POGLEDAJTE RACIJU!

Čak 11.000 specijalaca ‘oslobodilo‘ zatvor, a unutra: Noćni klub, bazen, hotel, banka - i zoo!

Zatvor je ujedno bio i sjedište Tren de Aragua, najmoćnije transnacionalne bande u Venezueli

Zatvor Tocoron

 Policijske Fotografije/

Venezuela tvrdi da je ponovno preuzela kontrolu nad ozloglašenim zatvorom koji je bio pod kontrolom moćne kriminalne skupine Tren de Aragua. Oko 11.000 pripadnika sigurnosti raspoređeno je u notorni Tocorón, zatvor koji su godinama vodili - zatvorenici.

Oni koji su služili kaznu unutar tih zidova mogli su slobodno lutati, kaznionica je imala sadržaje nalik hotelima, uključujući bazen, noćni klub i, vjerovali ili ne, zoološki vrt.

Ministar unutarnjih poslova Venezuele obećaje da će zatvor biti potpuno očišćen.

U Tocorónu nisu držani samo osuđeni kriminalci, već i neki od njihovih partnera i rođaka, koji su se preselili u zatvor kako bi bili blizu svojih voljenih.

Zatvor je ujedno bio i sjedište Tren de Aragua, najmoćnije transnacionalne bande u Venezueli. Iz zatvora je ova kriminalna organizacija upravljala zločinačkim pothvatom koji je obuhvaćao nekoliko zemalja Latinske Amerike i sezao sve do Čilea.

Zatvorenici su se mogli kladiti na konjske utrke, dogovarati kredite u improviziranoj banci i plesati u noćnom klubu "Tokio".

image

Motocikli konfiscirani unutar zatvora Tocorón

Yuri Cortez/Afp
image

Streljivo i oružje konfiscirano unutar zatvora Tocorón

Yuri Cortez/Afp

Kada je u Venezueli bilo teško doći do hrane i svakodnevnih potrepština na vrhuncu ekonomske krize u zemlji, jedne su novine izvijestile da su mještani išli u Tocorón kako bi kupili osnovne potrepštine koje nisu mogli nabaviti nigdje drugdje.

Ronna Risquez, autorica knjige o spomenutoj zločinačkoj organizaciji, tvrdi da je Tocorón funkcionirao "kao mali grad". Risquez također upozorava da ovo nipošto nije kraj organizacije - nego samo "zatvaranje operativnog centra."

Dužnosnici su pružili malo detalja o tome kako su upali u zatvor. Vojska tvrdi da je poginula jedna osoba, bojnik koji je preminuo udarivši glavom u vrata oklopnog vozila. Činjenica da je tako velika operacija u zatvoru punom članova najstrašnije kriminalne skupine Venezuele trebala proći tako mirno dovela je do nagađanja da su vlasti možda pregovarale s Tren de Aragua.

U priopćenju je vlada predsjednika Nicolása Madura čestitala snagama sigurnosti na "ponovnom uspostavljanju reda" u zatvoru i pohvalila ih za "čistu i brzu akciju".

Međutim, u kasnijoj izjavi objavljeno je da je pokrenuta "druga faza" operacije, za koju je vlada rekla da se sastoji od "hvatanja svih i svakog od pobjeglih kriminalaca".

Neki lokalni mediji izvijestili su da bi vođa bande Tren de Aragua, Héctor Guerrero Flores, mogao biti među onima koji su pobjegli, ali vlada nije imenovala nijednog od bjegunaca.

Guerrero Flores služio je 17-godišnju kaznu u zatvoru zbog ubojstva i trgovine drogom.

Međutim, bio je toliko moćan da je navodno slobodno dolazio i odlazio iz zatvora, zaključuje BBC.

image
Yuri Cortez/Afp
image
Yuri Cortez/Afp
image
Yuri Cortez/Afp
image
Yuri Cortez/Afp
image
Yuri Cortez/Afp
image
Yuri Cortez/Afp
image
Yuri Cortez/Afp
image
Yuri Cortez/Afp
image
Yuri Cortez/Afp
image
Yuri Cortez/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:38