KAOS U PARAGVAJU

Zapalili zatvor pa za taoce uzeli čuvare i žene koje su došle u posjet rođacima: Snimljene su zastrašujuće scene

Incident je izbio zbog prepunjenosti zatvora Tacumbu koji je predviđen za 3000 zatvorenika, no kapacitet mu je znatno premašen
 Norberto DUARTE/AFP

U prenapučenom paragvajskom zatvoru Tacumbu, najvećem u zemlji, u utorak su se pobunile stotine zatvorenika i uzele na desetke taoca.

Incident je bacio svjetlo na alarmantno stanje zatvorskog sustava u zemlji. Nakon što je čuo za nerede, ministar pravosuđa Angel Barchini jasno je naglasio da vlada pomno prati događaje u zatvoru u glavnom gradu Asuncionu.

Kaos u zatvoru izazvao je veliku zabrinutost. Iako ministar Barchini nije potvrdio početne izvještaje, spekulira se da su zatvorenici u neredima zarobili direktora zatvora Adana Jesusa Gonzalesa, što je dodatno pogoršalo krizu.

image
Norberto DUARTE/AFP
image
Norberto DUARTE/AFP
image
Daniel DUARTE/AFP

U scenama koje su snimili novinari AFP-a, a koje su prenijeli različiti televizijski kanali, mnogi su zatvorenici zauzeli položaje na krovu zatvorske glavne zgrade. Mnogi su bacali kamenje na policiju. Reutersov fotograf zabilježio je zatvorenika bez majice kako stoji na zatvorskom zidu i baca kamen na osoblje osiguranja, istodobno se štiteći drvenom daskom. Mogli su se vidjeti i plamenovi, posljedica zapaljenih madraca. Policija se branila štitovima za suzbijanje nereda dok je gorio i ulaz u zatvor, iako su vlasti kasnije rekle da su vatrogasci stavili požar pod kontrolu.

image
Daniel DUARTE/AFP
image
Daniel DUARTE/AFP

Kako je situacija eskalirala, pobunjenici su uzeli više taoca, uključujući deset čuvara i otprilike 30 žena koje su došle posjetiti svoje zatvorene rođake. Dva su taoca oslobođena nakon što su vladine i vojne snage odgovorile na pobunu, rekao je ministar unutarnjih poslova Enrique Riera. Ministar je prenio da su u sukobima ozlijeđena dva policajca.

U međuvremenu, obitelji zatvorenika okupile su se izvan zatvora čekajući vijesti o svojim voljenima.

Incident je izbio zbog prepunjenosti zatvora Tacumbu koji je predviđen za 3000 zatvorenika, no kapacitet mu je znatno premašen. Objekt kontrolira klan Rotela uključen u trgovinu drogom u Asuncionu i okolnim područjima.

image
Daniel DUARTE/AFP
image
Daniel DUARTE/AFP

Nasilje u zatvoru Tacumbu nije izolirani incident. Ono je uslijedilo tjedan nakon najave ministra pravosuđa Barchinija o sveobuhvatnom planu za "ponovno preuzimanje kontrole nad zatvorskim centrima" u zemlji. Oni su dugo bili pod dominacijom klana Rotela i brazilskih bandi. Barchini je predvidio da bi provedba plana mogla biti plaćena ljudskim životima.

Jedan od ključnih zahtjeva pobunjenika u zatvoru Tacumbu bila je ostavka ministra Barchinija, a njihov zahtjev bio je jasan pokazatelj ukorijenjenih problema koji muče paragvajski zatvorski sustav. On ima oko 16.000 zatvorenika raspoređenih u 18 različitih objekata. Mnogi zatvorenici i dominacija kriminalnih organizacija u ovim objektima predstavljaju veliki izazov vladi koja nastoji održati red i sigurnost.

Ministar unutarnjih poslova Riera rekao je da će se Paragvaj zauzimati za reformu zatvora nakon što pobuna bude ugušena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:53