehnologija, ali bi ruskim oružanim snagama također mogla pružiti bolje razumijevanje kako se obraniti od ovog tenka i uništiti ga.

Ruski državni mediji iznova ponavljaju da zapadna opskrba Ukrajine oružjem predstavlja "igranje vatrom" i da to izravno uključuje zemlje NATO-a u sukob, što je stajalište koje europski partneri i američki partneri odbacuju. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Kremlj svaku pošiljku koji sadrži oružje za Ukrajinu, smatrati legitimnim ciljem ruskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 15:09