DEMOGRAFSKA KRIZA

Rusi povlače očajničke poteze: Usvojen prijedlog zakona kojim se zabranjuje promicanje života bez djece

Promicanje ideologije života bez djece dovodi do slabljenja društvenih institucija i stvara okolnosti za depopulaciju, rekli su autori zakona
 Alexander NEMENOV/AFP

Zastupnici donjeg doma ruskog parlamenta usvojili su u četvrtak u prvom čitanju prijedlog zakona kojim se želi zabraniti promicanje života bez djece, u svjetlu demografske krize pogoršane sukobom u Ukrajini i u cilju zaštite "tradicionalnih vrijednosti" što zagovara Kremlj.

Prijedlog zakona usvojen je jednoglasno, po prijenosu glasanja uživo. Prijedlog zakona još mora biti izglasan u drugom i trećem čitanju.

"Snažnu obitelj proglasilo se tradicionalnom vrijednošću" u Rusiji 2022., istaknuli su u objašnjenju autori teksta, među kojima su predsjednica gornjeg doma parlamenta Valentina Matvienko i predsjednik Dume Vjačeslav Volodin.

"Jedna od prijetnji za tradicionalne vrijednosti promicanje je u ruskom društvu ideologije života bez djece koja dovodi do slabljenja društvenih institucija... i stvara okolnosti za depopulaciju", istaknuli su.

Po njima, nekoliko zajednica i skupina na internetu promiču takav način života i imaju agresivno stajalište prema ljudima koji imaju djecu.

Zato treba "stvoriti mehanizam za zaštitu tradicionalnih vrijednosti", objasnili su autori, predloživši da se zabrani promicanje života bez djece na internetu, u medijima, na filmovima i u reklamama.

Po Volodinu, fizička osoba mogla bi po novom zakonu biti kažnjena s oko 4000 eura, dužnosnici dvostruko, a pravne osobe do 47.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 15:08